-

Asociaţia „Acasă în Banat” a lansat proiectul „Hai la Rudăria!”

Asociaţia „Acasă în Banat” a pornit un nou proiect pentru a pune în valoare patrimoniul mulinologic din judeţul Caraş Severin, în cadrul proiectului

Proiectul îşi propune să transforme Rudăria (cum este cunoscută comuna Eftimie Murgu) într-o destinaţie turistică modernă care să ofere o experienţă complexă tuturor turiştilor care ajung aici. Astfel, vor fi efectuate lucrări de întreţinere şi reparaţii la morile de apă, se vor înlocui acoperişurile de tablă, se va amenaja un traseu turistic care să includă vizitarea morilor mai puţin cunoscute din sat şi va fi încurajată dezvoltarea economică a zonei prin crearea unui brand - produs la Rudăria şi prin comercializarea făinii măcinate aici.
„Rudăria este o adevărată bijuterie a arhitecturii populare ţărăneşti, însă nu este pusă în valoare aşa cum trebuie. Astăzi, turiştii vizitează doar 6-7 dintre cele 22 mori pentru că nu ştiu cum să ajungă la celelalte. Stau o oră-două, după care se urcă în maşini şi pleacă. Noi ne propunem să introducem toate cele 22 mori în circuit, să oferim posibilitatea turiştilor să le viziteze pe toate, să facă drumeţii pe jos sau cu bicicleta, să descopere satul şi oamenii, să cumpere produsele locului şi să aibă toate motivele să stea peste noapte la pensiunile din sat'”, a declarat Radu Trifan, preşedintele Asociaţiei Acasă în Banat.
În cadrul proiectului „Hai la Rudăria” vor fi organizate trei acţiuni cu voluntari, iar prima va avea loc, în perioada 14-16 mai 2021, la Eftimie Murgu, judeţul Caraş-Severin. Voluntarii vor face curăţenie în albia râului, vor amenaja traseul turistic, vor face lucrări de întreţinere la morile de apă, vor monta indicatoare, vor participa la ateliere de morărit, panificaţie, ghidaj turistic etc. Următoarele acţiuni, vor avea loc în vară şi vor fi anunţate ulterior.
Asociaţia „Acasă în Banat” a fost înfiinţată în 2018 şi îşi propune să păstreze patrimoniul cultural al regiunii Banat, să redea culoare satului bănăţean, să redescopere adevăratele valori ale acestor locuri: oameni buni şi gospodari, case frumoase şi poveştile lor. Asociaţia este membră a International Molinological Society (TIMS), cea mai importantă asociaţie de profil dedicată morilor din întreaga lume, care este activă din 1965 şi are 500 de membri în peste 30 de ţări. În 2019, asociaţia a realizat recensământul morilor de apă din Banat, iar în 2020, cu sprijinul unei fundații aparținând unei mari companii de telefonie mobilă, au fost renovate 12 mori de apă din trei localităţi din Caraş Severin.

RADOR
Foto: Pixabay

Articole înrudite