Inteligenţa Artificială intră în şcolile din România prin 3DUTECH
20 de licee devin hub-uri AI, iar elevii din toată ţara sunt invitaţi să participe la Concursul Naţional 3DUTECH 2025.

25 Martie 2025, 12:49
Bucureşti, 25 martie 2025 - Profesorii şi elevii dintr-o reţea de 20 de licee din ţară fac primii paşi în utilizarea Inteligenţei Artificiale prin certificarea internaţională ECDL şi toţi elevii şi profesorii din România pasionaţi de noi tehnologii se pot înscrie gratuit la competiţia naţională de noi tehnologii
Campania naţională 3DUTECH - Modelează Viitorul!, susţinută de ECDL Romania şi AOAR (Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România), continuă în 2025 cu o ediţie dedicată Inteligenţei Artificiale.
3DUTECH (EDUTECH) - Modelează Viitorul! este o iniţiativă amplă şi reprezintă o platformă ideală pentru tinerii pasionaţi de noile tehnologii şi competenţele digitale relevante. Programul vizează să ofere tinerilor o experienţă educativă şi interactivă.
Scopul său principal este să le stimuleze gândirea critică, să le încurajeze creativitatea şi să le dezvolte abilităţile necesare realităţii actuale dominate de tehnologie.
Anul acesta, 50 de profesori de liceu şi peste 400 de liceeeni sunt formaţi şi certificaţi la standard internaţional ECDL în Inteligenţă artificială până la finalul acestui an şcolar, iar un nou Concurs naţional de tehnologii digitale inovatoare îi provoacă pe toţi elevii pasionaţi de tehnologii digitale ca AI, 3d printing şi robotică să se înscrie gratuit până pe 20 aprilie.
Susţinut de către ECDL Romania şi de AOAR (Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România), 3DUTECH reprezintă un demers esenţial către un sistem educaţional care încurajează inovaţia, explorarea şi adaptabilitatea, pregătind tinerii pentru provocările şi oportunităţile viitorului digital.
Activare hub-uri de inteligenţă artificială în licee şi certificare internaţională ECDL AI pentru profesori şi elevi
Ediţia a VII-a a selectat 20 de licee din toată ţara pentru activarea acestora ca hub-uri AI în reţeaua naţională 3DUTECH. Astfel, 50 de profesori din aceste licee au intrat gratuit într-un program ECDL intensiv şi complet de introducere şi utilizare a inteligenţei artificiale, aceştia urmând să implice cel puţin 400 de liceeni în program, cu toţii, profesori şi elevi având oportunitatea de obţine certificarea internaţională ECDL Insights AI.
Şcolile participante vor fi susţinute în accesarea şi integrarea unor aplicaţii AI relevante pentru educaţie, care transformă procesul de pedagogie digitală, cu scopul de a transforma procesul de predare şi de a aduce tehnologia mai aproape de elevi şi profesori.
Hub-uri 3DUTECH AI Empowered 2025:
Liceul Tehnologic de Construcţii şi Protecţia Mediului - Arad
Colegiul Naţional 'Andrei Mureşanu' - Bistriţa
Colegiul Naţional 'Andrei Şaguna' - Braşov
Colegiul Naţional 'Spiru Haret' - Bucureşti
Colegiul Naţional 'Elena Cuza' - Bucureşti
Colegiul Naţional 'B. P. Haşdeu' - Buzău
Colegiul Naţional Unitarian 'Janos Zsigmond' - Cluj - Napoca
Colegiul Naţional ''Mihai Eminescu'' - Constanţa
Colegiul Naţional 'Carol I' - Craiova
Colegiul Naţional Decebal - Deva
Colegiul Naţional 'Gheorghe Ţiţeica'- Drobeta-Turnu Severin
Colegiul Economic Administrativ - Iaşi
Liceul Teoretic 'N.Bălcescu' - Medgidia
Colegiul Naţional de Informatică - Piatra Neamţ
Colegiul Naţional 'Zinca Golescu' - Piteşti
Colegiul Naţional 'Ion Luca Caragiale' - Ploieşti
Colegiul Naţional 'Ioan Slavici' - Satu Mare
Colegiul Naţional ''Octavian Goga'' - Sibiu
Liceul Teoretic 'Ion Heliade Rădulescu' - Târgovişte
Colegiul Naţional Bănăţean - Timişoara
Concurs naţional 'AI For Good - noi tehnologii pentru un viitor mai bun'
Elevii din toată ţara sunt provocaţi să creeze proiecte inovatoare - sisteme inteligente (robot, dronă, dispozitiv, etc) bazate pe inteligenţă artificială care să răspundă la probleme reale, identificate chair de ei, din domenii precum educaţie, dezvoltare durabilă sau situaţii de urgenţă.
Tema acestei ediţii este ' AI For Good - noi tehnologii pentru un viitor mai bun'.
Pot participa echipe formate exclusiv din elevi sau din elevi coordonaţi de profesori.
Participarea este gratuită. Înscrieri echipe până pe 20 Aprilie.
Concursul este inclus în Calendarul Ministerului Educaţiei.
Concursul vizează toţi elevii şi profesorii din învăţământul preuniversitar din România, indiferent de specializare, judeţ sau tipul şcolii.
Calendar Concurs Naţional 3DUTECH:
* înscriere echipe până pe 20 aprilie 2025 pe email contact@3dutech.ro
* înscriere proiecte până pe 09 mai 2025 pe email contact@3dutech.ro
* preselecţie 12 - 16 mai 2025
* finală 19 - 23 mai 2025
* premiere 26 - 30 mai 2025
Cele mai creative proiecte care combină AI, imprimarea 3D şi robotica vor fi premiate, iar participanţii vor avea ocazia să îşi prezinte ideile în cadrul unui eveniment inspiraţional naţional.
Detalii şi regulament complet: www.3dutech.ro
3DUTECH, o iniţiativă cu impact naţional, a obţinut rezultate remarcabile.
Obiectivul este de a crea o bază solidă de competenţe şi know-how teoretic şi practic pentru tineri, în vederea unei mai bune pregătiri pentru noua piaţă a muncii. În plus, se contribuie şi la un proces real de transformare tehnologică în şcolile din România şi la susţinerea meseriilor viitorului.
Opţional naţional pentru liceu şi Tehnician imprimare 3D, o nouă meserie adăugată în COR
La iniţiativa 3DUTECH a fost aprobat un opţional naţional pentru liceu de către Ministerul Educaţiei, iar profesorii pot obţine credite profesionale transferabile pentru certificarea ECDL 3D Printing.
Totodată, s-a introdus meseria de 'tehnician imprimare 3D' în Clasificarea Ocupaţiilor din România (COR). Prin acest program se urmăreşte o actualizare a calificărilor, ţinând astfel pasul cu realităţile din piaţa muncii, profund influenţată de transformările tehnologice.
Până în prezent, 3DUTECH a reuşit să activeze 62 de hub-uri 3D printing şi robotică în licee din toate judeţele din România şi să dezvolte o reţea de sute de profesori specializaţi în 3D printing şi robotics, care au pregătit la rândul lor peste o mie de tineri, având oportunitatea să se certifice internaţional în aceste domenii. AI este următorul domeniu care va completa portofoliul 3DUTECH al ediţiei curente cu 20 de hub-uri AI Empowered, consolidând poziţia 3DUTECH ca platformă educaţională de referinţă pentru pregătirea tinerilor în domenii emergente.
Află mai multe detalii despre această platformă pe www.3dutech.ro şi pe pagina de Facebook 3DUTECH sau la contact@3dutech.ro.