-

Întâlniri de lucru ale AFIR cu solicitanţii şi beneficiarii PNDR din Alba Iulia

Secretarul de stat din cadrul Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Alexandru POTOR, împreună cu directorul general al Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, Adrian - Ionuţ CHESNOIU, au luat parte vineri, 21 iulie 2017, la o serie de întâlniri de lucru la Alba Iulia.

Rolul acestor întâlniri îl reprezintă analizarea problemelor şi speţelor concrete identificate de solicitanţii sau beneficiarii Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 - 2020 (PNDR 2020) şi soluţionarea acestora pentru a evita eventuale întârzieri sau blocaje de ordin procedural.

'Am avut mai multe întâlniri în teritoriu pe această temă, la Tulcea, Constanţa, Craiova, Târgovişte şi Satu Mare. După fiecare întâlnire, pot spune că au fost înregistrate două tipuri de rezultate: fie s-au dat soluţii pe loc la diverse speţe, fie problemele ridicate au fost transmise spre soluţionare departamentelor tehnice din minister, AFIR sau APIA, acolo unde e cazul, pentru a analiza şi evalua oportunitatea adaptării procedurilor sau legislaţiei', a precizat Secretarul de Stat al MADR, Alexandru POTOR.

Vineri, la Alba Iulia, întâlnirea de lucru cu beneficiarii PNDR 2020 s-a desfăşurat la Prefectura Judeţului Alba. Alături de reprezentanţii MADR şi AFIR, la întâlnire a participat şi Prefectul Judeţului, Dănuţ Emil Hălălai, dar şi reprezentanţii instituţiilor publice deconcentrate, implicate în derularea fondurilor europene din judeţ (Direcţia Agricolă Judeţeană, Direcţia Sanitar Veterinară, Garda de Mediu, Administraţia Finanţelor Publice, Serviciul de Verificare a Achiziţiilor Publice). Scopul întâlnirii a vizat găsirea celor mai bune soluţii care să faciliteze obţinerea de avize şi autorizaţii necesare derulării proiectelor finanţate de către AFIR în bune condiţii.

'Este foarte important să avem un schimb real de informaţii cu beneficiarii noştri în cadrul acestor întâlniri de lucru, astfel încât toate deciziile pe care le luăm şi procesul de simplificare pe care l-am iniţiat la nivelul Agenţiei să poată să-şi producă efectele. Ne aşteaptă în continuare o perioadă extrem de încărcată şi fără să vedem impactul real al măsurilor lansate de Agenţie ne va fi foarte greu să evaluăm rezultatele. Suntem direct interesaţi să fim parteneri cu beneficiarii noştri în implementarea proiectelor şi toate aceste probleme pe care le identificăm împreună, le vom analiza şi, dacă este cazul, le vom aduce în atenţia Guvernului României', a declarat directorul general al AFIR, Adrian - Ionuţ CHESNOIU.

Reprezentanţii AFIR au răspuns întrebărilor venite din partea celor prezenţi şi au clarificat anumite aspecte legate de procedurile de lucru şi de legislaţia specifică implementării PNDR 2020, dar şi cea privind achiziţiile publice. Cele mai importante probleme de care se lovesc beneficiarii Programului au vizat întârzieri în derularea procedurilor de achiziţii publice, dificultatea în a obţine credite pentru cofinanţarea investiţiilor finanţate prin PNDR 2020, eliberarea de autorizaţii şi avize, în special de mediu, probleme comune şi altor regiuni ale ţării.

O sugestie venită din parte participanţilor la discuţii a fost implementarea unui sistem informatic prin care experţii AFIR să verifice doar electronic documentaţia solicitată beneficiarilor, să nu mai fie cazul de depunere a unor dosare întregi cu documente tipărite, care ocupă spaţii vaste pentru arhivarea fizică.

