-

GastroEtnoArt sau redescoperirea reţetelor vechi

Muzeul Maramureşean din Sighetu Marmaţiei derulează în această perioadă proiectul Maramureş GastroEtnoArt, un proiect care îşi propune sa scoată la suprafaţă reţete vechi tradiţionale din Maramureş.

Reprezentanţii muzeului, implicaţi în proiecte, au cutreierat satele din judeţ şi au stat de vorba cu cei care cunosc reţetele folosite în trecut de bunicii şi străbunicii lor.
Reţeta de vărzar a fost preparată de Ioana Dunca a lui Cocoş din Şieu, prezentată prin port, grai, gust şi arome. Irina Şofineţ, în vârstă de 70 de ani din Săpânţa, ne spune cum se făceau odinioară holopţii la nunţi, care nu sunt altceva decât sarmalele pe care le cunoaştem cu toţii.
Proiectul GastroEtnoArt este un proiect finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional şi este prima cercetare interdisciplinară integrată a culturii gastronomice din zona Maramureşului istoric, care inventariază reţete culinare vechi, în contextul vieţii satului.

RADOR
Foto: Pixabay

Articole înrudite