-

Sfinții Apostoli Petru și Pavel

Scris de

Pe data de 29 iunie, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea Sfinților Apostoli Petru și Pavel, după o perioadă de post, care variază ca durată, în funcție de data rânduită Sfintelor Paști.

Sfântului Apostol Petru - fiul lui Iona și fratele Apostolului Andrei, s-a născut în Betsaida Galileei. Numele său iudeu era Simon, însă Mântuitorul îl va numi Chifa (piatră).

După o pescuire minunată pe lacul Ghenizaret, este chemat să devină pescar de oameni. Mărturisește în numele apostolior dumnezeirea lui Hristos, dar se și leapădă de Hristos când El este prins spre a fi răstignit.

După Înălțarea Domnului, Petru ia cuvântul în adunarea ucenicilor și aleg ca apostol pe Matia în locul lui Iuda.

În ziua Cincizecimii, Sfântului Apostol Petru, ia cuvântul pentru ai apăra pe ceilalți Apostoli, după pogorârea Sfântului Duh sunând - că aceștia nu sunt plini de must și că s-au împlinit cele scrise de prooroci Vechiului Testament.

După predică Sf. Ap. Petru în acea zi se botează trei mii de persoane.

Sfântul Apostol Petru a propovăduit în Ierusalim, Iudeea, Samaria, Asia Mică până în Babilon și în ultimă parte a vieții, la Roma.

Sfântul Petru a murit răstignit pe cruce, cu capul în jos, în anul 67, pe 29 iunie.

Sfantul Apostol Pavel era originar din Tarsul Ciliciei, din neamul Veniamin. Sfantul Pavel a fost elevul invatatului Gamaliel.

Pavel locuia in Tars si lupta impotriva crestinilor. Sfantul Apostol Pavel a participat la uciderea arhidiaconului Stefan, pazind hainele celor ce aruncau cu pietre in acesta.

Pe calea Damascului i se arata Hristos intr-o lumina orbitoare si il mustra: "Saule, Saule de ce ma prigonesti?".

Se converteste si primeste botezul de la Anania, episcopul Damascului. Sfantul Apostol Pavel a pornit in trei mari calatorii misionare si a scris 14 epistole care se gasesc in Sfanta Scriptura.

A fost decapitat din porunca imparatului Nero, in anul 67.

Sfintii Apostoli Petru si Pavel sunt considerati ocrotitori ai celor inchisi in penitenciare.

In Biserica romano-catolica pe 29 iunie – Sf. Ap. Petru si Paul.

Cei ce sunteti intre apostoli mai intai pe scaun sezatori si lumii invatatori, Stapanului tuturor rugati-va, pace lumii sa daruiasca si sufletelor noastre mare mila. Amin!

foto: https://www.antena3.ro