Ce spun sătenii bistrițeni despre obiceiul de vopsire a ouălor în vinerea mare
Deși pare greu de crezut, în cele mai multe sate din județul Bistrița-Năsăud, ouăle de Paști se vopsesc în vinerea mare.

16 Aprilie 2020, 09:18
Sătenii stiu din cele mai vechi timpuri, de la strămoși, că în vinerea seacă a curs sânge când Domnul Isus Hristos a fost răstignit pe cruce, astfel că ouăle se înroșesc precum sângele Mâtuitorului în această zi de vinerea seacă.
În mod obişnuit, ouăle se vopsesc într-o singură culoare, roşu, dar de ceva vreme, pentru bucuria copiiilor, ouăle se mai colorează și în verde, albastru, galben.
În Bistrița-Năsăud nu există tradiția încondeierii ouălor, însă, până acum ceva ani, familiile mai înstărite foloseau o tehnică de vopsire a ouălor în clei.
Acum, s-a renunțat la această metodă din cauza toxicității cleiurilor folosite.
Gospodinele din satele bistrițene știu și câteva "secrete" experimentate de-a lungul anilor de generații și generații.
Astfel, pentru ca ouăle să nu se spargă, acestea trebuie aduse la temperatura camerei cu cel puțin două ore înainte de a le fierbe.
Apa în care se pun ouăle la fiert trebuie să fie rece și trebuie să se pună în apă ceva sare pentru a se decoji frumos.
Cea mai utilizată metodă de vopsire a ouălor este aceea de a le fierbe în coji de ceapă.
Dacă vreți ca ouăle să fie mai deschise la culoare după vopsire, adică să fie un galben, puneți la fiert doar ouă cu coajă albă.
Dacă doriți culoarea să fie mai intensă, adică un roșu cărămiziu, puneți la fiert ouă cu coaja mai închisă la culoare.
Nu uitați să puneți în vasul în care fierb și puțin oțet alb.
Și fiertura de sfeclă roșie se folosește pentru roșul intens, iar un portocaliu frumos se poate obține din mai mulți morcovi puși la fiert împreună cu coji de ceapă galbenă.
Albastrul se obține din creion chimic, iar verdele din fiertură de urzici.
Pentru ca ouăle vopsite să strălucească, se ung cu puțină slănină și se așează în coșulețe de nuiele, printre fire de iarbă, spre bucuria copiilor.
Sursa: Viorel Grosu
Foto: pixabay