Săptămâna 06 - 12 iulie
Vremea caldă sub aspect termic de la începutul intervalului va intra într-un proces de răcire treptată, pe aproape întreg teritoriul agricol al ţării. Cultura de rapiţă din aproape toate zonele de cultură se va recolta pe ultimele suprafeţe agricole. La floarea-soarelui se vor continua formarea şi creşterea capitulului, înflorirea, precum şi începutul maturităţii ceară în semănăturile efectuate în epoca optimă. Porumbul va parcurge dezvoltarea aparatului foliar şi formarea paniculului, precum şi înflorirea/mătăsirea la hibrizii timpurii şi extratimpurii. În principalele bazine de cultură, sfecla de zahăr se va afla predominant la înfrunzire şi alungirea/îngroşarea axei hipocotile. Funcţie de data plantatului şi ...

05 Iulie 2018, 21:00
Caracteristici meteorologice
Vremea caldă sub aspect termic de la începutul intervalului va intra într-un proces de răcire treptată, pe aproape întreg teritoriul agricol al ţării. Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între 17...28°C în prima parte a perioadei, abaterile termice pozitive fiind de 1...4°C și 15...26°C în restul zilelor, limite apropiate de mediile multianuale, la nivelul întregii țări. Temperatura maximă a aerului va oscila între 21...33°C, în majoritatea regiunilor agricole. Temperatura minimă a aerului va fi cuprinsă între 9...22°C, cele mai scăzute valori fiind posibile în zonele depresionare. Instabilitatea atmosferică se va manifesta prin ploi sub formă de aversă, dar și torențiale, fiind însoţite de descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului. Totodată, cantitățile de apă prognozate pot fi mai însemnate din punct de vedere agricol, iar local vor fi condiții de producere a grindinei.
Caracteristici agrometeorologice
Rezerva de umiditate accesibilă plantelor de porumb pe adâncimea de sol 0-100 cm, va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, în aproape toată țara, cu excepția unor suprafețe agricole din sud-estul țării, unde se vor înregistra deficite de apă în sol (secetă pedologică moderată și izolat puternică).
Starea de vegetaţie a culturilor agricole
Pe fondul regimului hidro-termic favorabil din aer şi sol, ritmurile vegetative ale culturilor agricole vor evolua normal pe majoritatea suprafeţelor agricole. Pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă a solului, la speciile prăşitoare aflate în perioada consumului maxim faţă de apă, procesele de creştere şi dezvoltare vor fi mai intense, îndeosebi în zonele de câmpie. În cea mai mare parte a zonelor de cultură, la orzul de toamnă se vor finaliza lucrările de recoltare. Funcţie de data semănatului, la grâul de toamnă se vor continua maturitatea în ceară şi deplină (30-100%), precum şi recoltarea, la nivelul întregii ţări. Cultura de rapiţă din aproape toate zonele de cultură se va recolta pe ultimele suprafeţe agricole. La floarea-soarelui se vor continua formarea şi creşterea capitulului (60-100%), înflorirea (30-100%), precum şi începutul maturităţii ceară (10-30%) în semănăturile efectuate în epoca optimă. Porumbul va parcurge dezvoltarea aparatului foliar şi formarea paniculului (40-100%), precum şi înflorirea/mătăsirea (10-100%) la hibrizii timpurii şi extratimpurii. În principalele bazine de cultură, sfecla de zahăr se va afla predominant la înfrunzire şi alungirea/îngroşarea axei hipocotile (60-100%). Funcţie de data plantatului şi precocitatea hibridului, cartoful va parcurge formarea/creşterea lăstarilor şi înflorirea (40-100%), precum şi creşterea tuberculilor (10-100%) la soiurile de vară. La pomii fructiferi predominante vor fi fazele de creştere/dezvoltare a rodului, iar la soiurile timpurii de cireş, vişin, cais şi prun se vor continua lucrările de recoltare. În majoritatea plantaţiilor, viţa de vie va înregistra creşterea lăstarilor şi dezvoltarea intensă a boabelor. În zilele fără precipitaţii, lucrǎrile agricole în câmp (fertilizǎri, erbicidǎri, praşile manuale/mecanice, tratamente fito-sanitare, recoltare etc.) se vor desfăşura în general normal.
Recomandări de specialitate
Lucrări de întreţinere la speciile prăşitoare (praşile mecanice/manuale, erbicidări, fertilizări). Combaterea bolilor şi dăunătorilor prin aplicarea de tratamente fito-sanitare la culturile de câmp şi pomi-viticole. Efectuarea lucrărilor de recoltare, transport şi depozitare a fructelor şi cerealierelor de toamnă. Eliberarea terenurilor de resturile vegetale.
Director Executiv ANM, Dr. Elena MATEESCU