Săptămâna 01 - 07 martie
În acest interval va predomina o alternanță de zile normale sub aspect termic, cu perioade în care regimul termic al aerului va fi în general mai ridicat decât în mod obișnuit, în cea mai mare parte a regiunilor. Local, datorită alternanţei îngheţ-dezgheţ la sol, va fi posibilă înregistrarea fenomenului de „descălţare” a plantelor de orz şi grâu de toamnă. Cerealierele de toamnă (orz şi grâu) se vor afla în fazele de răsărire, formarea frunzei a treia şi înfrăţire. Uniformitatea şi vigurozitatea plantelor înfiinţate în perioada optimă va fi bună şi medie, iar în semănăturile tardive, starea de vegetaţie se va prezenta medie şi slabă. În funcţie de data înfiinţării culturilor, la rapiţă se va înregistra înfrunzirea, la ...

27 Februarie 2019, 22:59
Caracteristici meteorologice
În acest interval va predomina o alternanță de zile normale sub aspect termic, cu perioade în care regimul termic al aerului va fi în general mai ridicat decât în mod obișnuit, în cea mai mare parte a regiunilor. Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 0...12°C în intervalele calde, abaterile termice pozitive fiind de 1...7°C şi -5...7°C în restul zilelor, limite apropiate de mediile multianuale, pe întreg teritoriul agricol. Temperatura maximă a aerului va oscila între 0...17°C, la nivelul întregii ţări. Temperatura minimă a aerului se va situa între -10...7°C în majoritatea zonelor de cultură, cele mai scăzute valori fiind posibile în depresiuni, producându-se îngheţ la sol. Sunt posibile precipitaţii sub formă de ploi locale, dar şi mixte (ploaie, lapoviţă şi ninsoare), reduse cantitativ, acestea fiind însoţite de intensificări temporare ale vântului, în cea mai mare parte a ţării.
Caracteristici agrometeorologice
În cultura grâului de toamnă, rezerva de apă pe profilul de sol 0-100 cm se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, pe aproape întreg teritoriul agricol. Deficite de umiditate în sol (secetă pedologică moderată și puternică) se vor înregistra în nordul și centrul Dobrogei, local în nordul și estul Munteniei, sudul, estul, izolat centrul, nordul și nord-estul Moldovei, centrul și sud-estul Transilvaniei, nord-vestul Banatului.
Starea de vegetaţie a culturilor agricole
Pe fondul temperaturilor maxime mai ridicate din aer şi sol din zilele cele mai calde, la culturile de toamnă și speciile pomi-viticole vor fi posibile reluări lente de vegetație în aproape toată ţara. Local, datorită alternanţei îngheţ-dezgheţ la sol, va fi posibilă înregistrarea fenomenului de „descălţare” a plantelor de orz şi grâu de toamnă. Cerealierele de toamnă (orz şi grâu) se vor afla în fazele de răsărire, formarea frunzei a treia şi înfrăţire (20-100%). Uniformitatea şi vigurozitatea plantelor înfiinţate în perioada optimă va fi bună şi medie, iar în semănăturile tardive, starea de vegetaţie se va prezenta medie şi slabă. În funcţie de data înfiinţării culturilor, la rapiţă se va înregistra înfrunzirea (6-9 frunze), la scara întregii ţări. La speciile pomi-viticole se va semnala în continuare starea de repaus biologic. Lucrările agricole specifice acestei perioade (arături, fertilizări, tăieri în vii şi livezi, etc.) vor fi sistate temporar în zilele cu precipitații.
Recomandări de specialitate
Controlul biologic pentru determinarea vigurozităţii plantelor la speciile de toamnă, precum şi a evoluţiei mugurilor de rod în plantaţiile pomi-viticole. Aplicarea îngrăşămintelor minerale pe bază de azot şi potasiu la culturile de toamnă semănate în epoca optimă. Lucrări de întreţinere (fertilizări cu îngrăşăminte organice, tăieri de rodire) la pomii fructiferi şi viţa de vie.
Director Executiv ANM, Dr. Elena MATEESCU