Broccoli – cultura agricolă ce aduce profit chiar şi pe zăpadă
Sunteţi tentaţi să experimentaţi o cultură nouă, care să vă aducă satisfacţii materiale pe termen scurt fără eforturi foarte mari? Cultura de broccoli poate fi una dintre soluţiile de succes.

07 Decembrie 2019, 14:02
Broccoli este o legumă cu proprietăţi curative deosebite, care a câştigat din ce în ce mai mult teren pe piaţa agricolă autohtonă. Acesta este unul dintre principalele motive pentru care din ce în ce mai mulţi fermieri români înfinţează şi se bucură pe deplin de roadele culturii de broccoli.
Această legumă din familia brasicaceelor (Cruciferae) se aseamănă ca plantă, cerințe față de mediu și tehnologie de cultură cu tradiționala conopidă.
Aflat în top 10 cele mai nutritive legume din lume, broccoli este un izvor de sănătate datorită proprietăţilor sale: luptă împotriva cancerului, previne artrita şi boala degenerativă, detoxifiază sângele şi diminuează semnificativ riscul de diabet.
Beneficiile sale dovedite au făcut ca broccoli să devină o legumă la mare căutare la noi în țară. Acest lucru este confirmat și de o doljeancă care în acest an a obținut un profit neaşteptat din prima sa cultură de broccoli.
Originară din Șimnicu de Jos, județul Dolj, Patricia Maria Popa este studentă la Facultatea de Agronomie din Craiova. Animată de pasiunea sa pentru agricultură, doljeanca în vârstă de doar 21 de ani nu a stat prea mult pe gânduri și s-a hotărât să pună pe picioare propria afacere. A accesat fonduri europene și cu 40.000 de euro a reușit să creeze toate condițiile pentru o afacere de succes. Anul acesta, ea s-a gândit să aducă pe piața din România ceva ce nu se găsește la tot pasul, și așa i-a venit ideea de a cultiva broccoli.
“Am încercat să aduc ceea ce lipsea, pentru că dacă te duci în piață nu prea găsești broccoli. Este primul an în care cultiv broccoli, de asta nici nu am pus pe o suprafață prea mare pentru că nu ar fi fost rentabil dacă nu am fi putut să vindem. Le vindem în piața din Brazdă, am încercat să intrăm și în supermarketuri dar condițiile nu ne-au permis, pentru că trebuie să livrăm cantități mari și să le ducem în cutii speciale, cu gheață”, povesteşte Patricia Maria.
Anul acesta, aceasta a cultivat răsaduri de broccoli în luna octombrie. La jumătatea lunii noiembrie tânara culegea deja roadele muncii sale. Ultima producție de broccoli este încă în câmp și din ea se recoltează în funcție de cerere, lucru care dovedește rezistența culturii. Cultura de broccoli este rezistentă “Plantația de broccoli este una rezistentă, nu îi trebuie condiții speciale de îngrijire. Singurul lucru pe care l-am făcut special este să acoperim plantele cu frunze pentru a nu pătrunde chiar atât de multă zăpadă sau gerul peste ele, să fie cumva acoperite și protejate”, a declarat tânara fermieră.
Deși este o plantă bienală, în condițiile țării noastre broccoli se comportă ca o plantă anuală; prezintă o rădăcină pivotantă, care se duce în sol la 70-75 cm, are mai multe inflorescențe de culoare verde, mai rar galbenă sau violet, răsfirate și mai puțin compacte, în comparație cu conopida. La noi în țară, cel mai utilizat este soiul Calabrese.
Cultura de broccoli se înființează toamna sau primăvara, în câmp sau spații protejate, prin răsad. Specialiștii români sustin că semănatul direct în câmp ar avea rezultate mai bune, producția la hectar în acest caz putând ajunge și la 29 tone, cu înființarea culturii primăvara devreme, în luna aprilie. În general, producția variază între 12 și 24 tone/ha. În cazul culturii prin răsad, metoda totuși cea mai practicată la noi, broccoli se poate cultiva în câmp în două etape:
- în luna aprilie pentru cultura de primăvară;
- la sfârşitul lunii iunie pentru cultura de toamnă.
Broccoli se cultivă în vad la baza bilonului. Răsadurile la plantare trebuie să fie bine dezvoltate şi să aibă circa 45-55 zile de la răsărire.
În ceea ce priveşte irigarea, sistemul de irigare prin picurare este obligatoriu pentru succesul unei culturi de broccoli.
Plantele de broccoli se udă în permanenţă iar după apariţia butonului florar se măreşte doza de apă care trebuie să ajungă la 15-20l pe metru pătrat. Din acest moment se leagă frunzele către vârf cu aţă, astfel se va proteja fructul sau floarea de eventualele boli ce pot afecta căpăţâna de broccoli.
În câmp, distanța de plantare este de 70-75/25-30 cm pentru cultura de broccoli timpurie și de 70-75/25-35 cm pentru cea târzie. Imediat după plantare se aplică o udare, iar ca lucrări de întreținere sunt cele obișnuite pentru a menține solul curat de buruieni. La acestea se adaugă neapărat, după caz, protejarea inflorescenței. Recoltarea se realizează înainte de deschiderea bobocilor florali, când inflorescențele sunt compacte.
Costul de înființare pentru un hectar de broccoli este de 1.000 de euro, iar prețul unui kilogram de broccoli, 5 lei.