O poveste de Bobotează din România antebelică
Se obișnuiseră bucureștenii ca, an de an, un anume Floraru să scoată din apa Dâmboviței crucea aruncată de mitropolit, în ziua de Bobotează.

06 Ianuarie 2021, 09:45
Evenimentul se petrecea dinaintea pavilionului regal, unde luau loc Regele Carol I, Principele de coroană Ferdinand și, fiul său, Principele Carol, cei mai înalți dintre arhierei, ca și politicienii vremii. Înainte de Bobotează, acum un secol, presa bucureșteană umplea coloane întregi, pe prima pagină, cu o întrebare căreia îi căuta răspuns: Cum va trece Boboteaza anului 1912, fără Ion Floraru? (Bărbatul decedase peste iarnă.)
„Scoaterea crucei din Dâmbovița era dreptul exclusiv al lui Floraru, dreptul lui sacrosant de care nu se putea atinge nici un intrus (…) Misiunea lui pe acest pământ, unica lui rațiune de a fi, era să scoată crucea din apă la Bobotează”, scria “Dimineața” despre precupețul cu veleități de scufundător, pe care îl considera “prototipul mahalagiului nostru, chipeș și simpatic”. De Bobotează, întrebarea avea să-și găsească răspuns, crucea fiind scoasă din apă de nepotul să, Nicolae Marinescu: “Dacă nu-l avem pe Floraru, măcar pe nepotul lui să-l avem de aici înainte!”.
Un text de Simona Lazăr
Foto: Pixabay