Bioactivatorii pot reduce poluarea. Dacă îi dispersați în fose, poluarea va fi inexistentă
Știm cât de importante sunt rețelele de canalizare în orice comunitate urbană sau rurală, dar, cum acestea nu sunt prea dezvoltate, oamenii sunt nevoiți să folosească fosele septice.

17 Septembrie 2020, 13:03
Știați de existența bioactivatorilor? Ei bine, aceștia sunt un amestec de bacterii nepatogene și enzime alimentare. Pur și simplu se aruncă în fose și odată ajunse acolo, enzimele descompun materia organică, iar bacteriile o consumă.
În urma digestiei, materia organică din fosă este transformată în apă, dioxid de carbon și azot gazos, care se degajă în atmosferă.
Utilizarea bioactivatorilor este cât se poate de simplă. De regulă se comercializează sub formă de pulbere sau sub formă de soluție. Dacă este vorba despre pulbere, aceasta se dizolvă în apă călduță și se varsă în hazna. Soluția se varsă direct. Efectele sunt multiple și spectaculoase.
Cel mai important efect este reducerea până la dispariție a infiltrațiilor de compuși de azot în pânza freatică.
Dar, în afară de acestea există și o multitudine de alte avantaje. Mirosurile neplăcute dispar, iar depunerile de pe țevi și conducte dispar și ele. De asemenea, riscul înfundării conductelor scade considerabil.
Folosirea regulată a bioactivatorilor face ca, în cazul unei fose corect dimensionate, vidanjarea să fie necesară mult mai rar sau chiar deloc.
Există, însă, și unele limitări. Substanțele chimice precum compuși petrolieri, biocidele, substanțele toxice nu trebuie aruncate în hazna pentru că distrug bacteriile din bioactivatori.
Periodic, cam o dată, de două ori pe an, este necesară adăugarea unui nou contingent de bacterii, pentru a le revigora pe cele existente.
Bioactivatorii sunt disponibili într-o varietate largă în majoritatea magazinelor cu articole pentru casă și grădină.
Așadar, dacă pe strada dumneavoastră sau chiar în localitatea de domiciliu nu aveți instalații de canalizare, la îndemâna tuturor ar fi o soluție simplă și eficientă pentru a preveni poluarea: bioactivatorii.
Sursa: Viorel Grosu
Foto: pixabay