A fost inaugurat Muzeul Național „Brătianu”, din Ștefănești, Argeș
La Ștefănești, Argeș, în fosta Vilă „Florica” a familiei Brătianu, a fost inaugurat Muzeul Național „Brătianu”.

25 Mai 2020, 10:13
Evenimentul a avut loc cu ocazia împlinirii a 145 de ani de la înființarea Partidului Național Liberal, în cinstea marelui om politic Ion C. Brătianu, co-fondator al partidului și primul său președinte.
Muzeul Național „Brătianu” a fost înființat prin Legea nr. 15 din 15 ianuarie 2020, ca instituție publică de cultură de importanță națională, cu personalitate juridică, în subordinea Ministerului Culturii, cu sediul în imobilul Vila Florica Ansamblul conacului Brătianu – Florica, după ce Ministerul Culturii preluase de la Consiliul Județean Argeș acest imobil la sfârșitul anului trecut, unde a funcționat, mulți ani, Centrul de Cultură „Brătianu”.
La ceremonia de inaugurare au fost prezenți Ludovic Orban, premierul României, Bogdan Gheorghiu, ministrul Culturii, Liviu Brătescu, secretarul de Stat în Ministerul Culturii, Gigel Știrbu, președintele Comisiei de Cultură din Camera Deputaților, Adrian Miuțescu, președintele Autorității pentru Administrarea Activelor Statului și președinte al P.N.L. Argeș, prefectul Emanuel Soare, alți lideri liberali.
Managerul Muzeului „Brătianu”, Mihai Alexandrescu, l-a avut alături pe omologul de la Muzeul Național Peleș, Narcis Dorin Ion, care și-a adus contribuția la amenajarea noului muzeu argeșean.
Muzeul aduce în atenția publicului figurile marcante ale familiei Brătianu, a contribuției acestora la cultura și istoria românilor, respectiv formarea României Moderne și a României Mari.
În cadrul muzeului va fi organizat un departament de documentare, respectiv o bibliotecă, care să dețină colecții de cărți, publicații și cataloage ilustrând bibliografia privind viața și opera membrilor familiei Brătianu, studii de specialitate, monografii, albume, fotografii, alături de alte documente.
De asemenea, va fi creată o secție de activități de pedagogie muzeală pentru copii și tineret cu scopul stimulării creativității acestora și vor fi organizate activități menite să contribuie la aprofundarea și mediatizarea, de o mai mare amploare, a informațiilor despre istoria familiei Brătianu și a locurilor unde aceasta a trăit.
Este prima instituție de cultură din județul Argeș aflată în subordinea Ministerului Culturii, toate celelalte fiind în subordinea autorităților locale sau a Consiliului Județean.
Începând de luni, 25 mai, Muzeul „Brătianu” va fi deschis publicului larg, în condițiile stării de alertă.
Sursa: Constantin Pasol
Foto: commons.wikimedia.org