-

După 14 zile de izolare, pacientul cu Covid-19 nu mai este contagios

O persoană confirmată cu Covid-19, care a stat în izolare 14 zile şi nu i se agravează starea în toată această perioadă, îşi poate relua activitatea, inclusiv în colectivitate, fără să se testeze din nou.

Anca Bâtiu, inspector sanitar din cadrul DSP Braşov, explică: "În 48 de ore de la confirmare, pacientul este evaluat de către un medic infecţionist, care îi face recomandări în ceea ce priveşte tratamentul şi conduita pe perioada celor 14 zile. Metodologia nu prevede o retestare la sfârşitul perioadei de izolare. După 14 zile, pacienţii confirmaţi Covid-19 se consideră că nu mai sunt contagioşi şi îşi pot relua activitatea, viaţa socială şi profesională".
Potrivit sursei citate, după ce se încheie perioada de izolare, deşi se consideră că nu mai sunt contagioşi, atunci când intră în colectivitate, pacienţii trebuie să respecte cu stricteţe, cel puţin 10 zile, măsurile sanitare, respectiv purtarea permanent a măştii de protecţie, să păstreze distanţa fizică şi să aibă grijă la igiena personală.
"Deci, retestarea pozitivilor nu este obligatorie! Despre pozitivii Covid-19 care au trecut de cele 14 zile de izolare putem spune că sunt cel mai puţin periculoşi pentru cei din jur. Ei nu mai sunt contagioşi şi sunt mai conştienţi de importanţa respectării regulilor!", a adăugat Anca Bâtiu.
Aceeaşi procedură se aplică şi celor care nu au test pozitiv dar sunt plasaţi în carantină pentru că au avut contact cu un pacient confirmat: după 14 zile îşi pot relua activitatea dacă nu apare simptomatologie specifică infecţiei SARS COV2.
Persoanele care au locuri de muncă şi care au trecut prin astfel de situaţii primesc concediu medical la finalul perioadei de izolare sau carantină, având în vedere că au fost monitorizate în permanenţă de DSP Braşov şi de medicii de familie.

RADOR
Foto: Pixabay

Articole înrudite