-

O biserică de lemn „călătorește” până la Muzeul Satului din Petrești

O biserică de lemn, monument istoric, datând din secolul al XVIII-lea, va ajunge la Muzeul Satului Vrâncean din crângul Petreşti, a anunţat, marţi, directorul Muzeului Vrancei, Valentin Muscă.

''Înaltpreasfinţitul Ciprian ne-a dat acordul de principiu să aducem o biserică de lemn, monument istoric, în crângul Petreşti, la secţia de etnografie. Acest Muzeu al Satului nu este o colonie muncitorească, ci un muzeu al satului vrâncean. De 50 de ani de când s-a început construcţia muzeului au fost aduse case ţărăneşti, mori şi multe obiecte, dar nu s-a găsit nimeni să aducă o biserică. Un sat fără biserică nu există'', a spus Valentin Muscă, în deschiderea unei expoziţii de pictură la Muzeul Vrancei.

Biserica se află într-un cimitir dintr-o localitate din Vrancea şi va fi desfăcută bucată cu bucată, în locul acesteia urmând a fi construită o altă capelă pentru comunitate. Este vorba despre o biserică de lemn din Vrancea arhaică, din secolul al XVIII-lea, o biserică tipică, cu pridvorul deschis spre apus. Biserica se află în acest moment într-un cimitir al comunităţii şi va fi desfăcută bucată cu bucată şi adusă la muzeu, reconstruită, vor fi reparate elementele care nu mai sunt funcţionale. În locul bisericii, va fi reconstruită o altă capelă pentru comunitate.
Muzeul Satului Vrâncean a fost construit, începând cu anul 1977, în crângul Petreşti, foarte aproape de municipiul Focşani şi conţine 73 de construcţii autentice.

RADOR
Foto: Pixabay

Articole înrudite