Ascultă Radio Antena Satelor Live

Cum se descurcă românii din Portugalia, în plină pandemie

Românii sunt în Portugalia a treia cea mai numeroasă comunitate de străini, potrivit datelor celui mai recent recensământ. Brazilienii rămân cea mai numeroasă comunitate de străini rezidenţi în Portugalia, cu 105.423 de membri.

Cum se descurcă românii din Portugalia, în plină pandemie

14 Aprilie 2020, 07:24

Urmează cei veniţi din Capul Verde, 34.663, şi apoi comunitatea de români, care conform acestei statistici oficiale numără în jur de 30.908 membri.

Portugalia, destinație turistică de excelență aflată la extremitatea vestică a Uniunii Europene, țară cu peisaje de vis, climă mediteraneeană și temperaturi totdeauna iarna de peste 7-8°C, s-a dovedit, înainte de pandemie, unul dintre cele mai râvnite locuri de vacanță pentru europenii vestici și din nord. Astfel încât, de câțiva ani buni tot mai mulți români vizitează și mai ales lucrează pe șantierele și în căminele acestei țări.

Pe fondul pandemiei, cum se descurcă românii din Portugalia și care este atmosfera generală a povestit, pentru emisiunea „Departe de acasă”, dna Mimi Drăgan - președinta Associaçao de Imigrantes Romenos „Mica Românie”, cu sediul în Setúbal, oraș portuar situat la circa 40 de kilometri Sud de Lisabona.

Români din Setubal, mândri de portul lor popular

Cât de protejați sunt angajații de măsura concedierii?

Există o lege care a fost emisă pentru protecție socială. Firmele nu au voie să concedieze, iar această măsură s-a luat chiar de la începutul crizei. E o lege care se numește „lay-off”, aici intră toate firmele care, ca să nu concedieze oamenii, vor primi un ajutor: 70 % vor plăti asigurările sociale, 30 % antreprenorul. Firmele care concediază nu vor beneficia deloc de această facilitate, iar patronii care concediază abuziv vor fi verificați de autoritatea pentru muncă deoarece aceasta și-a intensificat controalele. Concedierile care se vor dovedi abuzive, vor fi anulate chiar de autoritatea de muncă.

Persoanele care ies pe stradă au nevoie să completeze și să poarte la ele o declarație pe proprie răspundere în care să insereze motivul și destinația?

Cetățenii au acel spirit civic: disciplină și izolare la domiciliu. Aici interesant este că însuși premierul António Costa a apreciat comportamentul portughezilor care, cu foarte puține excepții, a fost unul exemplar, în privința măsurilor de autoizolare, disciplină, respectarea distanțării sociale și izolarea la domiciliu. De declarații completate nu este nevoie, deși ar putea să impună aceste măsuri în orașele care sunt în carantină. Dar deocamdată se merge pe aceste măsuri „pedagogice”, cum spun portughezii. Nu este nevoie de declarație, dar, de exemplu, după mai multe de 25 de zile de izolare nu ieșim decât la piață, farmacie, unde ne-a fost recomandat.

Familia dumneavoastră cum se descurcă?

Băiatul meu lucrează în regim de telemuncă, de acasă. Fata este singura care, pentru că firma la care lucra a trimis-o în concediu, s-a dus să lucreze la o firmă care face dezinfectări și e singura care s-a dus în linia întâi. Are 19 ani, vă dați seama, la vârsta ei toți eram curajoși.

Ce face „mica Românie” din marea Portugalie?

Asociația și-a suspendat activitatea încă de pe 27 februarie, cu toate că aveam până pe data de 30 martie o expoziție cu vânzare de mărțișoare. A fost ultima acțiune pe care am făcut-o și o întâlnire interculturală de Ziua Femeii pe care noi am organizat-o pe 7 martie. De pe 27 februarie ne întrerupsesem activitățile cu copiii. Acum lucrăm de-acasă: la telefon, on-line acordăm asistență de câte ori ni se solicită. Au fost și cazuri speciale. De exemplu, în mediul agricol am avut un caz cu șapte persoane care sunaseră și la Ambasadă. Împreună cu reprezentanții ambasadei le-am explicat ce trebuie să facă deoarece patronul nu avea voie să-i dea afară. S-a dovedit că nici nu erau concediați, dar se speriaseră, doreau să se întoarcă acasă, și am înțeles că au nevoie de susținerea noastră. Am mai avut și un caz, din păcate, de violență domestică și a trebuit ca femeia să fie condusă la o destinație secretă.

