-

Clădirea în care a trăit un argintar din Baia Mare, care a contribuit la opera lui Shakespeare, inclusă în circuitul turistic

Turiştii aflaţi în vacanţă în judeţul Maramureş, dar şi localnicii din Baia Mare, sunt interesaţi să viziteze clădirea în care a trăit Johannes Banfi Huniades, un argintar din Baia Mare, care prin anul 1600 se stabileşte la Londra şi contribuie la scrierea operei lui William Shakespeare, fapt document de scriitorul local Walter Ubelhart, şi publicat în anul 2016, într-un roman istoric.

Clădirea în care a locuit Johannes Banfi Huniades, situată în Piaţa Millenium a municipiului Baia Mare, face parte dintr-un complex arhitectonic vechi, păstrând elemente din secolul al XVII- XVIII-lea, inspirate din cultura italiană.

Cartea " În umbra lui Shakespeare", documentată şi scrisă de Walter Ubelhart a fost ecranizată, iar flimul s-a bucurat de aprecierea publicului român, dar fost şi premiat la o serie de festivaluri cinematografice din toată lumea.

Prof. univ. dr. Janos Tarkanyi, regizorul filmului "The Silersmith", inspirat după cartea scriitorului băimărean, a declarat că realizarea unui film despre un personaj atât de puţin cunoscut în România, care a contribuit la opera lui Shakespeare, a fost o muncă extraordinară.

"Am citit cartea, povestea m-a acaparat pentru că se întâmplă în secolul al XVII-lea. E o carte faină care pur şi simplu mi-a plăcut(...)Eu am mai colaborat cu trupe de actori amatori şi am mers în turnee, iar aici, în Baia Mare mi-am dat seama că pot face faţă. Colaborarea cu toţi actorii a fost extraordinară, pentru că s-a adunat o gaşcă extraordinară, nişte oameni foarte frumoşi care au prestat surprinzător de bine. Dar, uimitor, pasiunea pentru acest scenariu, respectiv, carte a suplinit lipsa unei facultăţi de actorie. Toţi actorii au venit din alt domeniu; avem criminalişti, poliţişti, avocaţi, aceştia jucând cel mai bine, piloţi, oameni de afaceri , medici, chiar şi profesori universitari. Când au venit la filmări erau nevoiţi să pună de-o parte stresul de la locul de muncă, iar jucând în film au uitat tot. Filmările au durat trei ani(...)Majoritatea filmărilor s-au făcut în Maramureş, iar locurile unde s-au făcut filmările au fost excepţionale" a spus Janos Tarkanyi.

De asemenea, scriitorul Walter Ubelhart a subliniat că realizarea filmului despre viaţa personajului din carte s-a bucurat de sprijinul familiei, îndeosebi a soţiei, Coralia, prietenilor şi autorităţilor locale.

"A fost un film cu un micro-buget, dar a fost un efort financiar foarte mare din partea familiei lărgite, a prietenilor. Partea cea mai importantă a fost că am beneficiat de sprijinul logistic a primăriilor din municipiile Baia Mare, Sighetu Marmaţiei, Carei ( jud. Satu Mare ), a Teatrului Municipal Baia Mare , a unor crescători de cai.(...)Un roman devine mai profund dacă ajunge în zona vizuală, e mult mai profund şi are un impact diferit asupra publicului" a spus Walter Ubelhart.

Filmul a fost răplătit cu şapte premii din partea unor festivaluri organizate în Marea Britanie, Turcia, India şi Suedia, dar a fost nominalizat şi la o serie de festivaluri din Franţa, Statele Unite, Japonia, Grecia şi Italia.

De asemenea, turiştii români sau străini care ajung în judeţul Maramureş pot participa la un traseu cultural urban şi rural care urmează personajul cărţii "" În umbra lui Shakespeare", beneficiind de ghid specializat.

Scriitorul Walter Ubelhart a mărturisit că urmează să apar şi volumul doi cărţii, dar şi un nou film, posibil, bazat pe noua apariţie editorială.

Leontin Cupar