De asemenea, după întâlnirea cu beneficiarii şi cu reprezentanţii instituţiilor publice, Secretarul de stat din cadrul MADR, Alexandru POTOR, şi Directorul general al AFIR, Adrian - Ionuţ CHESNOIU, s-au întâlnit la sediul CRFIR 7 Alba cu întreaga echipă de conducere din regiune (directorii Centrului Regional şi cei ai Oficiilor Judeţene Alba, Sibiu, Braşov, Covasna, Harghita şi Mureş). Subiectul principal al discuţiilor l-a reprezentat simplificarea procedurilor de lucru, ca urmare a observaţiilor primite în cadrul întâlnirilor cu beneficiarii din mai multe regiuni ale ţării, astfel încât, întregul proces de implementare a fondurilor europene să fie cât mai accesibil.

Sursa: AGERPRES

Articole înrudite

 • Fermierii care îndeplinesc această condiție, vor primi subvenția APIA în 2017

  Începând cu data de 16 octombrie, încep transferurile pentru avansul subvențiilor APIA aferente anului 2017, pentru cei care au depus cererea unică la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură. Sigura condiție pentru ca fermierii să intre în posesia banilor este ca aceștia să treacă de controalele și verificările, pe care inspectorii APIA trebuie să le finalizeze pentru autorizarea dosarelor.

 • Statutul de zonă montană, dorit pentru mai multe localități hunedorene

  Autorităţile din judeţul Hunedoara consideră că este nevoie de o creştere a numărului de unităţi administrativ-teritoriale care ar putea beneficia de facilităţile conferite de statutul de zonă montană, în condiţiile în care acestea pot accesa fonduri şi subvenţii prin diferite programe europene sau naţionale. Potrivit prefectului judeţului Hunedoara, Fabius Kiszely, Comitetul zonelor montane, care funcţionează pe lângă Prefectură, va pregăti un proiect de strategie ce va fi supus dezbaterii primarilor, documentul urmând să includă măsuri ce vor fi promovate prin viitorul Program Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2020-2027.

 • Peste 400 de proiecte pentru instalarea tinerilor fermieri şi ferma de familie, depuse în Bihor

  Peste 400 de proiecte au fost depuse spre finanţare, în actuala sesiune, atât pe programul de instalare a tânărului fermier, cât şi pe cel privind fermele mici de familie, numărul mare de solicitări determinând OJFIR Bihor să ceară sprijin de la centrele regionale pentru soluţionarea acestora. Centrele regionale din Satu Mare şi din Alba Iulia au trimis 20 de angajaţi care îi ajută cei de la Oficiul din Bihor în evaluarea celor 358 de proiecte depuse pe programul privind instalarea tânărului fermier şi 50 de proiecte - pe ferma mică de familie.

 • Întâlniri de lucru ale AFIR cu solicitanţii şi beneficiarii PNDR din Alba Iulia

  Secretarul de stat din cadrul Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Alexandru POTOR, împreună cu directorul general al Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, Adrian - Ionuţ CHESNOIU, au luat parte vineri, 21 iulie 2017, la o serie de întâlniri de lucru la Alba Iulia. Rolul acestor întâlniri îl reprezintă analizarea problemelor şi speţelor concrete identificate de solicitanţii sau beneficiarii Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 - 2020 (PNDR 2020) şi soluţionarea acestora pentru a evita eventuale întârzieri sau blocaje de ordin procedural.

 • APIA: 11.000 de fermieri primesc sume restante la subvențiile de anul trecut

  Vestea mult aşteptată de fermieri a fost confirmată recent de către oficiali ai Ministerului Finanțelor Publice. Este vorba despre restanțele din plățile APIA pe 2016, ce urmează să fie distribuite în conturile a peste 11.000 de fermieri. Alocarea de fonduri, la care puţini fermieri mai sperau, este rezultatul unei măsuri legislative care prevede deblocarea a 33 de milioane de euro pentru plăţile APIA pe anul trecut.