Mormântul Fecioarei Maria, la Efes?
Am cunoscut un om care nu știa despre Efes decât că ar fi o marcă de bere. Trăia într-un cartier bucureștean, de unde vedea lumea prin caleidoscopul halbei. Mi-a trebuit ceva timp să-l abat puțin pe calea credinței și când am crezut că e pregătit s-o asculte, i-am spus o poveste despre Maica Domnului.

11 Iulie 2020, 07:55
Pe timpul ei, Efesul (Selciuk, în Turcia de azi) era unul dintre cele mai frumoase orașe ale Antichității. Comerțul și artele făceau viața plăcută și ușoară, chiar dacă apele Mării Egee urcau, uneori, până la magaziile de stofe și la biblioteca de papirusuri a lui Celsius, neliniștind chiar și statuile zeilor păgâni.
La Efes a poposit, în anul 37, Sfântul Ioan Evanghelistul, numit, mai târziu, “apostolul Asiei”; nu venea singur, ci însoțit de Maica Domnului, încredințată lui de Iisus pe când era crucificat (“Iată, mama ta!..”, i-a spus, continuând: “Femeie, iată fiul tău!', cum scrie și în Evanghelia redactată de Sf. Ioan chiar între zidurile Efesului).
Apostolul va rămâne la Efes tot restul vieții, fiind înmormântat în basilica din apropiere - unul dintre primele sanctuare ale creștinătății.
Ce s-a întâmplat, mai departe, cu Fecioara Maria? Unele surse spun că s-ar fi întors la Ierusalim, unde a murit, într-un loc din Grădina Ghetsimani. Alții consideră că Sfânta Maria ar fi rămas la Efes până la moarte, trăindu-și anii într-o căsuță simplă de pe muntele Privighetorii, numită de turci Mereymana.
Casa a fost descoperită relativ recent, în urma unei viziuni avută de călugărița catolică germană Anna Katherina Emmerich, sanctificată de Papa Ioan Paul al II-lea în 2004. Arheologii care au studiat clădirea au constatat că fundația e din secolul I, perioadă care coincide cu cea în care a trăit Sfânta Fecioară Maria.
Am fost și noi la Efes și am intrat în cele două încăperi modeste ale căsuței. Nu căutam mormântul adormitei, pentru că trupul ei s-a înălțat la cer, dar taina ce-nconjoară locul e-atât de puternică încât îi înțelegem pe cei deveniți, peste noapte, creștini, chiar și la simpla atingere a zidului în care, azi, ca la Ierusalim, stau înfipte mii de rugăciuni caligrafiate pe fluturași de hârtie.
Să ne gândim că tot la Efes a fost întemnițat Sf. Paul, pentru că a refuzat să se închine zeiței Artemis din templul considerat a șaptea minune a lumii antice. {i să ne mai imaginăm că unii locuitori ai Efesului păgân - Celsius, Heraclit, Xenofon - s-ar fi putut întâlni cu Apostolul sau cu Fecioara și ar fi dat posterității opere creștine de inspirație divină. Fascinantă ipoteză!...
Un text de Simona Lazăr și Valentin Țigău
Foto: Valentin Țigău