-

Primele cazuri de Omicron din România. Noua tulpină, confirmată la două persoane

Infectarea cu tulpina Omicron a coronavirusului a fost confirmată de Institutul Naţional de Sănătate Publică la doi români, pasageri ai cursei Africa de Sud - Bucureşti, care a aterizat în ţară în urmă cu câteva zile.

Este vorba de o femeie în vârstă de 48 de ani din judeţul Braşov şi un bărbat de 59 de ani din Vaslui.

Ambele persoane, izolate la domiciliu, sunt asimptomatice. Se aşteaptă şi rezultatul secvenţierii probei recoltate de la sportivul din Baia Mare, sosit în România cu acelaşi zbor din Africa de Sud, anunta Radio Romania Actualitaţi.

"Vom face o analiză rapidă a situației și a eventualelor măsuri care pot fi luate încât să limităm posibilitatea ca această tulpină să se răspândească rapid în România. Trebuie să luăm măsuri care, poate, vor fi temporare, până ne lămurim ce este cu această tulpină. În afară de faptul că este mai transmisibilă, avem extrem de puține informații. În cazul celor două persoane care au fost diagnosticate cu această tulpină, simptomele sunt minore sau chiar una dintre ele este asimptomatică. E adevărat, ele au fost vaccinate. Probabil că există în România și alte situații de îmbolnăvire; înainte de data de 24 au intrat multe persoane care, probabil, călătoriseră sau veniseră contact cu persoane care veniseră din spațiul sud-african. Important este că măsurile care se iau sunt pentru încetinirea transmiterii, nu pentru eliminarea transmiterii. Marea majoritate a țărilor din Europa au registrat astfel de cazuri", a declarat Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii.

Foto: pixabay

 

Articole înrudite