Păpușile copilăriei noastre
Sunt ani mulți de atunci. Eram undeva în străinătate însoțind o expoziție românească de artă populară. Între bijuteriile pe care le purtam în lada de zestre adusă de acasă se afla o mică colecție de costume populare.

16 Aprilie 2020, 10:07
Ceea ce impresiona era faptul că ele erau purtate de chipuri în miniatură reprezentând aproape toate zonele folclorice românești.
Erau păpuși. O mână măiastră le dăruise tot farmecul tezaurului portului nostru popular. Se vedea de departe că autorul este un virtuoz al acestei veritabile arte de a crea păpuși coborâte aievea din farmecul copilăriei noastre.
Am aflat mai apoi că autorul este în fapt o distinsă creatoare populară, descinzând dintr-o familie de iubitori ai culturii noastre folclorice, ei înșiși promotori activi ai inefabilului geniu popular.
Nu mică mi-a fost uimirea mai zilele trecute s-o cunosc pe Magdalena Udrea în chiar inima Bucureștiului, la Muzeul Satului Dimitrie Gusti, unde vreme de ani buni a lucrat însăși mama distinsei artiste.
Magdalena lucrează acum la o colecție inedită de păpuși românești ce evocă neuitatele personaje care ne-au populat copilăria, cel mai adesea evocate la gura sobei de părinții ori bunii noștri.
Ceea ce impresionează este faptul că inedita creatoare este deopotrivă ghidul în deprinderea acestei minunate arte pentru zeci de copii ce trăiesc împreună cu dăscălița lor ceasuri de neuitat, chiar aici la Muzeul Satului Dimitrie Gusti.
Magdalena Udrea susține cu puterea exemplului "că păpușile relevă unele dintre cele mai interesante pagini din istoria culturii românești".
Când vremea ne va îngădui, când vom trece iarăși la treburile noastre de fiecare zi, aduceți-vă aminte că undeva în Muzeul Satului, o distinsă creatoare de artă populară ne dăruiește, cum numai ea știe s-o facă, bucuria copilăriei, scrisă cu ajutorul păpușilor, spre veșnicirea artei populare românești.
Mulțumiri din inimă doamnă Magdalena Udrea.
Sursa: Mariana Stănescu Verman
Foto: pixabay