Ascultă Radio Antena Satelor Live

Distribuție gratuită de semințe țărănești - o inițiativa Eco Ruralis în contextul pandemiei COVID-19

Asociația Eco Ruralis își exprimă solidaritatea cu toți muncitorii din serviciile esențiale, care se confruntă cu criza COVID-19 și care ne asigură dreptul la sănătate și la hrană.

Distribuție gratuită de semințe țărănești -  o inițiativa Eco Ruralis în contextul pandemiei COVID-19

28 Martie 2020, 07:27

Personalul medical și toți cei care muncesc în domeniul sănătății, precum și țăranii, producătorii agricoli și muncitorii din sectorul alimentar sunt acum printre cei mai importanți actori pentru rezolvarea acestei crize și totodată sunt și printre cei mai expuși și afectați de criză și trebuie susținuți.

Criza cauzată de pandemia de COVID-19 arată importanța extraordinară a sistemului de sănătate publică și a politicilor publice, care pot asigura în mod eficient dreptul la sănătate. Dacă în prezent ne confruntăm cu o criză de sănătate, realitatea din jurul nostru ne arată că există riscul să ne îndreptăm către o criză alimentară. Micii producători din România și din întreaga lume sunt cei care asigură accesul la hrană atât în satele lor, în familiile lor, cât și în orașele lângă care se află.

Inițiativa Eco Ruralis în contextul pandemiei COVID-19 – distribuție gratuită de semințe țărănești [1]

În contextul acestei crize, țăranii și țărăncile din asociația Eco Ruralis au organizat o distribuție gratuită de semințe țărănești de care au beneficiat un număr total de 3035 de familii de țărani din România și Republica Moldova. Zeci de mici producători de semințe, membri Eco Ruralis, au contribuit la această distribuție, care a cuprins 38 de specii și 106 varietăți în principal de legume și leguminoase, dar și plante aromatice și plante companion. Colectarea, ambalarea și distribuirea semințelor în condiții de urgență a fost posibilă datorită solidarității țăranilor și experienței de aproximativ 10 ani a asociației Eco Ruralis din acest domeniu. Această acțiune vine ca un sprijin pentru țărani în sezonul de însămânțare de primăvară, mai ales în noile condiții de restricție impuse de pandemia Coronavirus. Autonomia, diversitatea și reziliența modelului de producție țărănesc au o importanță vitală în asigurarea producției de hrană sănătoasă în general dar mai ales în condiții de criză.

Accesul la piață pentru țărani și micii producători

Atât micii producători din România, cât și din Europa se confruntă acum cu mari obstacole în producție și în distribuția alimentară. În multe state din Europa - Italia, Spania, Franța, Belgia și lista continuă - se închid piețele locale, generând conflicte și dezbateri intense pe această temă. Suntem recunoscători că în România, deocamdată, Guvernul a permis ca piețele țărănești să funcționeze în continuare, în condiții de siguranță adaptate pandemiei Coronavirus. Avem nevoie de sprijinul autorităților în continuare, ca producătorii să poată continua să vină în piețe și să vândă în condiții de siguranță, atât pentru ei, cât și pentru consumatori. De asemenea, piețele țărănești publice sunt principala modalitate de desfacere directă a produselor de la micii producători. Piețele publice sunt importante și pentru consumatori, în special pentru cei din categoriile vulnerabile, pentru că asigură hrană la prețuri corecte în special în acest context de criza, când specula face ravagii pe piața alimentară industrială. Lanțurile scurte alimentare și economia locală, nu doar asigură hrană proaspătă și sănătoasă, dar reprezintă și soluția la această criză, care se anunță a fi una prelungită.

Nu pot fi susținute și menținute deschise doar supermarketurile, pentru că riscăm să ne îndreptăm către o catastrofă a siguranței alimentare. Supermarketurile depind și insistă să se aprovizioneze de pe piața globală, care în acest moment e foarte fragilă, alimentele parcurg un lanț alimentar foarte lung, trec prin foarte mulți intermediari, riscul de contaminare cu virusul fiind mult mai mare decât în sistemele alimentare locale.

În această perioada de criză însăși statele recurg la măsuri de limitare sau interzicere a exporturilor pentru diferite produse, ceea ce face cu atât mai fragilă situația, dacă nu ne orientăm imediat catre micii producători locali. Trebuie să susținem economia locală, producătorii locali, agroecologici, nu doar pentru că produc hrană mai nutritivă și mai sănătoasă decât ce distribuie supermarketurile, dar pentru că nu trebuie să permitem ca această pandemie să ducă la o criză alimentară. Mâncarea și sănătatea sunt drepturi fundamentale ale omului.

