Mâini măiestre
A fost odată ca niciodată. Așa începe și povestea de astăzi, o poveste adevărată. Suntem undeva, acolo unde timpul a încremenit parcă, petrecând în prezent povești adevărate din istoria vremurilor.

16 Aprilie 2020, 10:12
Ne aflăm la Vălenii de Munte, unde amintirea celebrului savant Nicolae Iorga este prezentă și astăzi.
Cândva, aici în căușul munților a început să funcționeze la inițiativa faimosului cărturar „Școala de arte și meserii, „unde erau chemate să adăste cele mai luminate minți ale tinerilor din partea locului”.
Ecoul celebrei instituții s-a răspândit în timp chiar și în rândul celor care și-ar fi dorit să calce pragul acestei celebre instituții , dar pentru care timpul nu a mai avut răbdare.
Rozica Măldărășanu, astăzi vestită creatoare de covoare, se socotește ca urmaș de drept al școlii de la Vălenii de Munte. Așa se face că este chiar locuitor al frumoasei localități montane, acolo unde ea însăși a devenit ctitor de școală și unde sub îndrumarea ei activează astăzi numeroase tinere creatoare.
Rozica a fost vrăjită încă din pruncie de fabuloasa poveste pe care însăși bunica ei o istorisea pe carpete și covoare, creații de o inestimabilă frumusețe, care au populat și populează și astăzi satele din zona Urlațiului, acolo unde Rozica a văzut lumina zilei.
Ea a făcut să fie îndrăgite aceste nestemate de spirit românesc pe toate meridianele globului. Nu este nici o exagerare fiindcă Rozica Măldărășanu a fost și este prezentă la toate concursurile internaționale de profil, creațiile ei fiind răsplătite cu distincți dintre cele mai meritorii.
Am găsit-o pe Rozica și mai zilele trecute la ea acasă la Vălenii de Munte. Aici totul respiră liniște și frumusețe fiindcă la început de primăvară creațiile ei sunt năpădite de culorile florilor noastre românești.
Chiar ne și mărturisea: „Am țesut maci, spice, albăstrele, brebenei, ghiocei, panseluțe, bujori, trandafiri și câte altele, în fapt grădinile noastre românești așa cum ne-au legănat ele, mie însămi, neuitata copilărie .
„Covorul este pentru mine calea către Dumnezeu, este așternut peste pământul care ne ține, este semn de respect pentru cei pe care-i iubim, pentru împărați și pentru regi, pentru omul de rând ce prețuiește deopotrivă culoarea și viața, este legendă și mit, este oglinda sufletului meu atunci când creez”.
Indiferent de vreme și vremuri la Vălenii de Munte, Rozica Măldărășanu demonstrează prin risipa ei de forme și culori, argumentează așadar, că veșnicia s-a născut la sat .
Sursa: Mariana Stănescu Verman
Foto: pixabay