Purtătorul de cuvânt al MApN, despre spitalele militare mobile
Armata se implică, şi ea, în lupta împotriva noului coronavirus. Este în stardă, alături de Poliţie şi Jandarmerie, pentru a verifica dacă populaţia respectă sau nu regulile de deplasare.

31 Martie 2020, 12:38
De asemenea, armata a ridicat un spital militar Rol 2 la Otopeni, declarat operaţional încă de sâmbătă. Discutăm despre acest spital cu purtătorul de cuvânt al MApN, domnul Constantin Spînu: „Formaţiunea medicală de tratament Rol 2, cea amplasată în perimetrul Institutului de Gerontologie şi Geriatrie "Ana Aslan" din Otopeni, a fost declarată operaţională încă de sâmbătă. Ea a fost instalată în aproape 10 zile, aşa cum aveţi şi dumneavoastră în imagini. Este vorba despre o facilitate medicală unde vor putea fi îngrijite în jur de 160 de persoane. Sigur că ne dorim să nu fie nevoie de această facilitate, dar în situaţia în care va fi nevoie de ea, vă rog să aveţi în vedere că medicii militari, împreună cu ceilalţi militari din structurile de sprijin, îşi vor face datoria până la capăt. Acest spital militar este primul dintre cele mobile pe care le instalăm. Există în curs de instalare încă o facilitate la Constanţa; este vorba despre o unitate mobilă de tratament, care se instalează chiar în aceste zile pe stadionul Portul. În ultimele 24 de ore, aproape 1200 de colegi de-ai mei din MApN au acţionat în Bucureşti şi în ţară, sunt aproape 180 de misiuni executate la punctele de trecere a frontierei din judeţele Suceava, din Constanţa, din Iaşi, Timiş, Arad, Satu Mare şi Bihor. Au fost, de asemenea, misiuni de patrulare în comun cu forţele MApN, în capitală şi în alte localităţi din ţară, transport echipamente medicale şi alte materiale. Au continuat instalările de corturi pentru triaj epidemiologic pentru spitalele din ţară, precum şi misiuni de transport persoane. Institutul Cantacuzino a reuşit să crească numărul mediu de teste pe care le poate face pe zi; în ultimele 24 de ore, au reuşit să ajungă la 480 de teste prelucrate pentru depistarea infectării cu noul coronavirus.”
Ce trebuie să știm despre noile echipamente pe care urmează să le primim de la Seul?
Constantin Spînu: „Am primit deja două tranşe, au fost două transporturi, fiecare a câte 45 de tone. Al doilea a ajuns în ţară sâmbătă - aţi avut imagini în direct şi dumneavoastră, ca şi toate televiziunile. A fost un efort deosebit, pe care MApN l-a solicitat Unităţii Multinaţionale de Transport Strategic, care operează de pe baza aeriană Papa din Ungaria. România, pin MApN, este membru al acestei unităţi multinaţionale şi am alocat orele de zbor care ne reveneau pentru nevoi naţionale pentru a rezolva transporturile acestea de echipamente şi materiale medicale, pentru că nu cred că există urgenţă mai mare în aceste zile, în această perioadă pe care o traversăm, decât să reuşim să activăm toate resursele pentru a aduce în ţară materialele de protecţie şi materialele medico-sanitare de care este atâta nevoie. Dar nu au fost singurele zboruri, am avut zboruri efectuate şi cu aeronavele Forţelor Aeriene Române; din Germania şi din Turcia am adus materiale. Cu siguranţă, aceste zboruri, în funcţie de solicitările care vor veni şi de disponibilitatea acestor materiale pe piaţa internaţională vor continua. Vom găsi soluţii pentru a contribui să le aducem în tară.”
RADOR
Foto: mapn.ro