-

Caracteristici meteorologice

Perioada se va caracteriza printr-un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod obişnuit la nivelul întregii țări, chiar deosebit de ridicat în zonele de câmpie. Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între 18...32°C, abaterile termice pozitive fiind de 1...8°C, în majoritatea regiunilor. Temperatura maximă a aerului se va încadra între 23...39°C, pe întreg teritoriul agricol al țării. Temperatura minimă a aerului va fi cuprinsă între 12...25°C, în cea mai mare parte a zonelor de cultură. Instabilitatea atmosferică se va manifesta prin ploi locale sub formă de aversă, dar și torențiale, acestea fiind însoţite de descărcări electrice şi intensificări temporare ale vântului, local cu aspect de vijelie, în aproape toată țara. De asemenea, izolat vor fi condiţii de producere a grindinei.

Caracteristici agrometeorologice

În cultura grâului de toamnă, rezerva de umiditate pe adâncimea de sol 0-100 cm va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, în aproape toată țara. Conținutul de apă din sol se va încadra în limite scăzute, seceta pedologică fiind moderată și puternică, izolat în centrul Transilvaniei, vestul Crișanei și nord-vestul Banatului. Gradul de aprovizionare cu apă al solului, în cultura de porumb, pe profilul 0-100 cm, va prezenta valori satisfăcătoare până la apropiate de optim și optime, pe aproape întreg teritoriul agricol. Izolat în nord-vestul Banatului se vor înregistra deficite de umiditate în sol (secetă pedologică moderată).

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

Pe ansamblu, ritmurile vegetative la toate culturile agricole vor fi normale în aproape toată ţara şi mai intense pe suprafeţele cu o bună aprovizionare cu apă a solului, datorită regimului termic din aer şi sol mai ridicat decât în mod obişnuit. Orzul şi grâul de toamnă vor parcurge înflorirea (10-100%), maturitatea în lapte şi ceară (10-100%), în special în semănăturile efectuate în perioada optimă. Local, la orzul de toamnă se va putea declanşa maturitatea deplină (10-25%). Cultura de rapiţă se va afla în fazele de formare a boabelor în silicve (20-100%) în majoritatea zonelor de cultură, precum şi maturitate deplină (10-70%), îndeosebi în jumătatea de sud a ţării. Funcţie de data semănatului şi agrotehnica aplicată, la floarea-soarelui vor predomina înfrunzirea (10-28 frunze) şi formarea calatidiului (10-50%), la nivelul întregii ţări. La porumb se va definitiva formarea frunzei a treia (100%), continuându-se totodată înfrunzirea (5-15 frunze), în cea mai mare parte a teritoriului. Sfecla de zahăr va înregistra dezvoltarea aparatului foliar (12-16 frunze) şi alungirea axei hipocotile (10-50%). În toate bazinele specializate, cartoful va parcurge formarea/creşterea lăstarilor laterali, tuberizarea şi îmbobocirea (10-100%). La pomii fructiferi predominante vor fi creşterea lăstarilor, a frunzelor și a rodului, acumularea zaharurilor şi coacerea fructelor. Soiurile timpurii de cireş, vişin şi cais ajunse la maturitatea de consum se vor recolta în aproape toate regiunile. Viţa-de-vie se va afla la înfrunzire, creşterea lăstarilor, înflorire şi formarea boabelor la soiurile timpurii. Lucrările agricole de sezon (fertilizări, erbicidări, praşile manuale/mecanice, tratamente fitosanitare, etc.) se vor putea desfăşura normal, pe suprafeţele unde umiditatea solului va permite intrarea utilajelor agricole în câmp, îndeosebi în zilele fără precipitaţii.

Recomandări de specialitate

Aplicarea tratamentelor fitosanitare la culturile de câmp şi pomi-viticole. Combaterea buruienilor (erbicidări, praşile manuale şi mecanice) în culturile prăşitoare. Deschiderea rigolelor de scurgere în vederea eliminării excesului de apă de pe terenurile de luncă și cu drenaj defectuos. Pregătirea utilajelor agricole în vederea recoltării culturilor de toamnă (orz, grâu, rapiţă). Recoltarea fructelor ajunse la maturitate fiziologică (cireş, vişin).

Director Executiv ANM, Dr. Elena MATEESCU