Ce este Remdesivir și de ce experții recomandă precauție în tratarea COVID-19 cu acesta?
Ce este Remdesivir? De ce experții - cu toate că au multe așteptări și speranțe de la acest medicament - recomandă precauție cu privire la utilizarea sa pentru COVID-19?

03 Mai 2020, 05:21
De câteva zile, a ajuns și în România, la Timișoara, medicamentul considerat, în Statele Unite, a fi „noul standard” în materie de tratament al bolnavilor cu COVID-19 aflați în stare foarte gravă. Urmărind o serie de surse internaționale credibile, AntenaSatelor.Ro vine pentru dv. cu o serie de informații. Mai întâi, o prezentare „pe scurt” a faptelor și a informațiilor verificabile și verificate de experți și media internaționale (dincolo de orice conspirație și de politică):(sursa)
1. Un studiu clinic făcut public recent arată că a scăzut cu 31% timpul de recuperare necesar pacienților cu COVID-19, aflați sub tratament cu Remdesivir. Practic, este pentru prima dată cnd un medicament testat pe pacienții cu COVID-19 are un rezultat atât de promițător.
2. Cu toate acestea, studiile nu au arătat până acum și o scădere semnificativă a ratei mortalității, în rândul celor care au fost tratați cu Remdesivir (cu alte cuvinte, cei la care tratamentul merge, se recuperează mai ușor; dar procentul celor vindecați cu ajutorul acestui medicament nu este (cu mult) mai mare). (Studiul clinic arată că la pacienții din lotul de cercetare care au luat Remdesivir, rata mortalității este de 8%, în vreme ce la cei care au primit un medicament placebo, rata mortalității a fost de 11,6%)
3. Experții preferă să manifestă „un optimism prudent” în ceea ce privește recomandarea folosirii pe scară largă a medicamentului.
Totuși, să nu fim cârcotași. Noul Coronavirus și Pandemia Covid-19 au pus o planetă întreagă pe jar, iar veștile bune, fie ele și „temperate”, sunt absolut necesare. Și pacienților, și medicilor, și șefilor de stat, și oamenilor simpli.
Pe 29 aprilie, deci cam pe când Remdesevir ajungea și în România, dr. Anthony Fauci - directorul Institutului Național de Alergii și Boli Infecțioase din Statele Unite (NIAID) - ajungea în Biroul Oval de la Casa Albă, împreună cu un alt specialist, dr. Deborah Birx, pentru a anunța rezultatele pozitive ale unui studiu clinic bazat pe folosirea medicamentului Remdesivir în tratamentul COVID-19.
Produs de Gilead Sciences pentru tratamentul virusului Ebola, acum câțiva ani (afecțiune în care nu s-a dovedit a fi atât de eficient pe cât s-a scontat), Remdesivir a fost testat (și) pentru COVID-19. De data aceasta, spun studiile de până acum, cu ceva mai mare succes.
Rezultatele făcute publice în 29 aprilie de dr. Fauci arată că „Remdesivir are un efect clar, semnificativ, pozitiv în diminuarea timpului de recuperare”, iar îmbunătățirea timpului de recuperare a pacienților deși „nu pare o eliminare de 100%, este o dovadă foarte importantă a conceptului, deoarece ceea ce a dovedit este că un medicament poate bloca acest virus” (Associated Press). Studiul a analizat 1.063 de pacienți care au fost spitalizați cu complicații grave ale coronavirusului.
Nu este singurul studiu american, derulat de la apariția virsului în China, care să fi avut ca subiect efectul Remdesivir în tratarea pacienților cu Covid-19. Dr. Evelyn Ling, profesor de studii clinice la școala de medicină a Universității Stanford, care lucrează la un studiu de remdesivir, a declarat pentru NPR News că tratamentul este „foarte promițător”, în special, având în vedere că în prezent pacienții „nu au nicio opțiune excelentă”, spune ea. . „Este nevoie de mult timp pentru recuperare. Așadar, cred că dacă putem scurta asta, este excelent pentru pacienții noștri.”
Chiar dacă președintele Donald Trump a „apăsat pedala”, cerând să se urgenteze aprobarea regulamentelor care ar permite producerea pe scară largă a medicamentului - „Vrem să fie totul în siguranță, dar am dori să vedem aprobări foarte rapide, în special cu lucrurile care funcționează”, spunea Trump - experții americani au salutat știrile cu optimism, dar și cu precauție. Dr. Mark E. Rupp, profesor la departamentul de Boli Infecțioase de la Universitate din Nebraska a ținut să atragă atenția, într-o declarație dată PoliFact.com, că, deși rezultatele sunt „foarte încurajatoare”, e nevoie de multă atenție. „Suntem încă în primele reprize ale jocului”, spune el, apăsând pe faptul că există încă multe necunoscute și multe lucruri de învățat, de experimentat.
Argumentele experților care îndeamnă la precauție pornesc, între altele, de la faptul că, deși s-au făcut multe cercetări legate de acest medicamentm rezultatele au fost contradictorii. Un studiu similar, realizat în China - doar pe 237 de pacienți, este drept - nu a ajuns la aceleași rezultate pozitive, cercetătorii chinezi precizând că le-a fost greu să înainteze cu cercetarea, deoarece nu au găsit un număr mai mare de voluntari pentru acest tratament. Pe de altă parte, urgența pandemiei cu noul coronavirus face ca procesul de testare și apoi de aprobare a unui medicament să nu se deruleze în maniera obișnuită și să fie eliminate, uneori, unele precauții, din nevoia de a găsi urgent un remediu. Urgența pandemiei coronavirusului a aruncat o cheie în procesul normal de precauție de testare și aprobare a medicamentelor. O scădere (posibilă) a ratei mortalității pacienților gravi de la 11,6% la 8% (așa cum o arată rezultatele studiului prezentat pe 29 aprilie lui Donald Trump) este o îmbunătățire, dar nu cea pe care o așteptau clinicienii și cercetătorii din domenu.
Pe de altă parte, utilizarea pe scară largă a Remdesevir ar putea, în timp, să releve o serie de probleme pe care le are medicamentul, în tratamentul noului coronavirus. Deocamdată, încă nu se cunosc efectele adverse ale acestui medicament în funcție de co-morbiditățile pacientului, de grupa de vârstă, de alte medicamente pe care acesta le poate lua. Nu se cunosc nici efectele secundare rare și nici dacă medicamentul va putea fi folosit în viitor și pentru a preveni boala. Nevoia de a avea rapid un răspuns pozitiv, de a găsi tratamentul pentru COVID-19, ar putea duce la și la decizii pripite. „Chiar și atunci când vrem să înaintăm rapid, trebuie să urmăm procesul normal, pentru a nu pierde ceva vital”, a declarat pentru PoliFact.com și dr. Ally Dering-Anderson, profesor asociat la Colegiul de Farmacie al Universității din Nebraska.
Remdesivir aduce unele speranțe, pentru pacienți, medici și șefi de state. La finele lui aprilie, când primele rezultate ale primului studiu semnificativ asupra medicamentului, în SUA, erau aduse la cunoștința președintelui Donald Trump, un lot cu prețiosul medicament ajungea și în România, la Timișoara, unul dintre centrele medicale, universitare și de cercetare în medicină din România cel mai tare implicat în lupta cu noul coronavirus.
Un text de Simona Lazăr
Foto: Pixabay