Cea mai veche construcţie a fost o bisericuţă cu hramul ,,Schimbării la Faţă”, pe locul căreia s-a ridicat biserica cimitirului satului Suceviţa în sec. XVII. Apoi s-a construit o casă a stareţiei pe latura de est a incintei. Are o sală mare boltită, în care azi se află muzeul.
După aceea s-a construit zidul de incintă cu turnurile lui, cele trei octogonale din partea de nord-est, sud-est, sud-vest cu marele turn al clopotelor din colţul de nord-vest , unde se păstrează două clopote cu stema Moldovei şi herbul Movileştilor, şi turnul porţii. Construcţia manastirii Suceviţa este mare, în plan trilobat cu pridvorul închis. Există două mici pridvoare deschise (stâlpi legaţi prin arcuri în acoladă) în partea de sud şi nord.
Mănăstirea Suceviţa este ultima biserică din Bucovina zugrăvită pe faţadă (1596) cu imagini religioase – un adevărat testament al artei vechi moldoveneşti. Originalul se împleteşte cu pitorescul, dominând culoarea verde: Imnul acatist la sud (exprimă arhitectura italiană); Pocrovul (exprimă arhitectura rusească); Arborele lui Ieseu, la sud; Scara lui Ioan Climax, la nord; Vămile văzduhului, sunt principalele lucrări iconografice ale picturii exterioare.
Incinta este un patrulater de ziduri de 6m. înalte şi 3m. groase, prevăzute cu contraforturi, metereze, drum de strajă, 4 turnuri de colţ şi un paraclis peste gangul intrării (cu stema Moldovei); se mai află încăperi ale vechii case domneşti şi beciuri unde probabil a fost ascunsă o fabuloasă avere (după spusele cronicarului Ion Neculce). Aici sunt înmormânaţi voievozii Ieremia şi Simion Movilă.
Mănăstirea Suceviţa posedă o colecţie de obiecte de inestimabilă valoare artistică şi culturală, expuse în actualul muzeu, situat pe latura de est a incintei.
Prin reorganizarea muzeului s-a urmărit personalizarea colecţiei muzeale, expunându-se lucrări cu precădere din epoca Movileştilor – ctitorii Suceviţei, punându-se importanţa ctitorilor în contextul cultural – artistic al epocii şi rolul lor în promovarea artei. Totodată, etalarea pieselor s-a făcut într-un mobilier nou ce îndeplineşte cerinţele de securitate a patrimoniului. Prin conservarea moştenirii culturale la Mănăstirea Suceviţa, aceasta are un impact pozitiv asupra dezvoltării turistice, fiind un câştig real pentru pelerinii şi turiştii din ţară şi străinătate care vin în Bucovina.