Planeta respiră, în timp ce oamenii sunt nevoiți să stea în case!
Pandemia de coronavirus, care afectează în aceste zile întregul glob, ar putea un efect mult așteptat de mediul înconjurător.

01 Aprilie 2020, 09:47
Tinand cont de faptul ca activitatea industrială este redusă semnificativ in aceasta perioada, Terra „primeste o gura de aer proaspat”. Acest lucru poate fi vazut ca pe un prim pas in lupta impotriva schimbarilor climatice.
Prima data, aceste efecte au fost vizibile in China, si nu doar in zona Hubei, afectata grav de noul coronavirus. Masurile luate la nivel general de autoritati au facut ca poluarea sa se reduca semnificativ.
Si in Europa se observa deja acelasi trend cu privire la imbunatatirea calitatii aerului. Cele mai noi date furnizate de satelitul Copernicus Sentinel al Agentiei Spatiale Europene arata scaderi semnificative ale poluarii atmosferice deasupra intregii Europe.
Acest fenomen se datoreaza reducerii transporturilor impuse de masurile de carantina instituite pe acest continent.
In Milano, concentratia medie de dioxid de azot din ultima luna a fost cu 24% mai mica, in comparatie cu cea inregistrata in urma cu doua luni.
In Barcelona, nivelurile de dioxid de carbon au scazut cu 55%, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.
Schimbari asemenătoare ale nivelului de poluare au fost observate si în Statele Unite, mai ales in California.
La fel, in Bucuresti, inca din prima saptamana de carantina, aerul era, in sfarsit, respirabil.
Si nu numai reducerea poluarii este unul dintre efectele neasteptate ale coronavirusului, ci si inaintarea treptata a animalelor pe "teritoriul" oamenilor.
Spre exemplu, delfinii si lebedele au aparut pe canalele Venetiei, la o saptamana dupa ce orasul a fost inchis pentru a impiedica raspandirea virusului. Iar apa este acum foarte limpede.
Sursa: Alexandra Vuta
Foto: pixabay.com