Având în vedere capacitatea imensă a țăranilor și a micilor producători de a hrăni consumatorii și expunerea lor la pandemia Coronavirus, politicile publice și acțiunea publică trebuie acum să se concentreze pe sprijinirea acestora, precum și pentru sprijinirea consumatorilor săraci din zonele urbane, din categoriile vulnerabile (în mod special bătrâni) pentru a combate consecințele crizei. În acest sens, Eco Ruralis va propune revendicări concrete guvernului și autorităților relevante în perioada imediat următoare.

*Eco Ruralis este o asociație de țărănci și țărani, care funcționează la nivel național, având peste 13000 de membri în toate județele țării. Asociația a fost înființată în anul 2009 și reprezintă interesele și drepturile țăranilor, micilor producători și persoanelor care lucrează în mediul rural.

[1] Graficul distribuție de semințe țărănești: https://tinyurl.com/ujwu7nh

Etichete : top
Cum facem trecerea de la agricultura convențională la agricultura ecologică
Util in Agricultura 31 Iulie 2023, 21:03

Cum facem trecerea de la agricultura convențională la agricultura ecologică

Agricultura ecologică este o afacere de al cărei profit sunt coştienţi din ce în ce mai mulţi fermieri. Produsele bio sunt la...

Cum facem trecerea de la agricultura convențională la agricultura ecologică
APIA atrage atenţia fermierilor că este interzisă incendierea miriştilor sau a vegetaţiei uscate pe terenurile arabile
Util in Agricultura 21 Iulie 2023, 23:07

APIA atrage atenţia fermierilor că este interzisă incendierea miriştilor sau a vegetaţiei uscate pe terenurile arabile

APIA atrage atenţia fermierilor că este interzisă incendierea miriştilor sau a vegetaţiei uscate pe terenurile arabile....

APIA atrage atenţia fermierilor că este interzisă incendierea miriştilor sau a vegetaţiei uscate pe terenurile arabile
Apa de salcie ajută pomii fructiferi
Util in Agricultura 11 Iulie 2023, 21:25

Apa de salcie ajută pomii fructiferi

Felul în care acordăm atenţie pomilor din grădină face de cele mai multe ori diferenţa între o livadă curată, sănătoasă şi...

Apa de salcie ajută pomii fructiferi
Măsurile obligatorii pe care trebuie să le respecte crescătorii de animale în perioadele caniculare
Util in Agricultura 11 Iulie 2023, 12:57

Măsurile obligatorii pe care trebuie să le respecte crescătorii de animale în perioadele caniculare

Având în vedere condiţiile meteo care prevăd pentru perioada următoare temperaturi foarte ridicate, Autoritatea Naţională...

Măsurile obligatorii pe care trebuie să le respecte crescătorii de animale în perioadele caniculare
Cultura de aronia și secretele ei
Util in Agricultura 09 Iulie 2023, 21:22

Cultura de aronia și secretele ei

Aronia este un arbust originar din America de Nord, ale cărui fructe sunt foarte căutate și apreciate datorită proprietăților...

Cultura de aronia și secretele ei
Tot ce trebuie să știi despre cultura de plante medicinale în sistem bio
Util in Agricultura 07 Iulie 2023, 21:18

Tot ce trebuie să știi despre cultura de plante medicinale în sistem bio

Cultivarea plantelor medicinale, chiar dacă nu necesită înființarea de culturi pe suprafețe mari de teren, presupune în...

Tot ce trebuie să știi despre cultura de plante medicinale în sistem bio
Global GAP - un standard de bune practici agricole. Cum se certifică?
Util in Agricultura 05 Iulie 2023, 21:15

Global GAP - un standard de bune practici agricole. Cum se certifică?

Tot mai multi agricultori romani sunt interesati de certificarea calitatii produselor obtinute. Acest fapt se datoreaza, pe...

Global GAP - un standard de bune practici agricole. Cum se certifică?
„Boala viței-de-vie” atacă pe caniculă
Util in Agricultura 03 Iulie 2023, 21:11

„Boala viței-de-vie” atacă pe caniculă

Arşiţa a favorizat dezvoltarea ciupercii oidium, care macină viţa-de-vie. Proprietarii plantaţiilor spun că 15 la sută din...

„Boala viței-de-vie” atacă pe caniculă