-

Încă 2 mori de apă din Caraş-Severin vor fi renovate

în cadrul proiectului „Salvăm Morile de Apă”.

În perioada 16 - 18 octombrie, Asociaţia Acasă în Banat va mai renova încă două mori de apă din judeţul Caraş Severin, construcţii cu peste 100 de ani vechime. Astfel, va fi atins obiectivul propus: 10 mori reabilitate în cadrul proiectului „Salvăm Morile de Apă”.
Proiectul este finanţat de Fundaţia Orange cu suma de 32.000 lei, prin intermediul „Susţine un ONG”, program anual ce încurajează participarea activă a angajaţilor companiei în proiecte sociale.
În cadrul intervenţiei, vor fi reabilitate 2 dintre cele 6 mori de apă existente în satul Pârvova din comuna Lăpuşnicel. Alături de localnici, voluntari din toată ţara vor repara Moara Osoina şi Moara din Cheia, iar renovarea va implica schimbarea acoperişurilor, repararea fundaţiilor, ecologizarea albiei râului Lăpuşnicel, tratarea lemnului, confecţionarea unui nou pod pe ierugă şi refacerea stăvilarului. La final, vor fi montate marcaje, indicatoare şi plăcuţe informative cu denumirea tuturor morilor de apă din sat. În acest fel, morile sunt incluse în circuitul turistic local şi vor putea fi descoperite mult mai uşor de vizitatorii sosiţi în zonă.
Voluntarii care doresc să dea o mână de ajutor la reabilitarea morilor de apă se mai pot înscrie până pe data de 12 octombrie, completând acest formular.

„Această acţiune din încheierea proiectului „Salvăm Morile de Apă”, marchează şi ultima noastră intervenţie pe anul 2020 asupra morilor de apă din Caraş Severin, cu scopul de a le reda frumuseţea şi mai ales, utilitatea. Cele două mori din Pârvova alese spre renovare nu mai funcţionează de mai bine de 10 ani. Ne dorim ca la finalul celor două zile de lucru intens, morile să fie repuse în funcţiune şi să macine făină ca odinioară. În acest mod, localnicii vor putea relua, păstra şi transmite mai departe această tradiţie străveche”, a declarat Radu Trifan, preşedintele Asociaţiei Acasă în Banat.

„Am ales să mă implic în acest proiect pentru că îmi pare rău de fiecare obiect al trecutului care rămâne în uitare, nefiind valorificat pe măsura potenţialului său. Mă bucur să văd cum atâţia oameni rezonează cu această cauză şi au venit alături de noi. Împreună salvăm nu doar mori, ci şi oameni şi comunităţi. Aştept cu nerăbdare ultimă acţiune unde sper să revăd mulţi prieteni vechi ai morilor” a spus Andrei Amarghioalei, Shop Manager Orange România şi coordonator proiect.

Anul acesta, Asociaţia Acasă în Banat şi Fundaţia Orange şi-au unit forţele pentru a salva patrimoniul mulinologic din judeţul Caraş Severin şi pentru a-l introduce într-un circuit turistic.
La finalul acestui an, prin intermediul proiectului „Salvăm Morile de Apă”, 10 mori de apă din localităţile Gârnic, Şopotu Vechi (comuna Dalboşeţ) şi Pârvova (comuna Lăpuşnicel) îşi vor recăpăta strălucirea de odinioară şi vor fi pregătite să întâmpine turiştii care ajung în aceste minunate sate, ajutând la dezvoltarea economică a comunităţilor locale cu peste 1500 de persoane.