-

Retestarea la 14 zile nu este obligatorie, conform DSP Alba

Autorităţile locale din Alba trag un semnal de alarmă în privinţa modului în care sunt transmise informaţiile legate de coronavirus.

După ce în acest judeţ a crescut numărul de cazuri, fiind focare consistente în comunele Ciugud şi Galda de Jos, cetăţenii se văd în situaţia de a face testele pentru depistarea COVID-19 şi după perioada de carantină. Pentru mulţi dintre ei, povara financiară este mare, mai ales că unele familii trăiesc din salariul minim pe economie. Primăriile fac un apel către autorităţile centrale să clarifice unele aspecte, pentru că nu le pot oferi oamenilor informaţii exacte despre prevederile legii. Corespondenta noastră, Andreea Bogdan, a aflat mai multe.
În cele două comune au fost descoperite în ultimele zile două mari focare. Informaţiile transmise şi măsurile necesare nu sunt clare, transmit cei de la Ciugud.
Dan Lungu, purtătorul de cuvânt al Primăriei comunei Ciugud: „Am luat toate măsurile stricte pentru a preveni răspândirea virusului. Profit de această ocazie pentru a trage şi un semnal de alarmă privind testarea pacienţilor la finalul perioadei de carantinare. Cetăţenii ne spun că acest cost pentru testul final, care este cerut de multe companii, trebuie să îl suporte şi avem, spre exemplu, o situaţie concretă în care o familie a fost nevoită să achite pentru cei trei membri de două ori contravaloarea acestui test, respectiv 1.5000 de lei.”
În acelaşi timp, reprezentanţii DSP Alba clarifică situaţia şi spun că retestarea la 14 zile nu este obligatorie. Alexandru Sinea, directorul DSP Alba: Statul român nu decontează sume pentru retestarea pacienţilor pozitivi, întrucât şi prevederile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii spun că, după împlinirea acestui termen, un pacient nu mai este contagios.
În ultimele zile, în judeţul Alba s-a înregistrat cea mai mare creştere a numărului de noi îmbolnăviri cu SARS-CoV-2 de la începutul pandemiei şi până acum.

RADOR
Foto: Pixabay

Articole înrudite