-

Retestarea la 14 zile nu este obligatorie, conform DSP Alba

Autorităţile locale din Alba trag un semnal de alarmă în privinţa modului în care sunt transmise informaţiile legate de coronavirus.

După ce în acest judeţ a crescut numărul de cazuri, fiind focare consistente în comunele Ciugud şi Galda de Jos, cetăţenii se văd în situaţia de a face testele pentru depistarea COVID-19 şi după perioada de carantină. Pentru mulţi dintre ei, povara financiară este mare, mai ales că unele familii trăiesc din salariul minim pe economie. Primăriile fac un apel către autorităţile centrale să clarifice unele aspecte, pentru că nu le pot oferi oamenilor informaţii exacte despre prevederile legii. Corespondenta noastră, Andreea Bogdan, a aflat mai multe.
În cele două comune au fost descoperite în ultimele zile două mari focare. Informaţiile transmise şi măsurile necesare nu sunt clare, transmit cei de la Ciugud.
Dan Lungu, purtătorul de cuvânt al Primăriei comunei Ciugud: „Am luat toate măsurile stricte pentru a preveni răspândirea virusului. Profit de această ocazie pentru a trage şi un semnal de alarmă privind testarea pacienţilor la finalul perioadei de carantinare. Cetăţenii ne spun că acest cost pentru testul final, care este cerut de multe companii, trebuie să îl suporte şi avem, spre exemplu, o situaţie concretă în care o familie a fost nevoită să achite pentru cei trei membri de două ori contravaloarea acestui test, respectiv 1.5000 de lei.”
În acelaşi timp, reprezentanţii DSP Alba clarifică situaţia şi spun că retestarea la 14 zile nu este obligatorie. Alexandru Sinea, directorul DSP Alba: Statul român nu decontează sume pentru retestarea pacienţilor pozitivi, întrucât şi prevederile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii spun că, după împlinirea acestui termen, un pacient nu mai este contagios.
În ultimele zile, în judeţul Alba s-a înregistrat cea mai mare creştere a numărului de noi îmbolnăviri cu SARS-CoV-2 de la începutul pandemiei şi până acum.

RADOR
Foto: Pixabay

Articole înrudite

 • Am coronavirus! Pot continua să alăptez?

   Confruntat cu epidemia de Coronavirus, nu te poți abține să nu-ți faci griji ... mai ales dacă ai un copil acasă. Îi putem transmite COVID-19 alăptându-l, dacă este infectat? Ar trebui să nu mai alăptăm? Este laptele matern un antidot pentru SARS COV 2? Să facem un bilanț1
  Unul dintre principalele motive pentru care alăptați este că doriți să oferiți bebelușului cel mai bun început posibil. Dar epidemia de coronavirus, ar trebui să le împingă pe mame să apeleze la sticle sau chiar la lapte pentru sugari?
  Noul virus din China este extrem de contagios și revendică multe victime din întreaga lume. Cu toate acestea, vești bune pentru mamele care alăptează. Un studiu realizat de cercetători britanici și publicat în revista științifică The Lancet indică faptul că nu a fost găsită nicio urmă de SARS CoV 2 în laptele matern al mamelor infectate. Acești germeni virulenți nu erau de asemenea prezenți în lichidul amniotic sau în cordonul ombilical al femeilor care tocmai născuseră.
  Claude Didierjean-Jouveau, animator în cadrul Ligii Leche și autor al numeroaselor cărți despre alăptare, confirmă: „Toți experții și profesioniștii din domeniul sănătății asigură că noul coronavirus nu se află în laptele matern. Astfel, dacă mama contaminată este capabilă fizic, poate continua să alăptați fără probleme ”.
  Specialistul notează că „din punct de vedere biologic este important să continuăm. Anticorpii mamei sunt prezenți în lapte. Deci, dacă a dezvoltat boala și are anticorpi, și copilul ei va beneficia ”.
  Cu toate acestea, trebuie luate măsuri de precauție. Acest lucru se datorează faptului că, dacă virusul nu se află în laptele matern, este posibil să infectați un bebeluș prin atingere sau tuse lângă acesta. Prin urmare, este esențial să purtați o mască dacă prezentați semne de gripă, tuseți în cot sau vă spălați mâinile foarte regulat.
  „Aceste gesturi de barieră împotriva bolilor trebuie efectuate la fiecare hrănire, dar și la fiecare îngrijire acordată bebelușului. Este important să vă spălați mâinile înainte și după, de fiecare dată, pentru a evita contaminarea celui mic”, spune expertul în alăptare.
  În timp ce marea majoritate a minorilor pare a fi rezistentă la SARS-CoV-2, un studiu recent a evidențiat existența unor cazuri severe de COVID-19 la copii, dintre care unii aveau vârsta sub 12 luni.
  Această perioadă de carantină nu este ușor de gestionat. Și dacă virusul nu afectează calitatea laptelui matern, stresul îl poate agrava? Claude Didierjean-Jouveau: „Stresul nu are niciun impact asupra producției de lapte și nici asupra calității acestuia. Cu toate acestea, știm că în timpul anxietăților puternice sau al șocului - cum ar fi dolul - mamele pot avea dificultăți în a scoate laptele. Îi va fi greu să iasă în timpul hrănirii ”. Exprimarea laptelui nu va rezolva această problemă. „Singura modalitate este să încercați să vă relaxați: faceți o baie fierbinte, faceți pielea cu pielea împreună cu bebelușul, faceți o activitate (în interior) pe care o iubiți și care vă răzgândește ...”. Mamele care au dificultăți în a-și alăpta bebelușii nu ar trebui să rămână blocate în această izolare: „Nu ar trebui să ezite să-și împărtășească problemele. Pot să telefoneze, să trimită e-mailuri. Există și videoconferințe. Multe ONG-uri dedicate organizează întâlniri virtuale. Noile tehnologii fac acest lucru posibil să rămână informat și să mențină un canal de schimb ", amintește expertul.

  Foto: Pixabay

 • Coronavirus: care sunt simptomele la bebeluș?

  De la începutul epidemiei COVID-19, SARS CoV-2 a afectat rar copiii. Cu toate acestea, moartea recentă a unui bebeluș de 6 săptămâni și a unui bebeluș de 9 luni în SUA amintește că micuții nu sunt invulnerabili la noul coronavirus.

 • COVID-19: convalescența nu este atât de ușoară!

  Un număr bun de pacienți se recuperează după COVID-19 fără prea multe dificultăți. Dar pentru unii, în special pentru cei care au dezvoltat forme severe ale bolii, drumul spre recuperare poate fi lung.

 • COVID: primele simptome diferă în funcție de vârstă și sex

  COVID-19 afectează oamenii în moduri diferite chiar de la începutul infecției. Un nou studiu relevă faptul că primele simptome ale bolii variază în funcție de vârsta și sexul pacienților. 

 • Copiii între 12 şi 17 ani se vor putea vaccina anti-COVID şi cu serul Moderna

  Copiii între 12 şi 17 ani se vor putea vaccina anti-COVID şi cu serul produs de compania Moderna, începând de luna viitoare, pe lângă cel de la Pfizer.