-

Concursul Național de Fotografie Etnografică „Oameni și datini”, Ediția a VI-a

Centrul Cultural „Reduta” prin Serviciul Cultură Tradițională, a organizat în perioada 15 septembrie - 5 noiembrie 2020, cea de-a VI-a ediţie a Concursului Național de Fotografie Etnografică „Oameni și datini”.

Concursul a fost împărțit pe două secțiuni: SECȚIUNEA I – PORTRET (personaj surprins într-un anumit context) si SECȚIUNEA A II-A – MOMENT ETNOGRAFIC.

"În concurs au fost acceptați peste 60 de fotografi din 15 județe ale țării și din București, fotografiile trimise având caracter etnografic, din domeniul culturii tradiționale materiale și imateriale - obiecte de patrimoniu cultural tradițional.

Au fost surprinse în imagini alb-negru și color, atât obiceiuri tradiționale, costume populare, portrete, cât și ocupații tradiționale, arhitectură tradițională din diferite zone ale țării, pornind din Suceava până în Bihor și din Maramureș până în Alba’’, comunică Adrian Vălușescu, manager interimar al Centrului Cultural Reduta.

În data de 9 noiembrie 2020 a avut loc etapa de jurizare a Concursului Național de Fotografie Etnografică ,,Oameni și datini". Juriul format din dr. Ioan Praoveanu - etnolog, Mihaela Modâlcă - artist plastic, Vlad Dumitrescu - fotograf profesionist a ținut cont de următoarele criterii: încadrarea în tematica concursului, calitatea tehnică de fotografiere, claritatea transpunerii mesajului atât vizual, cât şi în titlul fotografiilor, creativitatea şi originalitatea.

MARELE PREMIU ,,OAMENI ȘI DATINI” în valoare de 700 lei a fost câștigat de Kuti Zoltán Hermann din Miercurea Ciuc cu fotografia ,, Privire în trecut’’, fotografie realizată în septembrie 2017, în satul Fitod, judeţul Harghita.

FOTO: Kuti Zoltán Hermann ,, Privire în trecut’’

taran

Secţiunea PORTRET

PREMIUL I TORDAI EDE - 100 de ani
PREMIUL al II-lea ADELA RUSU - Miel de Paște
PREMIUL al III-lea IOAN CIOBOTARU - Așteptarea

Câștigătorul Premiului I la Secțiunea PORTRET, Tordai Ede și-a transformat hobby-ul din copilărie în profesie, devenind unul dintre cei mai reputaţi profesionişti ai fotografiei din Târgu Mureş.

FOTO: Tordai Ede - 100 de ani

taran1

,,Fotografia pe suport de hârtie este, precum textul scris sau pictura, mult mai valoroasă decât cea pe ecranul unui calculator. Dovadă că începe să fie tot mai ra

Secţiunea MOMENT
PREMIUL I MARCO ALGASOVSCHI - Umbra
PREMIUL al II-lea NAGY BOTOND - Meșterul țiglar
PREMIUL al III-lea CONSTANTIN LAZĂR - Mâini de aur

Premiul I al Secțiunii MOMENT a fost câștigat de către brașoveanul Marco Algasovschi cu fotografia ,,Umbra’’, realizată în satul Filia, judeţul Covasna. 

Lucrările prezentate în cadrul Concursului Național de Fotografie Etnografică ,,Oameni și datini" vor face obiectul unei expoziții on-line și vor fi publicate în Albumul de fotografie etnografică ,,Oameni și datini’’, care va fi editat în anul 2021.

Articole înrudite