-

Caracteristici meteorologice

Perioada se va caracteriza printr-un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod obişnuit în cea mai mare parte a țării, chiar deosebit de ridicat în zonele de câmpie. Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 17...30°C, abaterile termice pozitive fiind de 1...6°C, la scara întregii țări. Temperatura maximă a aerului se va situa între 23...36°C, la nivelul întregului teritoriu. Temperatura minimă a aerului va fi cuprinsă între 10...23°C, în majoritatea regiunilor agricole. Se prognozează ploi locale sub formă de aversă, dar și torențiale, însoţite de descărcări electrice şi intensificări ale vântului, izolat cu aspect de vijelie, îndeosebi la începutul intervalului. Totodată, cantităţile de apă pot fi mai însemnate, iar local vor fi condiţii de producere a grindinei.

Caracteristici agrometeorologice

Aprovizionarea cu apă pe profilul de sol 0-100 cm, în cultura de porumb neirigat, se va situa în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim și optime în Maramureș, cea mai mare parte a Transilvaniei, local în nordul și centrul Moldovei, vestul Crișanei, nordul, centrul și izolat estul Munteniei, nordul Olteniei și nord-estul Banatului. Pe suprafețe agricole extinse din Dobrogea, Moldova, Muntenia, Oltenia și Banat, se vor înregistra deficite de umiditate în sol, seceta pedologică fiind moderată, puternică şi extremă.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

Procesele biologice ale culturilor de câmp se vor desfǎşura mai intens, îndeosebi pe terenurile cu o bunǎ aprovizionare cu apǎ a solului, iar pe suprafeţele agricole afectate de seceta pedologicǎ, ritmurile de vegetaţie la speciile prǎşitoare vor fi stânjenite, semnalându-se în continuare ofilirea temporarǎ şi rǎsucirea aparatului foliar în orele de amiazǎ, îngǎlbenirea şi uscarea parţială sau totalǎ a acestuia, forţǎri stadiale, precum şi izolat, şiştǎvirea boabelor la porumb şi a seminţelor la floarea-soarelui. La cultura grâului de toamnă semănată tardiv din nordul şi centrul ţǎrii va fi posibilǎ finalizarea lucrǎrilor de recoltare. Funcţie de data semǎnatului, floarea-soarelui va parcurge înflorirea (60-100%) şi maturitatea cearǎ (30-100%), iar în Muntenia şi Oltenia va predomina maturitatea deplină (10-50%). Porumbul îşi va definitiva apariţia paniculului (100%), aflându-se predominant la înflorire, mǎtǎsire şi maturitate în lapte (10-100%), iar la hibrizii extratimpurii şi timpurii se va înregistra maturitatea cearǎ (10-30%). La sfecla de zahǎr se vor continua alungirea şi îngroşarea axei hipocotile (40-100%), local, fiind posibilǎ declanşarea fazei de acumulare a zahǎrului în rǎdǎcinǎ (10-20%). În principalele bazine de cultură, cartoful va parcurge creşterea tuberculilor (20-100%), iar pe suprafeţele cu deficite accentuate de umiditate în sol se va semnala uscarea prematură a vrejilor, precum şi subdimensionarea tuberculilor. La speciile pomicole, predominante vor fi fazele de creştere şi coacere a rodului, precum şi acumularea zahǎrului în fructe, iar la sâmburoase se vor efectua lucrǎrile de recoltare. În cea mai mare parte a podgoriilor, viţa de vie se va afla la creşterea/dezvoltarea boabelor şi acumularea zaharurilor, iar soiurile timpurii de consum vor putea înregistra coacerea în „pârgă”. În condiţiile agrometeorologice prognozate, lucrǎrile agricole specifice campaniei de vară se vor efectua în general normal.

Recomandări de specialitate

Lucrǎri de recoltare, transportul şi depozitarea la grâul de toamnǎ şi fructele de sezon. Eliberarea suprafeţelor agricole de resturile vegetale şi efectuarea arǎturilor în vederea însǎmânţǎrilor de toamnǎ, pe terenurile cu o bunǎ aprovizionare cu apǎ a solului. Aplicarea irigaţiilor pe arealele afectate de seceta pedologicǎ. Efectuarea lucrǎrilor de întreţinere la speciile prăşitoare şi pomi-viticole (combaterea bolilor şi dǎunǎtorilor, erbicidǎri, etc.).

Director Executiv ANM, Dr. Elena MATEESCU