Situația românilor din Spania: șase infectați, unul decedat!
Cel puţin un milion de români locuiesc în prezent în Spania, fiind una dintre cele mai mari comunităţi de români din diaspora. Din nefericire, epidemia de COVID-19 nu a ratat românii din Regatul Iberic.

01 Aprilie 2020, 08:03
Şase români din Spania au fost infectaţi cu noul coronavirus, iar unul a decedat. Despre situaţia de acolo, cu doamna Gabriela Dancău, ambasadorul României la Madrid.
Doamna ambasador, în primul rând aş vrea să discutăm despre atmosfera de acolo, din Spania. Care este atmosfera?
Gabriela Dancău: Perioada pe care o trăim acum este una fără precedent pentru noi toţi, chiar şocantă, aş putea spune, când vezi un oraş aproape pustiu, dar nicidecum una disperată. Activităţile absolut esenţiale continuă, concetăţenii noştri sunt şi ei preocupaţi, însă este, evident, semnul unei maturizări. Ei sunt informaţi, sunt solidari şi, din ce am văzut eu până acum, sunt dispuşi să respecte recomanările autorităţilor.
În această perioadă, ce face Ambasada României, ce fac consulatele, ce măsuri iau, cum se organizează?
Gabriela Dancău: După decretarea stării de urgenţă pe întregul teritoriu spaniol, precum şi a măsurilor adoptate de autorităţile române privind suspendarea zborurilor cu Spania pentru 14 zile, la nivel Ambasadei de la Madrid am constuit imediat o celulă de criză, care este operaţională din data de 18 martie şi are practic rolul de a centraliza toate solicitările de asistenţă consulară primite de la cetăţeni români, o situaţie care permite practic oferirea de sprijin punctual şi coordonarea unui răspuns la toată cazuistica adusă la cunoştinţa ambasadei şi a celor şapte oficii consulare din toată Spania. Am mărit inclusiv capacitatea de procesare a tuturor solicitărilor de asistenţă consulară. Au fost create adrese de e-mail dedicate, numere de telefon suplimentare, astfel încât întreg personalul să îşi poată continua activitatea de la distanţă, dar răspunzând, practic, 24 din 7 tuturor solicitărilor primite de la cetăţenii români. Am înregistrat mii de solicitări de informaţii sau de asistenţă consulară din partea concetăţenilor noştri, dar marea majoritate a solicitărilor au vizat practic obţinerea de informaţii privind restricţiile impuse pe teritoriul Spaniei sau măsurile adoptate de autorităţile române în contextul demersului de prevenire a răspândirii infecţiei cu coronavirus. Ştim cu toţii că Spania acum este inclusă în zona roşie, automat fiecare persoană care vine din Spania spre România va intra obligatoriu pentru 14 zile într-o carantină instituţionalizată, nu la domiciliu.
Doamnă ambasador, ce măsuri au luat autorităţile de acolo pentru cei care lucrează şi care acum trebuie să stea în casă?
Gabriela Dancău: Noi am avut ca principal scop în această perioadă să informăm toţi lucrătorii români pe fondul acestor schimbări cauzate de criza sanitară./asalar/atataru/ I-am informat şi în limba română, pentru a avea acces uşor la toate măsurile economice care au fost luate de Guvernul central de la Madrid în toată această perioadă. I-am informat tocmai pentru a vedea care sunt beneficiile acordate în această perioadă, pentru că este foarte important ca cetăţenii români să îşi cunoască drepturile şi să şi le exercite. Ca măsuri importante pentru comunitatea de lucrători români, aş sublinia faptul că nu vor fi permise concedierile asociate stării de urgenţă, fie motivate de forţă majoră, fie din cauza situaţiei economice sau a reducerii producţiei. Măsura se aplică şi lucrătorilor cu contracte temporare, acestea urmând a fi reînnoite la terminarea crizei, evident, astfel, ca lucrătorii să fie concediaţi în acestă perioadă. Timpul în care activitatea agenţilor economici se supendă din cauza crizei nu se consideră, practic, parte din durata contrctului, garantându-se astfel respectarea perioadei de angajare prevăzute în contract. O altă informaţie foarte, foarate importantă este faptul că Ministerul Munciii spaniol a mai anunţat că Inspecţia Muncii va spori controalele privind necesitatea obiectivă a angajatorilor de a solicita
şomajul tehnic şi plata prestaţiei de şomaj tehnic va începe, practic, de la momentul la care s-a produs suspendarea activităţii din motive de forţă majoră.
Doamna abasador, o ultimă ntrebare, dacă îmi permiteţi. Aş dori să ne spuneţi cum îşi arată spaniolii solidaritatea faţă de comunitate, faţă de medici, în această perioadă?
Gabriela Dancău: Aş vrea să remarc admirabila lecţie de solidaritate pe care ne-o oferă societate spaniolă în ansamblu ei, aici incluzând şi membri ai comunităţii româneşti, care în ultimele zile, prin modul lor de mobilizare pentru a ajuta persoanele în vârstă, pe cei mai vulnerabili sau prin aplauzele din fiecare seară, de la ora 20:00, pentru susţinerea personalului medical care luptă în linia întâi pentru a salva vieţi. Este o lecţie de civism impresionantă şi sunt convinsă că e ceva care va rezista şi după finalizarea acestei crize.
RADOR (preluare DIGI 24)
Foto: Pixabay