S-au îmbolnăvit mulți medici în Portugalia?

Da. Să știți că am văzut că în România se face mare caz. Dar nu e o situație singurală. Și în Portugalia sunt peste o mie de cadre medicale infectate. Singurul meu sfat în această situație este să stăm în casă, este singura măsură de prevenire a îmbolnăvirii.

Un text de SIMONA POPESCU

Legendă fotografia principală: De Paști, preoții au sfințit bucatele scoase în fața porților de români

La o sărbătoare de Mărțișor, într-unul dintre anii trecuți

Care sunt restricțiile impuse de Portugalia

Pe fondul combaterii extinderii noului coronavirus, și Portugalia a impus unele restricții în plan intern. Străinii care, la data declarării Stării de Urgență (18 martie), aveau cereri pe rol (ex.: prelungire vize, solicitări de rezidență etc.) se consideră a fi în continuare în „situație de ședere legală” exclusiv în fața serviciilor publice de sănătate, care sunt obligate să le accepte documentele expirate – cumulativ cu dovada cererii înregistrate electronic pe portalul Serviciului pentru Străini și Frontiere (SEF) și altele –, atunci când acești cetățeni li se vor adresa.

Guvernul portughez a limitat dreptul de deplasare astfel:

Persoane bolnave de COVID-19 sau sub observație activă. Acestora le este impusă izolarea obligatorie în unități spitalicești sau la domiciliu, nerespectarea acestei norme fiind considerată infracțiune;
Persoane care fac parte din grupul de risc (persoane de peste 70 de ani sau cele cu risc crescut de îmbolnăvire - boli grave). Acestea pot să își părăsească domiciliul doar în situații excepționale, pentru achiziționarea de bunuri sau pentru deplasarea la bancă, la poștă, policlinică, mici plimbări sau plimbarea animalelor de companie;
Restul populației. Oamenilor le revine obligația generală de retragere la domiciliu, evitând cu orice preț deplasările în afara domiciliului, cu excepția celor necesare.

Mai sunt în vigoare următoarele măsuri:

Limitarea, în perioada 9 aprilie, ora 00:00 și 13 aprilie, ora 24:00, a circulației persoanelor în afara orașului/județului de reședință (concelho de residência habitual), cu excepția persoanelor care se deplasează din motive de sănătate sau din alte motive urgente;
Interzicerea adunărilor de mai mult de 5 persoane, cu excepția persoanelor cu legături de familie.
Este impusă aplicarea generală a lucrului la distanță pentru toți funcționarii publici.
Sunt închise toate unitățile de Ghișeul Cetățeanului iar primirea la ghișeu, în persoană, se realizează doar prin programare.
Rămân funcționale unitățile Spațiul Cetățeanului, structuri descentralizate pe lângă autoritățile locale.
Unitățile comerciale de tip restaurant vor sista primirea de public, dar vor continua să funcționeze în regim de take away și livrare la domiciliu.
În Arhipelagul Insulelor Azore, autoritățile regionale au dispus carantina obligatorie (de 14 zile sub observație activă) ca măsură de izolare profilactică și completarea unui chestionar specific, pentru toate persoanele care doresc să intre în Arhipelag.
În Arhipelagul Insulelor Madeira a fost adoptată măsura obligativității de carantină/izolare pentru toți pasagerii care debarcă pe aeroporturile din regiune, indiferent de proveniența zborurilor.
Autoritățile publice competente pot solicita prestarea de servicii de orice fel și utilizarea de bunuri mobile și imobile, de spații comerciale și industriale, de întreprinderi și de alte unități productive.
Autoritățile publice competente pot stabili ca orice colaborator sau entitate publică, privată sau din sectorul social să se prezinte la muncă, dacă este necesar, să-și desfășoare activitatea într-o locație diferită, la o entitate diferită și în condiții și orar de muncă diferite de cele corespunzătoare angajării existente.
A fost operaționalizată linia de urgență disponibilă 24/24 - 808242424.
Guvernul a lansat în cursul zilei de 18 martie a.c. un site de informare cu măsuri de răspuns ale Portugaliei împotriva pandemiei COVID-19, accesibil la adresa https://covid19estamoson.gov.pt.

