Expoziţie de ii în Aeroportul Internaţional "George Enescu" din Bacău
Pasagerii Aeroportului Internaţional "George Enescu" din Bacău au putut asista astăzi la o expoziţie de ii autentice chiar în incinta noului terminal.
24 Iunie 2018, 20:44
Evenimentul, cu totul inedit pentru un aeroport, a fost organizat în parteneriat cu grupul "Şezătoare de Bacău".
La deschidere au fost prezente cele 30 de membre ale grupului, care au prezentat cămăşi tradiţionale din toate colţurile ţării, realizate pe pânză de casă ţesută la războiul de ţesut. În centrul municipiului Bacău, mai multe instituţii publice au aniversat Ziua Universală a Iei cu ateliere de pictură şi mesteşugăreşti.
Prin organizarea expoziţiei de astăzi, conducerea Aeroportului din Bacău doreşte să intre într-un circuit cultural prin care să prezinte oaspeţilor valorile autentice locale.
„Iniţiativa face parte dintr-o nouă abordare pe care conducerea Aeroportului Internaţional "George Enescu" Bacău o are faţă de pasagerii care tranzitează terminalul nostru, în sensul de a manifesta deschidere către evenimente, către activităţi, către atitudini băcăuane prin care practic promovăm o serie de evenimente specifice judeţului nostru”, declara Dorian Pocovnicu, director Departamentul Dezvoltare Aeroportul Internațional „George Enescu” Bacău.
Iulia Georgescu, membră a Asociaţiei "Şezătoare de Bacău" a vorbit pentru ascultătorii Radio România Actualităţi despre diferenţa dintre o ie autentică şi una obişnuită goblen: „O primă condiţie pe care trebuie să o întrunească este pânza de casă. Că e pânză ţesută acum, că e pânză din trecut, este o primă condiţie. Apoi, cămaşa noastră are o anume structură: altiţă, mânecă, piept cu râuri. Structura asta trebuie să se regăsească în compoziţia cămăşilor. Modul de închidere, modul de prindere, de asamblare a pieselor contează şi acesta foarte mult. Ce vedem astăzi pe tarabe nu sunt decât nişte bluziţe din pânză topită, transparente, cu nişte floricele până la jumătatea pieptului care vor şi acced spre titulatura de ie. Nu sunti ii. Femeia româncă nu a cusut floricele stil goblen pe cămaşă. Femeia româncă a cusut semne, a cusut putere, a cusut gânduri, a cusut vise care în niciun caz nu erau floricele stilizate de goblen pe cămaşă, aşa cum vedem astăzi pe tarabe”.
Cele 15 modele de ii vor fi expuse timp de două săptămâni în zona porţii centrale a terminalului băcăuan.