Ascultă Radio Antena Satelor Live

Boboteaza la români - cum ne-a văzut călătorul Paul de Alep

Călătorii străini, care s-au perindat pe la curțile voievozilor ori au fost oaspeții vechiului regat notează în amintirile lor amănunte care ne ajută să avem o idee despre ce însemnau sărbătorile la români.

Boboteaza la români - cum ne-a văzut călătorul Paul de Alep

04 Ianuarie 2021, 07:14

Păzite cu strășnicie veacuri întregi, datinile de Bobotează, la români, au devenit, în timp, o ceremonie oficială.

Dincolo de elementul ei ritualic, religios, există întotdeauna și o componentă gastronomică. Paul de Alep, secretarul sirian al Patriarhului Macarie al III-lea, pomenește despre obiceiul „închinatului” paharelor cu vin, pe care domnitorul le ridica întâi pentru Dumnezeu, apoi pentru sărbătoare, după aceea pentru sultan și tot așa până la al optulea. Iar pentru fiecare închinare se bea de câte trei ori. Și apoi se bea în cinstea patriarhului, a mitropolitului, a domnitorului și a fiecăruia dintre dregătorii cei mari aflați la masă.

Paul de Alep nu uită să noteze, ca o anecdotică a întâmplării aceleia, că nu a reușit să țină socoteala paharelor pe care le-a băut la masa lui Constantin Cantacuzino, căci paharnicii nu se abăteau cu nici un preț de la „datoria” lor și erau obișnuiți să nu primească nici un refuz. Și tot învățatul sirian mai scrie că boierii au îngenuncheat în fața domnitorului și au băut până la ultima picătură, închinând în sănătatea acestuia „o cupă mare, care avea de bună seamă o oca-două de vin, pe care le-au deșertat în așa fel că ne-au făcut să ne cutremurăm la aceasta priveliște”.

Cât despre „gerul Bobotezii”, cu siguranță la vremea aceea aceasta era o realitate pe care nici domnitorul nu o putea ocoli, căci, spune Paul de Alep, era atât de frig încât „vinul îngheța în vase, tot astfel măslinele în apa lor, ca și murăturile”.

Calendarul religios al acestor zile de început de Gerar are și câteva rânduieli de natură alimentară, de care trebuie să ținem seama. Dacă la 5 ianuarie, în Ajunul Bobotezei, se ține post – negru, dacă se poate –, în ziua Botezului Domnului se recomandă a se mânca pește. În fine, la 7 ianuarie este praznic ales pentru Sfântul Ioan Botezătorul, proorocul care a propovăduit venirea lui Hristos pe pământ.

Chiar dacă nu ar fi rânduielile bisericești, după timpul de „ghiftuire” al Crăciunului și al Anului Nou, parcă o zi de post urmată de alta cu bucate ușoare nu poate decât să prindă bine pântecului nostru mult încercat...

Un text de Simona Lazăr

Etichete : top
Mersul cu Iordanul - o tradiție creștină
Traditii, datini, obiceiuri 06 Ianuarie 2024, 08:45

Mersul cu Iordanul - o tradiție creștină

Credincioşii ortodocşi şi catolici sărbătoresc Boboteaza pe 6 ianuarie, dată până la care, conform tradiţiei, preoţii merg cu...

Mersul cu Iordanul - o tradiție creștină
Raluca Turcan: Tradiţiile moştenite de la părinţi şi bunici - prima lecţie de cultură şi prima lecţie de valori autentice
Traditii, datini, obiceiuri 24 Decembrie 2023, 11:14

Raluca Turcan: Tradiţiile moştenite de la părinţi şi bunici - prima lecţie de cultură şi prima lecţie de valori autentice

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, le-a transmis românilor, într-un mesaj video postat pe Facebook, că tradiţiile moştenite...

Raluca Turcan: Tradiţiile moştenite de la părinţi şi bunici - prima lecţie de cultură şi prima lecţie de valori autentice
Traditii, datini, obiceiuri 24 Decembrie 2023, 11:13

Brezaia, o tradiție care a traversat mileniile - Obiceiuri de iarnă din prin satele Muscelului

Cuvântul acesta, „brezaia”, l-am auzit prima dată de la bunica paternă, originară dintr-un sat muscelean, dar rătăcită-n...

Brezaia, o tradiție care a traversat mileniile - Obiceiuri de iarnă din prin satele Muscelului
AUDIO: Brezaia, un obicei de patrimoniu național
Traditii, datini, obiceiuri 21 Decembrie 2023, 14:37

AUDIO: Brezaia, un obicei de patrimoniu național

În zona Muscelului de Nord, încă se mai păstrează o tradiție veche de Crăciun și Anul Nou: Brezaia.

AUDIO: Brezaia, un obicei de patrimoniu național
Târg de Crăciun la Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale
Traditii, datini, obiceiuri 20 Decembrie 2023, 15:21

Târg de Crăciun la Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale

Un târg de Crăciun, cu produse tradiţionale româneşti, este organizat în curtea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării...

Târg de Crăciun la Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale
Obiceiuri românești de Ignat și-o rețetă pentru sfântul Crăciun
Traditii, datini, obiceiuri 20 Decembrie 2023, 11:45

Obiceiuri românești de Ignat și-o rețetă pentru sfântul Crăciun

La 20 decembrie, când este Ignatul, încep a se tăia porcii, după cum cere datina. Apropierea de Crăciun nu este deloc...

Obiceiuri românești de Ignat și-o rețetă pentru sfântul Crăciun
În România... de Ignat
Traditii, datini, obiceiuri 20 Decembrie 2023, 11:37

În România... de Ignat

De Ignat, în ziua sacrificiului, tradiția cere o pomană, pomana porcului, un recital culinar, în (același) timp ce popa cere...

În România... de Ignat
Târgul de țară la Ignat - Etapele de pregătire a preparatelor tradiționale
Traditii, datini, obiceiuri 15 Decembrie 2023, 15:39

Târgul de țară la Ignat - Etapele de pregătire a preparatelor tradiționale

Muzeul ASTRA organizează în perioada 16-17 decembrie, între orele 10-16, evenimentul Târgul de țară la Ignat.

Târgul de țară la Ignat - Etapele de pregătire a preparatelor tradiționale