Ascultă Radio Antena Satelor Live

Săptămâna 05 -11 octombrie

Vremea normală sub aspect termic de la începutul intervalului va intra treptat într-un proces de încălzire, în cea mai mare parte a țării. Sfecla de zahăr va parcurge predominant acumularea zahărului în rădăcină, maturitatea tehnologică şi recoltarea, iar cartoful se va recolta în toate bazinele specializate. Pomii fructiferi se vor afla în fazele de maturare a lemnului, îngălbenire şi cădere a frunzelor, continuându-se de asemenea recoltarea la soiurile tardive. La viţa de vie se vor semnala maturarea coardelor, îngălbenirea şi căderea frunzelor, în cea mai mare parte a podgoriilor. Cultura de rapiţă semănată în epoca optimă se va afla în fazele de germinare-răsărire şi formarea primelor frunze, în special pe ...

Săptămâna  05 -11 octombrie

04 Octombrie 2018, 20:59

Caracteristici meteorologice

Vremea normală sub aspect termic de la începutul intervalului va intra treptat într-un proces de încălzire, în cea mai mare parte a țării. Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între 8...16°C în prima parte a perioadei, limite apropiate de mediile multianuale și 9...20°C în restul zilelor, abaterile termice pozitive fiind de 1...4°C, în majoritatea regiunilor agricole. Temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între 15...25°C, în aproape toată țara. Temperatura minimă a aerului se va încadra între 0...14°C, la nivelul întregii ţări, valori mai scăzute (-4...-1°C) fiind posibile în zonele depresionare, unde izolat pot fi condiții de producere a brumei. Temperatura medie a solului la adâncimea de 5 cm va oscila între 9...19°C, optimă parcurgerii proceselor vegetative ale culturilor de toamnă semănate până la această dată. Sunt posibile ploi locale, reduse cantitativ, fiind însoţite de intensificări temporare ale vântului, pe aproape întreg teritoriul agricol.

Caracteristici agrometeorologice

Conținutul de apă în stratul de sol 0-20 cm (ogor) va prezenta valori scăzute și deosebit de scăzute, seceta pedologică fiind moderată, puternică și extremă, în majoritatea regiunilor agricole. Rezerva de umiditate din sol se va situa în limite satisfăcătoare, local în centrul și sud-estul Transilvaniei, izolat în nordul și sud-vestul Olteniei, vestul Crișanei.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

Ritmurile biologice la culturile de rapiţă, orz şi grâu de toamnă vor evolua în general normal, îndeosebi pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă a solului. De asemenea, în zonele depresionare, procesele vegetative ale plantelor se vor desfăşura uşor mai lent. Uniformitatea şi vigurozitatea culturilor înfiinţate în perioada optimă va fi pe ansamblu bună şi medie, respectiv medie şi slabă în semănăturile tardive, precum şi pe terenurile agricole cu deficite de umiditate în sol. Cultura de porumb din jumătatea nordică a ţării îşi va definitiva maturitatea deplină (90-100%), extinzându-se şi chiar finalizându-se lucrările de recoltare. Sfecla de zahăr va parcurge predominant acumularea zahărului în rădăcină, maturitatea tehnologică şi recoltarea, iar cartoful se va recolta în toate bazinele specializate. Pomii fructiferi se vor afla în fazele de maturare a lemnului, îngălbenire şi cădere a frunzelor, continuându-se de asemenea recoltarea la soiurile tardive. La viţa de vie se vor semnala maturarea coardelor, îngălbenirea şi căderea frunzelor, în cea mai mare parte a podgoriilor. Cultura de rapiţă semănată în epoca optimă se va afla în fazele de germinare-răsărire (10-80%) şi formarea primelor frunze (10-50%), în special pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă a solului. Orzul şi grâul de toamnă vor înregistra germinarea şi răsărirea (10-40%), continuându-se lucrările de semănat, pe majoritatea suprafeţelor agricole. Lucrările agricole specifice (recoltare, transport, depozitare, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, arături, pregătirea patului germinativ, semănat) se vor realiza pe ansamblu în condiţii bune, exceptând zonele afectate de fenomenul de secetă pedologică.

Recomandări de specialitate

Eliberarea terenurilor agricole de resturile vegetale. Efectuarea arăturilor de toamnă pe suprafeţele cu o bună aprovizionare cu apă a solului în stratul 0-20 cm. Continuarea pregătirii patului germinativ şi a semănatului la culturile de toamnă în epoca optimă. Finalizarea lucrărilor de recoltare, transport şi depozitare a produselor de sezon.

Director Executiv ANM, Dr. Elena MATEESCU

Săptămâna  28 februarie - 06 martie 2023
Agrometeo 27 Februarie 2023, 22:00

Săptămâna 28 februarie - 06 martie 2023

Sub aspect termic, în această perioadă va predomina o vreme în general normală, în aproape toate zonele de cultură. Culturile...

Săptămâna 28 februarie - 06 martie 2023
Săptămâna  21 - 27 februarie 2023
Agrometeo 19 Februarie 2023, 22:00

Săptămâna 21 - 27 februarie 2023

Sub aspect termic, în acest interval va predomina o vreme mai caldă decât în mod normal, în toate zonele de cultură. Datorită...

Săptămâna 21 - 27 februarie 2023
Săptămâna  14 - 20 februarie 2023
Agrometeo 13 Februarie 2023, 22:00

Săptămâna 14 - 20 februarie 2023

Sub aspect termic, vremea normală de la începutul intervalului va intra într-un proces de încălzire treptată, în majoritatea...

Săptămâna 14 - 20 februarie 2023
Săptămâna  07 - 13 februarie 2023
Agrometeo 06 Februarie 2023, 22:00

Săptămâna 07 - 13 februarie 2023

Sub aspect termic, intervalul se va caracteriza printr-o vreme mai rece decât în mod normal, chiar geroasă noaptea şi...

Săptămâna 07 - 13 februarie 2023
Săptămâna  31 ianuarie  - 06 februarie 2023
Agrometeo 30 Ianuarie 2023, 22:00

Săptămâna 31 ianuarie - 06 februarie 2023

Perioada se va caracteriza printr-un regim termic al aerului pe ansamblu normal, în cea mai mare parte a zonelor de cultură....

Săptămâna 31 ianuarie - 06 februarie 2023
Săptămâna  24 - 30  ianuarie 2023
Agrometeo 23 Ianuarie 2023, 22:00

Săptămâna 24 - 30 ianuarie 2023

Sub aspect termic, perioada se va caracteriza printr-un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod obișnuit, în cea mai...

Săptămâna 24 - 30 ianuarie 2023
Săptămâna  17 - 23  ianuarie 2023
Agrometeo 16 Ianuarie 2023, 22:00

Săptămâna 17 - 23 ianuarie 2023

Intervalul se va caracteriza prin menţinerea unui regim termic al aerului mai ridicat decât în mod normal, la nivelul...

Săptămâna 17 - 23 ianuarie 2023
Săptămâna  10 - 16  ianuarie 2023
Agrometeo 09 Ianuarie 2023, 22:00

Săptămâna 10 - 16 ianuarie 2023

Intervalul se va caracteriza prin menţinerea unui regim termic al aerului mai ridicat decât în mod normal, la nivelul...

Săptămâna 10 - 16 ianuarie 2023