-

Cum vopsim ouăle de Paşte? Tehnica vopsirii cu coji de ceapă în ciorap

Oul vopsit reprezintă simbolul gastronomic al Paştelui, care nu poate lipsi de pe masă în aceste zile de sărbătoare.

Tradiţia sărbătorilor pascale păstrează ca element central oul roşu, vopsit anume în această culoare pentru a simboliza sângele cu care Mântuitorul s-a jertfit pe cruce pentru mântuirea noastră.

De ani buni, pe masa de Paşte, pe lângă nelipsitul oul roşu, se regăsesc ouă de diverse culori, de la galben la verde, de la albastru la violet sau ouă marmorate, vopsite în culorile curcubeului.

Deşi de câţiva ani putem cumpăra ouăle gata colorate chiar din magazin, spiritul sărbătorilor ne îndeamnă să participăm împreună cu familia la ritualul vopsitului de ouă, in care imaginaţia este ingredientul principal.

Participând la acest ceremonial gastronomic de care ne putem bucura odată pe an, dăm un farmec aparte Paştelui şi ne îmbogăţim sufletul cu cele mai frumoase amintiri legate de această sărbătoare.

Dacă vrei ca anul acesta să ai pe masa de Paşte ouă deosebite, vopsite într-un mozaic de culori care vor crea un efect vizual aparte, îţi prezentăm câteva tehnici de vopsire.

Ouă vopsite cu coji de ceapă în ciorap

Prin această tehnică veţi obţine ouă marmorate, în nuanţe care vor atrage toate privirile. Puteţi folosi orice culoare pentru această tehnică, însă efectul cel mai bun îl veţi obţine folosind colorant verde. Culoarea verde în combinaţie cu nuanţele cjilor de ceapă creează cu adevărat un spectacol de culoare.

Iată ce trebuie să faceţi:

Spălăm întâi ouale. Le învelim în mai multe straturi de coji de ceapă, le punem în ciorap şi legăm cu aţă cât mai strâns ciorapul, ca în imaginile de mai jos.

    2  1 

Punem apă cât cere colorantul verde, punem ouăle ambalate ca în cele descrise mai sus în apă cu vopsea, adăugam oţetul şi lăsăm să fiarbă preţ de 10 minute.

Scoatem ouăle pe un şervet de hârtie sau folie de aluminiu, tăiem ciorapul şi îndepărtăm cojile de ceapă.

Ungem fiecare ou vopsit cu puţin ulei cât sunt încă calde (sau cu o bucăţică de slănină) şi aşa avem cele mai frumoase şi mai lucioase ouă vopsite.

Articole înrudite