-

"Furca cu aripi" - expoziţia-atelier dedicată meşterului Jorj Dimitriu la Muzeul Naţional al Ţăranului Român

Muzeul Naţional al Ţăranului Român vă aşteaptă marţi, 13 octombrie 2020, de la ora 17.00, la vernisajul expoziţiei-atelier Furca cu aripi, dedicate meşterului Jorj Dimitriu.

Sunt oameni care îşi caută menirea, aşa cum o face de o viaţă şi Jorj Dimitriu. De la fotograf la olar, la cioplitor în lemn, este un drum lung, anevoios, cu multă trudă, cu nereuşite, dar în final cu satisfacţia lucrului bine făcut. Şi poate că drumul acesta lung nu este unul întâmplător, căci fiecare obiect lucrat de "meşter" surprinde prin frumuseţe, gingăşie, şi ne poartă spre o altă lume. O lume în care furca de tors avea valenţe multiple: unealtă de muncă, obiect cu valoare estetică, obiect dăruit ca semn al logodnei, obiect cu rădăcini în lumea mitico-magică.

Furcile de tors, lucrate în lemn de nuc, de cireş, şi "scrise" cu motive ornamentale care definesc un limbaj cu o vechime ce se pierde în negura timpului, vădesc gustul estetic şi migala pe care Jorj Dimitriu o transmite în lucrările sale. Acestea nu sunt lucrate la întâmplare, ele "vin la timpul lor şi sunt făcute atunci când mă cheamă, cu drag şi bine." Lemnul are tainele sale, pe care le destăinuie doar celor care îl îndrăgesc cu adevărat şi celor care au curajul necesar să îl însufleţească. Inspirându-se din ambianţa artistică a ţăranului român, meşterul realizează furci cu aripi, în care încrustează ornamente romboidale, pătrate, zig-zaguri, x-uri, linii zvelte şi armonioase, unda apei, roţi solare, cercuri, vârtejuri, cruci, capete de cai, dinţi de lup, motive antropomorfe stilizate. Sunt motive nesfârşite pe care le combină, folosind tehnici variate, precum crestarea, cioplirea, incizia, realizând astfel obiecte de o rară frumuseţe.

De-a lungul timpului furcile de tors au scris poveşti cu fete şi flăcăi, care îşi puneau tot dorul şi toată dragostea în aceste bijuterii. Fiecare ornament avea rolul de a sensibiliza fata iubită, iar oferirea ei în dar şi acceptarea reprezenta un gest cu valoare de logodnă.

Nu ştim dacă astăzi un asemenea gest va câştiga inima tinerei, dar ştim sigur că vom admira şi vom asculta poveştile spuse de furcile cu aripi lucrate de Jorj Dimitriu.

Expoziţia poate fi vizitată la Sala Acvariu, până pe 18 octombrie 2020, între orele 10.00 şi 18.00. Intrarea este liberă.

Curatori: Oana Otilia Constantin şi Simona Hobincu

Parteneri media: Radio România, Radio România Actualităţi, Radio România Cultural, Radio România Internaţional, RFI România, Itsy Bitsy, Historia, Igloo, Arhitectura, Observator Cultural, Infinitezimal, Ziarul Lumina, LiterNet.ro, www.agerpres.ro, www.ordineazilei.ro, www.modernism.ro, www.matricea.ro, www.promenada-culturala.ro, www.daciccool.ro, www.getlokal.ro, www.semnebune.ro, www.onlinegallery.ro, www.cooperativatraditionala.ro, www.iqool.ro, www.gratuitor.ro, www.Financiarul.ro, www.News24.ro, Terra Magazin.

Măsuri sanitare şi sugestii de vizitare a expoziţiei

În Sala Acvariu este permisă prezenţa a maximum 20 de persoane simultan, iar la vernisaj, care va avea loc în curtea exterioară, se va permite prezenţa unui număr de maximum 100 de persoane, cu respectarea regulilor de distanţare.

Portul măştii este obligatoriu pentru personalul Muzeului şi pentru vizitatori.

Accesul în sală va fi permis după ce vizitatorii îşi vor dezinfecta mâinile la distribuitorul de gel hidroalcoolic.

Articole înrudite