-

Caracteristici meteorologice

Perioada se va caracteriza printr-un regim termic al aerului în general normal, pe aproape întreg teritoriul agricol. Temperatura medie diurnă a aerului va oscila între 8...19°C, limite apropiate de mediile multianuale, în majoritatea zonelor de cultură. Temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între 13...22°C, în aproape toate regiunile agricole. Temperatura minimă a aerului se va încadra între 2...15°C, valori mai scăzute fiind posibile în zonele depresionare. Temperatura medie diurnă a solului pe adâncimea de 5 cm se va situa între 10...21°C în zonele de câmpie, optimă desfăşurării proceselor de creştere la culturile de toamnă înfiinţate până în prezent, precum şi lucrărilor de semănat la orz şi grâu. Se întrevăd ploi locale cu caracter de aversă, însoţite de descărcări electrice și intensificări temporare ale vântului, în aproape toată țara.

Caracteristici agrometeorologice

Conținutul de apă în stratul de sol 0-20 cm/ogor va prezenta valori scăzute și deosebit de scăzute (secetă pedologică moderată, puternică și extremă), în Oltenia, Banat și Crișana, cea mai mare parte a Munteniei și Dobrogei, local în sudul, izolat nordul și nord-vestul Moldovei, centrul Transilvaniei. Rezerva de umiditate din sol se va încadra în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim, în Maramureș, pe suprafețe agricole extinse din Moldova și Transilvania, local în nordul și nord-vestul Munteniei, izolat sud-estul Dobrogei.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

Ca urmare, procesele de creştere şi dezvoltare la culturile de toamnă, precum şi cele de coacere şi maturare la speciile pomi-viticole vor evolua pe ansamblu în bune condiţii, îndeosebi pe suprafeţele agricole cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă a solului din zonele de câmpie, exceptând terenurile din sudul şi sud-estul ţării afectate de fenomenul de secetă pedologică, unde local, lucrările agricole în câmp, precum şi ritmurile vegetative ale plantelor vor fi în continuare stânjenite. Sub aspect fenologic, porumbul (hibrizii tardivi şi semitardivi) se va afla la maturitatea tehnologică (70-100%), continuându-se totodată recoltarea, la nivelul întregii ţări. La cultura de floarea-soarelui ajunsă la maturitatea tehnologică (80-100%) se vor extinde şi chiar finaliza lucrările de recoltare, în toate regiunile agricole. În centrul, nordul şi nord-vestul ţării, sfecla de zahăr va parcurge îngroşarea axei hipocotile, concomitent cu acumularea zahărului în rădăcină. La cartof vor predomina maturitatea tehnologică şi recoltarea, în majoritatea bazinelor specializate. În cea mai mare parte a plantaţiilor, la pomii fructiferi se vor continua fazele de maturare a rodului şi coacere a lemnului, precum şi recoltarea fructelor. Viţa-de-vie va parcurge acumularea zaharurilor în boabe şi coacerea acestora, precum și recoltarea, atât la soiurile de masă, cât şi la cele destinate vinificaţiei. Rapiţa semănată în epoca optimă se va afla în fazele de germinare și răsărire (10-50%) şi izolat, începutul apariţiei primelor frunze. Orzul şi grâul de toamnă se vor semăna pe suprafeţe agricole extinse. În sudul țării, la cultura de orz înfiinţată în epoca optimă se vor putea înregistra germinarea şi răsărirea. În general, condiţiile agrometeorologice vor favoriza continuarea lucrărilor agricole de sezon, respectiv: recoltare, transport, depozitare, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, arături, pregătirea patului germinativ, semănat etc., acestea fiind întrerupte temporar doar în zilele cu precipitaţii.

Recomandări de specialitate

Eliberarea suprafeţelor agricole de resturile vegetale. Continuarea lucrărilor de arat pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă a solului în stratul 0-20 cm. Pregătirea patului germinativ şi semănatul cerealierelor de toamnă (orz şi grâu) în perioada optimă. Recoltarea, transportul şi depozitarea produselor agricole şi a fructelor de sezon.

Director Executiv ANM, Dr. Elena MATEESCU