-

Vaccinul AstraZeneca necesită „un studiu suplimentar”

Vaccinul împotriva bolii Covid-19 dezvoltat de laboratorul britanic AstraZeneca şi Universitatea din Oxford necesită "un studiu suplimentar", a declarat joi directorul general al grupului după criticile aduse rezultatelor anunţate.

„Acum că am găsit ceea ce pare a fi o eficacitate mai bună, trebuie să o validăm, aşa că trebuie să facem studii suplimentare”, a spus Pascal Soriot într-un interviu acordat agenţiei Bloomberg.
Rezultatele acestui nou studiu internaţional "ar putea fi mai rapid" de obţinut, "pentru că ştim că eficacitatea este ridicată, deci avem nevoie de un număr mai mic de pacienţi", a precizat el. În opinia sa, aceste proceduri nu ar trebui să întârzie aprobarea autorităţilor de reglementare din Uniunea Europeană şi Regatul Unit, dar unda verde a autorităţilor americane ar putea dura mai mult.
Potrivit rezultatelor intermediare din studiile clinice la scară largă din Regatul Unit şi Brazilia, laboratorul britanic a anunţat, luni, că vaccinul său este în medie eficient în proporţie de 70%. Totuşi, în spatele acestui rezultat mediu se ascund diferenţe mari între două protocoale diferite: eficacitatea este de 90% pentru voluntarii care au primit mai întâi o jumătate de doză, apoi o doză completă o lună mai târziu, dar numai 62% pentru un alt grup, care a fost totuşi mai vaccinat, cu două doze complete pe lună. În timp ce injectarea a jumătate de doză se datora iniţial unei erori, ceea ce explică de ce doar 3.000 de pacienţi au urmat acest protocol, rezultatele par să arate că această primă schemă duce la un mai bun răspuns imunitar. Dimensiunea acestui grup, precum şi faptul că acest rezultat s-a datorat unei erori, au atras critici.
Şeful ştiinţific al Operaţiunii Warp Speed, înfiinţat de guvernul lui Donald Trump pentru a sprijini dezvoltarea şi distribuţia vaccinurilor, Moncef Slaoui, a specificat, de asemenea, că cohorta cu jumătate de doză avea o limită de vârstă de 55 de ani, excluzând grupurile cu risc mai mare.
Noul studiu va fi, prin urmare, responsabil pentru evaluarea eficacităţii vaccinului în această doză mai mică.
Pentru moment, mai puţin convingător decât cel al Pfizer / BioNTech sau Moderna, vaccinul AstraZeneca are avantajul de a utiliza o tehnologie mai tradiţională decât accdea a celor doi concurenţi, ceea ce îl face mai puţin costisitor şi mai uşor de depozitat din moment ce "poate fi depozitat în frigidere şi nu la temperaturi foarte scăzute".
Luni, AstraZeneca a declarat că avansează rapid în fabricarea planificată a 3 miliarde de doze, care vor fi disponibile în 2021. Prin comparaţie, Pfizer şi partenerul său BioNTech au anunţat 1,3 miliarde de doze până la sfârşitul anului 2021.

RADOR
Foto: Pixabay

Articole înrudite

 • Datele privind virulenţa noii variante Omicron sunt deocamdată puţine

  Datele privind virulenţa noii variante Omicron sunt deocamdată puţine

  RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (6 decembrie, ora 16:02) - Emisiunea: "Radiojurnal" - Realizator: Mira Gomboş - Datele privind virulenţa noii variante Omicron sunt deocamdată puţine, iar prima problemă o reprezintă transmisibilitatea, spun specialiştii. Primele cazuri identificate în România şi în străinătate arată că virusul nu provoacă forme grave de boală, ceea ce ar fi o veste bună, a precizat pentru Radio România Târgu Mureş şeful laboratorului de analize medicale al Spitalului Clinic Judeţean, profesor doctor Adrian Man.
  Adrian Man: Din câte am auzit, nu este atât de virulentă tulpina faţă de tulpina Delta, indiană. Dacă e într-adevăr aşa, e bine, dar e foarte transmisibilă, aşa se pare. Înseamnă că s-ar putea întâmpla să avem încă un val, /că ar fi/ o tulpină predominantă Omicronul, dar nefiind patogenă, neputând cauza boala foarte severă, vom trece uşor prin boală, mai ales cu vaccinările, care au fost masive în ultima perioadă în lume. Şi s-ar putea să se stingă pandemia cu totul, la un momet dat, din cauză că, nefiind patogen, persoanele se vindecă repede, nu mai transmit uşor.
  Realizator: Medicul Adrian Man a mai spus că varianta Omicron ar putea aduce şi sfârşitul pandemiei.

 • Incidenţa cazurilor de COVID-19, în continuă scădere

  Cele mai multe cazuri noi de infectare cu SARS-CoV-2 faţă de ultima raportare au fost înregistrate în Bucureşti - 252, Braşov - 55, Arad - 51, Cluj şi Timiş - câte 50, a informat, luni, Grupul de Comunicare Strategică.

 • Primele cazuri de Omicron din România. Noua tulpină, confirmată la două persoane

  Infectarea cu tulpina Omicron a coronavirusului a fost confirmată de Institutul Naţional de Sănătate Publică la doi români, pasageri ai cursei Africa de Sud - Bucureşti, care a aterizat în ţară în urmă cu câteva zile.

 • Vaccinarea anti COVID a copiilor peste 5 ani ar putea debuta în decembrie

  Luna viitoare ar putea începe și la noi în țară vaccinare anti COVID a copiilor de peste 5 ani cu serul produs de Pfizer BioNTech.

 • Molnupiravirul, un tratament oral antiviral pentru COVID-19

  În România avem în continuare un număr-record de pacienţi internaţi la ATI - 1.902. Şi, la fel ca şi în ultima perioadă, nu mai este niciun pat liber.