„Primăria Copiilor”, de 1 iunie, la Ciugud
Primăria Copiilor Ciugud este o inițiativă locală, pentru Ziua Națională a Copilului, când se organizrează o ședinţă extraordinară între aleşii copiilor şi conducerea Primăriei Ciugud.

01 Iunie 2020, 04:15
Consiliului Local al Copiilor va vota investiţiile pe care le va face administraţia locală pentru copiii din comună.
Consiliul Local al Copiilor din Ciugud se va întruni, luni, 1 iunie, în şedinţă extraordinară pentru a aproba proiectele de investiţii pe care administraţia locală le va realiza în această vară pentru copiii din comună.
Şedinţa va avea loc prin videoconferinţă pentru a respecta măsurile impuse de autorităţi în contextul pandemiei, iar aleşii copiilor îi vor avea ca parteneri de discuţii pe primarul comunei Ciugud, Gheorghe Damian, şi membrii echipei primăriei.
Şedinţa va fi condusă de primarul copiilor, Mirel Moraşan, elev în clasa a VIII-a, ajutat de viceprimarul copiilor, Diana Droaşcă, elevă în clasa a V-a. În cadrul întâlnirii vor fi votate o serie de investiţii care vor fi realizate în comună pentru amenajarea unor locuri de joacă şi spaţii de recreere pentru copii.
Comuna Ciugud este prima administraţie locală din România care a lansat o iniţiativă provocatoare: bugetarea participativă pentru copii. Sub genericul 'Primăria Copiilor', administraţia locală şi Şcoala Gimnazială Ciugud au demarat la începutul acestui an un proiect de educare a copiilor privind implicarea cetăţenească şi democraţia participativă.
Astfel, copiii sunt învăţaţi ce înseamnă drepturile şi obligaţiile unui cetăţean, cum se desfăşoară alegerea reprezentanţilor în administraţia publică locală şi cum lucrează Primăria şi Consiliul Local. În urma unor alegeri, care au simulat întocmai procesul electoral al alegerilor locale, copiii de la şcoala din Ciugud şi-au ales primarul, viceprimarul şi consilierii locali, care îi vor reprezenta timp de un an. În urma votului, primarul copiilor a fost ales Mirel Moroşan, elev în clasa a VIII-a, iar viceprimar Diana Droaşcă, elevă în clasa a V-a, aceasta din urmă obţinând cel mai mare număr de voturi dintre candidaţii pentru funcţia de consilier local. Consiliul Local al Copiilor Ciugud este format, în ordinea numărului de voturi, din următorii consilieri locali: Cristian Buda, Bianca Buda, Andrei Gavrilă, Claudiu Tătaru, Alexandru Todor, Timotei Cibu, Alina Buda, Ioana Nichiforeasă, Claudiu Drăgoi. În cazul ultimului candidat acesta a fost ales dintr-un număr de 4 candidaţi cu acelaşi număr de voturi, fiind desemnat cel care a avut cea mai mare medie pe primul semestru al acestui an şcolar.
În final, copiii din Ciugud vor fi primii din ţară care vor implementa bugetarea participativă prin care aleg o serie de proiecte care vor fi finanţate din bugetul local.
Astfel, administraţia locală a pus la dispoziţie în acest an un buget participativ pentru copii, în valoare de 50.000 de lei, bani care sunt destinaţi implementării unor proiecte pentru copiii care locuiesc în Ciugud.
___
Comuna Ciugud este un promotor activ al modernizării administraţiei publice locale, lansând în 2019 conceptul 'Smart Village' ca soluţie de digitalizare a serviciilor publice şi de dezvoltare a satului românesc. În cadrul acestui concept, în septembrie 2019, Ciugudul a deschis prima şcoală smart din mediul rural din România, o şcoală în care sunt folosite soluţii tehnologice pentru reducerea consumului de energie, dar şi cele mai moderne tehnologii şi softuri folosite în educaţie. În Şcoala Gimnazială Ciugud învaţă în prezent aproximativ 130 de copii, de la clasa pregătitoare până la clasa a VIII-a.
Foto: Primăria Ciugud