Săptămâna 03 - 09 mai
Vremea caldă de la începutul perioadei va intra într-un proces de răcire treptată, în cea mai mare parte a ţării. Rapiţa semănată în perioada optimă din sudul, sud-estul şi estul ţării va parcurge alungirea tulpinii, apariţia inflorescenţelor şi înflorirea, precum şi izolat apariţia silicvelor. În majoritatea plantaţiilor, pomii fructiferi îşi vor continua creşterea rodului/frunzelor/lăstarilor, iar la seminţoase se vor înregistra înfrunzirea, înflorirea şi legarea fructelor. În cea mai mare parte a podgoriilor, la viţa de vie se vor semnala predominant dezmugurirea, creşterea frunzelor şi a lăstarilor. Floarea-soarelui şi porumbul semănate până în prezent se vor afla în fazele incipiente de vegetaţie, respectiv germinare şi răsărire, precum şi...

02 Mai 2019, 21:59
Caracteristici meteorologice
Vremea caldă de la începutul perioadei va intra într-un proces de răcire treptată, în cea mai mare parte a ţării. Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 10...21 °C în primele zile, mai ridicate cu 1...5°C în raport cu mediile multianuale şi 8...18°C spre sfârşitul intervalului, valori apropiate de mediile multianuale. Temperatura maximă a aerului se va situa între 14...27 °C, în majoritatea regiunilor agricole. Temperatura minimă a aerului va fi cuprinsă între 3...14 °C, pe întreg teritoriul agricol al ţării. Temperatura medie diurnă a solului la adâncimile de 5 şi 10 cm vor oscila între 11...22°C, limite favorabile parcurgerii fazelor de germinare, răsărire, înfrunzire la culturile de primăvară înfiinţate până la această dată. Sub aspect pluviometric, sunt posibile ploi locale cu caracter de aversă, însoţite de descărcări electrice și intensificări temporare ale vântului, în cea mai mare parte a ţării. Totodată, cantităţile de apă prognozate pot fi mai însemnate din punct de vedere agricol, iar izolat vor fi condiții de căderi de grindină.
Caracteristici agrometeorologice
Conținutul de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm în cultura grâului de toamnă, va prezenta valori scăzute (secetă pedologică moderată) și deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică și extremă) pe suprafețe agricole extinse din estul, centrul și local în vestul și sudul țării. Rezerva de apă din sol se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim și izolat optime, în Maramureș, cea mai mare parte a Olteniei, Banatului, vestul și local în nordul, centrul și sudul Munteniei, nordul, vestul și izolat în sud-vestul și sudul Transilvaniei, sud-vestul, nord-vestul și estul Moldovei, vestul Crișanei. Rezerva de umiditate în stratul de sol 0-20 cm, în cultura de porumb, se va situa în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim și optime, pe aproape întreg teritoriul agricol. Deficite de apă în sol (secetă pedologică moderată, puternică și extremă) se vor înregistra pe suprafețe extinse din Dobrogea, local în nord-estul și estul Munteniei, izolat în estul și sudul Olteniei, centrul Transilvaniei, nord-vestul Banatului, sudul Moldovei.
Starea de vegetaţie a culturilor agricole
Procesele biologice ale culturilor agricole se vor desfăşura în general normal, pe aproape întreg teritoriul agricol al ţării. În semănăturile de primăvară efectuate în perioada optimă, starea de vegetaţie se va menţine bună şi medie, iar în culturile înfiinţate tardiv şi pe terenurile cu deficite de apă în sol, uniformitatea şi vigurozitatea plantelor se va prezenta medie şi slabă, iar densitatea redusă. Funcţie de data semănatului şi agrotehnica aplicată, culturile de orz şi grâu de toamnă se vor afla în fazele de înfrăţire (70-100%) şi alungirea tulpinii (10-100%), local fiind posibilă declanşarea fazei de „burduf” şi înspicare (10-30%). Starea de vegetaţie a culturilor de toamnă se menţine în general bună şi medie, respectiv medie şi slabă în semănăturile tardive şi pe arealele agricole cu deficite de umiditate în sol. Rapiţa semănată în perioada optimă din sudul, sud-estul şi estul ţării va parcurge alungirea tulpinii, apariţia inflorescenţelor şi înflorirea (20-100%), precum şi izolat apariţia silicvelor (10-15%). În majoritatea plantaţiilor, pomii fructiferi îşi vor continua creşterea rodului/frunzelor/lăstarilor, iar la seminţoase se vor înregistra înfrunzirea, înflorirea şi legarea fructelor. În cea mai mare parte a podgoriilor, la viţa de vie se vor semnala predominant dezmugurirea, creşterea frunzelor şi a lăstarilor. Sub aspect fenologic, floarea-soarelui şi porumbul semănate până în prezent se vor afla în fazele incipiente de vegetaţie, respectiv germinare şi răsărire (10-100%), precum şi creșterea primelor frunze (10-60%). În centrul, estul şi sudul teritoriului agricol, sfecla de zahăr şi cartoful pentru consum vor înregistra fazele de germinare/încolţire, răsărire şi apariţie a primei perechi de frunze (10-100%). Lucrările agricole specifice campaniei de primăvară (pregătirea patului germinativ, semănatul/plantatul, tratamente în vii şi livezi, fertilizări, erbicidări, etc.) se vor desfăşura pe ansamblu în condiţii bune, acestea fiind sistate temporar doar în zilele cu precipitaţii.
Recomandări de specialitate
Urgentarea efectuării lucrărilor de pregătire a patului germinativ şi continuarea semănatului/plantatului la culturile de primăvară (floarea-soarelui, sfeclă de zahăr, porumb, cartof). Fertilizarea fazială a culturilor de toamnă cu îngrăşăminte minerale (azotat de amoniu şi complexe). Combaterea buruienilor, bolilor şi dăunătorilor în semănăturile de toamnă. Aplicarea de tratamente fito-sanitare în plantaţiile pomi-viticole. Verificarea şi controlul semănăturilor de primăvară în vederea determinării capacităţii de germinare.
Director Executiv ANM, Dr. Elena MATEESCU