-

Sfinții Mucenici Leontie, Ipatie și Teodul

Pe data de 18 iunie, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea Sfinților Mucenici Leontie, Ipatie și Teodul. Aceștia au luat mucenicia în anul 73, în timpul persecuției împotriva creștinilor pornite de cezarul Adrian.

Leontie a fost comandant în orașul Tripoli din Fenicia. Cezarul Adrian, aflând că Leontie este creștin a trimis un detașament militar pentru a-l aresta.

Ipatie, conducătorul acestui detașament, s-a îmbolnăvit pe drum, oastea fiind nevoită să se oprească.

Într-o noapte lui Ipatie i s-a arătat un înger, zicându-i: ,,Dacă vrei să te faci bine, atunci strigă de trei ori cu glas mare, ridicându-ți privirea spre cer: "Dumnezeule al lui Leontie, ajută-mi mie!".

Ipatie a descoperit ostașilor vedenia și toți au strigat după cum spusese îngerul. Minunea însănătoșirii lui Ipatie i-a uimit pe mulți, dar mai ales un anume Teodul.

Atunci Ipatie și Teodul au luat hotărârea de a lua înainte celorlați pentru a-l găsi ei primii pe Leontie.

Ajungând la acesta, Leontie le-a grăit lor despre credința în Hristos astfel încât inimile lor s-au aprins de dragoste pentru Dumnezeu.

În acel moment, un nor i-a umbrit din care s-a pogorât asupra lui Ipatie și Teodul o rouă minunată. Acesta a fost Duhul Sfânt care a botezat sufletele lor. Tot atunci Leontie a grăit către ei astfel: ,,Întru Numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh."

Cezarul Adrian a continuat să-i prigonesca pe Teodul și pe cei doi fii duhovnicești ai săi. Astfel, fiind prinși, Ipatie și Teodul au fost torturați murind prin decapitare.
Leontie a fost torturat până când sufletul său s-a mutat la Domnul.

Sursa: crestinortodox.ro

Tot astăzi facem pomenirea :

- Sfântului Mucenic Eterie;
- Sfinților doi mucenici din Cipru.

În Biserica romano-catolică pe data de 18 iunie - Sf. Marcu și Marcelian.

Cu ale lor sfinte rugăciuni, Doamne, miluieşte-ne şi ne mântuieşte pe noi. Amin!