În Italia, numărul bisericilor ortodoxe româneşti este în creştere
În Italia, chiar şi pe timp de pandemie, numărul bisericilor ortodoxe româneşti este în creştere, spune episcopul ortodox român al Italiei, Preasfinţitul Siluan.

07 Martie 2021, 18:34
Biserica rămâne în continuare pentru românii din diaspora un pilon important al păstrării identităţii naţionale. Câte parohii sunt în prezent aici, în Italia?
Preasfinţitul Siluan: „Am terminat anul 2020 cu 279 de parohii şi 11 în formare, care sunt slujite de 286 de preoţi şi de 13 diaconi. Şi numărul mare al românilor cere lucrul acesta şi contextul în care ne desfăşurăm viaţa, în general şi viaţa de creştini, în special, este favorabil; contextul italian şi realitatea creştină locală, în principiu, Biserica Catolică - sunt şi comunităţi protestante care ne-au ajutat - dar în majoritatea cazurilor Biserica Catolică ne-a pus la dispoziţie spaţii în care să începem să slujim sau în care slujim până astăzi. Totuşi, 41 de comunităţi, incluzând Centrul eparhial, au propriul lor lăcaş de cult şi spaţii alăturate, mai mici sau mai mari şi alte 40 şi ceva de parohii au chirie. O parohie are drept de superficie şi sunt altele care au în proiect să cumpere un teren sau un spaţiu. Anul trecut, 10 parohii şi-au achiziţionat propriul spaţiu sau biserică, sau un spaţiu-sală, sau un teren pe care au amenajat ceva, dar în orice caz au reuşit să meargă înainte, în ciuda situaţiei complicate în care ne aflăm, iar cele care sunt în construcţie au continuat lucrările de amenajări. La Verona, pictează biserica, la Veneţia s-au avansat mult lucrările de amenajări interioare, mai ales la criptă şi se lucrează şi în partea de biserica principală de deasupra. La Rieti, biserica de lemn e dată deja în folosinţă. La Olbia, urmează săptămânile acestea să vină Biserica de Lemn din România. Mai sunt şi şase aşezăminte monahale, chiar dacă sunt micuţe. Mai este al şaptelea aşezământ monahal, care urmează să înceapă. Nu s-a achiziţionat încă teren în zona Veneţiei, mai spre nord, spre munte, iar la Spilimbergo, la fel, a început o comunitate monastică masculină, aşezământ monahal deocamdată. Urmează să aibă statut canonic de mănăstire. În felul acesta şi în nord se mişcă ceva, pentru că majoritatea sunt de la Roma în jos.”
Au existat preoţi în acest an care au fost nevoiţi să se întoarcă în ţară sau biserici în care au fost probleme cu pandemia. Preasfinţitul Siluan: „Biserici în care au fost probleme cu pandemia la mod îngrijorător nu au fost, din fericire. Am avut clerici care s-au contaminat, în multe din cazuri, datorită faptului că soţia lor este cadru medical, dar, din fericire, nu am avut niciun deces pe seama clericilor sau a soţiilor clericilor, dar zece clerici au părăsit Episcopia, în anul 2020 şi s-au reîntors în ţară, iar unul dintre ei, drag nouă, şi harnic, şi râmnitor, părintele Lucian Roşu, la începutul anului 2020, pe 2 ianuarie, a trecut în veşnicie, deşi împlinise 52 de ani, dar a lăsat în urmă o lucrare pastorală şi socială de o anvergură care încă rămâne de cuantificat.”
RADOR
Foto: Pixabay