-

Vaccinul anti-covid: efecte secundare

Scris de

Vaccinarea împotriva covid-19 se accelerează. Milioane de persoane au primit deja doza, în statele europene. În Franța, de exemplu, peste 823.000 de persoane au primit o primă doză de vaccin Pfizer sau Moderna, începând cu 26 decembrie.

OMS monitorizează îndeaproape această campanie pe scară largă. La nivel european, medicii angrenați în procesul de vaccinare, dar și în supravegherea acestui proces, au decelat mai multe efecte secundare, conform e-sante.fr.

Vaccin anti-covid: efecte secundare observate în Franța

Conform actualizării din 21 ianuarie 2021, 823.664 de persoane au fost vaccinate împotriva COVID-19 în Franța de la începutul campaniei. Bourgogne-Franche-Comté, Normandia și Noua Aquitanie sunt cele trei regiuni cu cea mai mare proporție a populației care a primit o injecție cu 1,86%, 1,72% și respectiv 1,49% din locuitorii lor vaccinați. În timp ce francezii sunt tot mai înclinați să fie vaccinați, persistă și îngrijorările cu privire la efectele produselor recent dezvoltate.

Vaccinuri Pfizer: 139 de cazuri de reacții adverse raportate în Franța

ANSM (agenția națională franceză în domeniul sănătății publice) a creat un sistem de supraveghere consolidat pentru a monitoriza campania de vaccinare împotriva COVID-19. 31 de centre regionale de farmacovigilență (CRPV) sunt responsabile pentru identificarea efectelor nedorite care ar putea apărea după injectarea unei doze.

De la începutul vaccinării, au fost raportate 135 de cazuri de reacții adverse cu vaccinul Comirnaty de la Pfizer / BioNTech, inclusiv „31 de reacții adverse grave”, a declarat ANSM în ultima sa actualizare săptămânală a situației.

În plus, organizația raportează 9 cazuri de deces, după vaccinare. ANMS precizează: „Aceștia erau persoane în vârstă care locuiau în centre de îngrijire pentru vârstnici sau în reședințe pentru persoane cu boli cronice și în fază terminală”. ANSM asigură însă că „în lumina informațiilor disponibile până în prezent, nu există nimic care să concluzioneze că decesele raportate sunt legate de vaccinare”.

Organizația vine totuși cu precizări liniștitoare. ANMS spune că „aceste cazuri de deces și datele corespunzătoare sunt supuse unei monitorizări atente în cadrul supravegherii vaccinului”.

COVID-19: Cine se poate vaccina (în Franța)

Vaccinarea francezilor, ca și a tuturor europenilor, pentru a lupta împotriva coronavirusului se face treptat. Grupurile prioritare definite de autoritățile sanitare sunt:

Vârstnici din căminele de bătrâni sau din alte unități de îngrijire pentru bolnavi cronici.
Toți îngrijitorii cu vârsta peste 50 de ani sau cu comorbidități.
Pompierii cu vârsta peste 50 de ani sau cu comorbidități.
Persoanele care asigură îngrijire la domiciliu cu vârsta peste 50 de ani sau cu comorbidități.
Persoanele cu dizabilități vulnerabile care sunt îngrijite în case de bătrâni și case specializate.
Campania de vaccinare a fost deschisă tuturor persoanelor cu vârsta peste 75 de ani, precum și persoanelor vulnerabile cu risc foarte ridicat începând cu 18 ianuarie 2021.

Articole înrudite