Ascultă Radio Antena Satelor Live

Miedul dacic, băutura care a învins isoria

Drept e că puține lucruri se știu despre ce mâncau dacii. Poate din legenda aceea cu Lisimach și Dromichetes să înțelegem că dacă voiau, puteau fi și rafinați, dar că preferau frustețea obiceiurilor moștenite din neam.

Miedul dacic, băutura care a învins isoria

04 Februarie 2021, 17:26

Dar fiindcă am promis să vă scriu despre mâncare, să trecem în revistă acele puține lucruri pe care le cunoaștem. Strabon scria în „Geografia” că tracii de la sud de Dunăre „nu se atingeau de carnea turmelor lor”. Spunea istoricul și geograful antic că ei obișnuiau să se hrănească „cu miere, lapte și brânză, ducând un trai liniștit”. Ptolemeu scria și el că locuitorii Daciei erau obișnuiți să mănânce „miere și lapte” - și să nu vă gândiți că acestea erau mierea și laptele care curgeau, râuri-râuri, în Paradis, dar erau cele mai simple dintre bucatele lor. Ar mai trebui să trecem pe listă brânza și varza (cele ale căror etimologii sunt recunoscute ca fiind din fondul dacic/ tracic al limbii române). Alte informații întâlnim în „Ambasadele lui Priscus”: „Prin sate ni se aducea de mâncare și anume în loc de grâu, mei, și în loc de vin, mied, cum îl numesc localnicii”. Aproape fiecare dintre autorii antici amintește de acest mied, băutura cea mai populară a Antichității, după vin. Se arată chiar că, atunci când Deceneu a dispus tăierea viilor, pentru ca dacii să nu mai aibă vin, ei au continuat să prepare această băutură slab alcoolizată, care devine mai puternică și mai pișcătoare la limbă, după trei-patru luni de fermentație, băutură care le era la îndemână, căci miere aveau din belșug. Iar miedul ieșea dulce-acrișor și numai o lecuță tare, cât să înfierbânte sângele (de dac sau de roman).
În secolul III î.Hr. dacii exportau miere și mied. O spune asta și naturalistul roman Aelianus. Băutura zeilor sau „melikraton”, cum îi zicea Homer, cucerește Europa, pornind din inima Daciei. Miedul se prepara pe la sfârșitul verii ori în primele zile ale toamnei, când, după obicei, erau „sacrificați” stupii bătrâni. Împletiți din nuiele, stupii nu rezistau mai mult de câțiva ani. Când începeau să se rupă, albinele erau roite în stupi noi, iar mierea era stoarsă. Fagurii rămași după stoarcere se puneau într-un vas mare de lemn, plin cu apă curată. Se acoperea cu un capac împletit din nuiele și se lăsa la fermentat aproximativ o lună. Mierea și polenul se dizolvau încet în apă, în vreme ce ceara învechită întreținea fermentația. Băutura avea gust acrișor, pișca la limbă și era ușor alcoolizată. Dacii (și mai târziu romanii și proto-românii) i-au spus: mied. Și așa i-a rămas numele.

Un text de Simona Lazăr

Etichete : top
Mersul cu Iordanul - o tradiție creștină
Traditii, datini, obiceiuri 06 Ianuarie 2024, 08:45

Mersul cu Iordanul - o tradiție creștină

Credincioşii ortodocşi şi catolici sărbătoresc Boboteaza pe 6 ianuarie, dată până la care, conform tradiţiei, preoţii merg cu...

Mersul cu Iordanul - o tradiție creștină
Raluca Turcan: Tradiţiile moştenite de la părinţi şi bunici - prima lecţie de cultură şi prima lecţie de valori autentice
Traditii, datini, obiceiuri 24 Decembrie 2023, 11:14

Raluca Turcan: Tradiţiile moştenite de la părinţi şi bunici - prima lecţie de cultură şi prima lecţie de valori autentice

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, le-a transmis românilor, într-un mesaj video postat pe Facebook, că tradiţiile moştenite...

Raluca Turcan: Tradiţiile moştenite de la părinţi şi bunici - prima lecţie de cultură şi prima lecţie de valori autentice
Traditii, datini, obiceiuri 24 Decembrie 2023, 11:13

Brezaia, o tradiție care a traversat mileniile - Obiceiuri de iarnă din prin satele Muscelului

Cuvântul acesta, „brezaia”, l-am auzit prima dată de la bunica paternă, originară dintr-un sat muscelean, dar rătăcită-n...

Brezaia, o tradiție care a traversat mileniile - Obiceiuri de iarnă din prin satele Muscelului
AUDIO: Brezaia, un obicei de patrimoniu național
Traditii, datini, obiceiuri 21 Decembrie 2023, 14:37

AUDIO: Brezaia, un obicei de patrimoniu național

În zona Muscelului de Nord, încă se mai păstrează o tradiție veche de Crăciun și Anul Nou: Brezaia.

AUDIO: Brezaia, un obicei de patrimoniu național
Târg de Crăciun la Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale
Traditii, datini, obiceiuri 20 Decembrie 2023, 15:21

Târg de Crăciun la Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale

Un târg de Crăciun, cu produse tradiţionale româneşti, este organizat în curtea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării...

Târg de Crăciun la Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale
Obiceiuri românești de Ignat și-o rețetă pentru sfântul Crăciun
Traditii, datini, obiceiuri 20 Decembrie 2023, 11:45

Obiceiuri românești de Ignat și-o rețetă pentru sfântul Crăciun

La 20 decembrie, când este Ignatul, încep a se tăia porcii, după cum cere datina. Apropierea de Crăciun nu este deloc...

Obiceiuri românești de Ignat și-o rețetă pentru sfântul Crăciun
În România... de Ignat
Traditii, datini, obiceiuri 20 Decembrie 2023, 11:37

În România... de Ignat

De Ignat, în ziua sacrificiului, tradiția cere o pomană, pomana porcului, un recital culinar, în (același) timp ce popa cere...

În România... de Ignat
Târgul de țară la Ignat - Etapele de pregătire a preparatelor tradiționale
Traditii, datini, obiceiuri 15 Decembrie 2023, 15:39

Târgul de țară la Ignat - Etapele de pregătire a preparatelor tradiționale

Muzeul ASTRA organizează în perioada 16-17 decembrie, între orele 10-16, evenimentul Târgul de țară la Ignat.

Târgul de țară la Ignat - Etapele de pregătire a preparatelor tradiționale