-

Nașterea Sfântului Mare Prooroc Ioan Botezătorul

Scris de

Pe data de 24 iunie, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea Sfântului Ioan Botezătorul. Acesta s-a născut într-un sat numit Ein-Kerem, de lângă Ierusalim, în familia preotului Zaharia.

Elisabeta, mama sa, era descendenta a semintiei lui Aaron. Nasterea prorocului Ioan s-a petrecut cu sase luni inaintea nasterii lui Iisus. Nasterea sa a fost vestita de catre ingerul Gavriil lui Zaharia, in timp ce acesta slujea la templu.

Potrivit Sfintei Scripturi, zamislirea Sfantului Ioan Botezatorul a avut loc dupa ce Zaharia, tatal sau, a tamaiat in sfantul altar - loc in care numai arhiereul intra o singura data pe an, in luna a saptea, ziua a 10 a .

Aceasta luna din calendarul iudaic cuprindea o parte din septembrie si alta din octombrie. Avand in vedere cele descoperite in Sfanta Scriptura, Sfintii Parinti au randuit ca ziua zamislirii Sfantului Ioan sa fie pe 23 septembrie, iar ziua de 24 iunie ca zi de nastere.

Tatal Sfantului Ioan Botezatorul, Zaharia si mama sa Elisabeta erau varstinici, ne mai avand speranta de a mai avea copii la varsta lor. Pentru ca nu va da crezare celor vestite de ingerul Gavriil, Zaharia va ramane mut pana la punerea numelui fiului sau.

Biserica Ortodoxa serbeaza de obicei ziua mortii sfintilor, ca ziua lor de nastere. Numai Maica Domnului si Sfantul Ioan Botezatorul fac exceptie de la aceasta regula, ei au privilegiul de a li se sarbatori atat zamislirea si nasterea, cat si alte evenimente din viata lor.

Sarbatoarea Nasterii Sfantului Ioan Botezatorul are un temei biblic, pentru ca evenimentul amintit este consemnat de Sfantul Evanghelist Luca.
Ioan este nume iudaic ,,Iohanan,, prescurtare din Iehohanan si inseamna ,,Dumnezeu s-a milostivit,,.

In Biserica romano-catolica pe 24 iun – Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul.

Pomenirea dreptului este cu laude; iar ție destul îți este mărturia Domnului, Înaintemergătorule; că te-ai arătat cu adevărat și decât proorocii mai cinstit, și a boteza în repejuni pe Cel propovăduit te-ai învrednicit. Drept aceea, pentru adevăr nevoindu-te, bucurându-te, ai binevestit și celor din iad pe Dumnezeu Cel ce S-a arătat în trup, pe Cel ce a ridicat păcatul lumii și ne-a dăruit nouă mare milă. Amin!