Setubal. Fotografie din port

Etichete : departe de acasa
Etnicii români din Ucraina, dezamăgiţi de prevederile noii Legi privind minorităţile
Interviuri si reportaje 14 Ianuarie 2023, 20:56

Etnicii români din Ucraina, dezamăgiţi de prevederile noii Legi privind minorităţile

Etnicii români din Ucraina sunt dezamăgiţi de prevederile noii Legi privind minorităţile, adoptată recent de Rada Supremă.

Etnicii români din Ucraina, dezamăgiţi de prevederile noii Legi privind minorităţile
„La Comănești, îmblânzirea ursului reprezintă prosperitatea!”
Interviuri si reportaje 30 Decembrie 2022, 17:55

„La Comănești, îmblânzirea ursului reprezintă prosperitatea!”

La Comănești, se adună din nou cetele de urși, pe 30 decembrie, într-un festival-concurs cum altul nu există!

„La Comănești, îmblânzirea ursului reprezintă prosperitatea!”
Crăciun muscelean
Interviuri si reportaje 25 Decembrie 2022, 18:45

Crăciun muscelean

Bună dimineaţa la Moş Crăciun! Am bătut în poartă la tanti Tuţa Mazăre o dată cu fătucile care colindau… “Sub foiţa fagului,/...

Crăciun muscelean
Socăcițele din Țara Lăpușului se pregătesc de Crăciun
Interviuri si reportaje 04 Decembrie 2022, 17:55

Socăcițele din Țara Lăpușului se pregătesc de Crăciun

Iarna s-a lăsat “cum se cuvine” peste defileul Lăpuşului, ca şi peste întreg Maramureşul. Sunt ultimele zile ale Postului cel...

Socăcițele din Țara Lăpușului se pregătesc de Crăciun
Este posibil ca în perioada următoare să depăşim şi 50.000 de cazuri de COVID zilnic
Interviuri si reportaje 08 Februarie 2022, 05:53

Este posibil ca în perioada următoare să depăşim şi 50.000 de cazuri de COVID zilnic

Numărul infectărilor cu SARS-CoV 2 va continua să crească şi este posibil ca în perioada următoare să depăşim şi 50.000 de...

Este posibil ca în perioada următoare să depăşim şi 50.000 de cazuri de COVID zilnic
Varianta Omicron se răspândeşte rapid
Interviuri si reportaje 27 Ianuarie 2022, 06:44

Varianta Omicron se răspândeşte rapid

Rapiditatea cu care se răspândeşte varianta Omicron a SarsCov2 impune respectarea cu stricteţe a măsurilor de prevenţie...

Varianta Omicron se răspândeşte rapid
Protecţia după booster faţă de infecţia cu Omicron creşte la 60%
Interviuri si reportaje 21 Ianuarie 2022, 20:50

Protecţia după booster faţă de infecţia cu Omicron creşte la 60%

Protecţia după booster faţă de infecţia cu Omicron creşte la 60%, iar faţă de cazuri severe, cu până la 90%.

Protecţia după booster faţă de infecţia cu Omicron creşte la 60%
Care este riscul de spitalizare după infectarea cu Omicron
Interviuri si reportaje 04 Ianuarie 2022, 01:33

Care este riscul de spitalizare după infectarea cu Omicron

Un studiu publicat în Danemarca arată că riscul de spitalizare după infectarea cu Omicron este de două ori mai mic decât în...

Care este riscul de spitalizare după infectarea cu Omicron