Săptămâna 05 -11 aprilie
Pe ansamblu, în această perioadă va predomina un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod obișnuit, pe aproape întreg teritoriul agricol. Cerealierele de toamnă (orz şi grâu) semănate în perioada optimă îşi vor continua fazele de înfrăţire şi alungire a tulpinii, cu o stare de vegetaţie în general bună şi medie. În culturile înfiinţate tardiv se vor înregistra formarea frunzei a treia şi înfrăţirea, uniformitatea şi vigurozitatea plantelor fiind pe ansamblu medie şi slabă. În Muntenia, Dobrogea şi Transilvania, cultura de rapiţă va parcurge predominant alungirea tulpinii şi apariţia inflorescenţelor, în toate regiunile agricole ale ţării. În cea mai mare parte a plantaţiilor, la pomii fructiferi se vor semnala ...

04 Aprilie 2019, 21:59
Caracteristici meteorologice
Pe ansamblu, în această perioadă va predomina un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod obișnuit, pe aproape întreg teritoriul agricol. Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între 6...18 °C, abaterile termice pozitive fiind de 1...6°C, la nivelul întregii ţări. Temperatura maximă a aerului va oscila între 11...24 °C, în majoritatea regiunilor agricole. Temperatura minimă a aerului se va încadra între 1...12 °C în cea mai mare parte a țării, valori mai scăzute înregistrându-se în depresiunile din estul Transilvaniei. Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 5 cm va fi cuprinsă între 8...19°C, favorabilă pregătirii patului germinativ în vederea semănatului la culturile de primăvară din prima urgenţă (ovăz, orzoaică, mazăre, borceag, sfecla de zahăr, cartof), precum şi la speciile prășitoare. Se întrevăd ploi locale, însoţite de intensificări de scurtă durată ale vântului, în toate zonele de cultură.
Caracteristici agrometeorologice
Conținutul de umiditate pe adâncimea de sol 0-100 cm în cultura grâului de toamnă, se va încadra în limite scăzute (secetă pedologică moderată) și deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică și extremă) în Dobrogea, Moldova și Crișana, pe suprafețe agricole extinse din Transilvania și Muntenia, local în nordul și nord-vestul Banatului, izolat în sudul Olteniei. Aprovizionarea cu apă a solului va prezenta valori satisfăcătoare până la apropiate de optim și optime, în Maramureș, cea mai mare parte a Olteniei, Banatului, local în vestul, nordul, centrul și sudul Munteniei, nordul, centrul și izolat în sud-vestul Transilvaniei.
Starea de vegetaţie a culturilor agricole
Condiţiile agrometeorologice vor favoriza desfăşurarea normală a proceselor biologice de creştere şi dezvoltare ale culturilor de câmp şi pomi-viticole pe majoritatea suprafeţelor de cultură, iar în zonele depresionare ritmurile vegetative ale plantelor vor fi uşor mai lente. Cerealierele de toamnă (orz şi grâu) semănate în perioada optimă îşi vor continua fazele de înfrăţire şi alungire a tulpinii (10-100%), cu o stare de vegetaţie în general bună şi medie. În culturile înfiinţate tardiv se vor înregistra formarea frunzei a treia (75-100%) şi înfrăţirea (40-100%), uniformitatea şi vigurozitatea plantelor fiind pe ansamblu medie şi slabă. În Muntenia, Dobrogea şi Transilvania, cultura de rapiţă va parcurge predominant alungirea tulpinii (10-100%) şi apariţia inflorescenţelor (10-30%), în toate regiunile agricole ale ţării. În cea mai mare parte a plantaţiilor, la pomii fructiferi se vor semnala înmugurirea, dezmugurirea şi înflorirea, precum şi creşterea frunzelor. Viţa de vie îşi va definitiva faza de “plâns”, în special în podgoriile din jumătatea de nord a ţării, iar în restul teritoriului vor predomina înmugurirea şi dezmugurirea. Culturile de primăvară (orzoaică, sfeclă de zahăr, floarea-soarelui, porumb, cartof, etc.) înfiinţate pe suprafeţe agricole restrânse îşi vor continua fazele de germinare, răsărire şi apariţie a primelor frunze. În condiţiile agrometeorologice menţionate, lucrările specifice campaniei agricole de primăvară (pregătirea patului germinativ, semănatul culturilor de primăvară, tratamente în vii şi livezi, fertilizări, erbicidări, etc.) se vor efectua în general normal.
Recomandări de specialitate
Continuarea şi chiar finalizarea însămânţării culturilor din prima epocă (orzoaică, mazăre, borceag, lucernă). Pregătirea patului germinativ şi efectuarea lucrărilor de semănat la culturile de primăvară (sfeclă de zahăr, floarea-soarelui, cartof, porumb), îndeosebi pe arealele cu o bună aprovizionare cu apă a solului. Aplicarea îngrăşămintelor minerale şi foliare la cerealierele de toamnă. Efectuarea lucrărilor de întreţinere (combaterea buruienilor şi tratamente fito-sanitare) la speciile de câmp şi în plantaţiile pomi-viticole.
Director Executiv ANM, Dr. Elena MATEESCU