Săptămâna 07 -13 decembrie
Sub aspect termic, perioada se va caracteriza printr-o vreme în general normală, în cea mai mare parte a ţării. Pe suprafeţele fără strat protector de zăpadă sau cu strat superficial, la speciile de rapiţă, orz şi grâu de toamnă se va menţine riscul deprecierii aparatului foliar prin brunificări şi degerături ale vârfului frunzelor, în special la culturile insuficient călite şi nepregătite pentru rezistenţa la temperaturile minime scăzute din aer şi sol. La culturile de toamnă (orz şi grâu) se vor semnala răsărirea, apariţia frunzei a treia şi înfrăţirea (10-100%). Pe ansamblu, starea de vegetaţie a culturilor va fi medie şi bună în semănăturile efectuate în epoca optimă, respectiv ...

06 Decembrie 2018, 22:59
Caracteristici meteorologice
Sub aspect termic, perioada se va caracteriza printr-o vreme în general normală, în cea mai mare parte a ţării. Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între -4...7°C în majoritatea regiunilor agricole, limite apropiate de mediile climatologice. Temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între 0...10°C, pe aproape întreg teritoriul agricol. Temperatura minimă a aerului se va situa între -7...4°C în toată ţara , izolat producându-se îngheț la sol. Se prognozează precipitaţii mixte (ploaie, lapoviţă şi ninsoare), acestea fiind
Caracteristici agrometeorologice
În cultura grâului de toamnă, rezerva de apă pe adâncimea de sol 0-100 cm, se va situa în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim și optime, în majoritatea regiunilor agricole. În Banat, Crișana, cea mai mare parte a Dobrogei, local în nordul, nord-vestul și estul Munteniei, sudul, estul, nordul și nord-estul Moldovei, sudul și izolat centrul Transilvaniei, conținutul de umiditate din sol va prezenta valori scăzute (secetă pedologică moderată) și deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică și extremă).
Starea de vegetaţie a culturilor agricole
Ca urmare, procesele vegetative la culturile de toamnă vor evolua lent în zonele de câmpie, iar în restul regiunilor agricole se va continua stadiul de repaus biologic. Pe suprafeţele fără strat protector de zăpadă sau cu strat superficial, la speciile de rapiţă, orz şi grâu de toamnă se va menţine riscul deprecierii aparatului foliar prin brunificări şi degerături ale vârfului frunzelor, în special la culturile insuficient călite şi nepregătite pentru rezistenţa la temperaturile minime scăzute din aer şi sol. La culturile de toamnă (orz şi grâu) se vor semnala răsărirea, apariţia frunzei a treia şi înfrăţirea (10-100%). Pe ansamblu, starea de vegetaţie a culturilor va fi medie şi bună în semănăturile efectuate în epoca optimă, respectiv medie şi slabă în cele tardive. Sub aspect fenologic, rapiţa înfiinţată în perioada optimă îşi va continua predominant dezvoltarea aparatului foliar (4-10 frunze), cu o uniformitate şi vigurozitate a plantelor în general medie şi bună. În toate plantaţiile, speciile pomi-viticole se vor afla în starea de repaus vegetativ, acestea având în general o bună rezistenţă la iernare. În cea mai mare parte a ţării, lucrările agricole în câmp se vor efectua în continuare cu dificultate, datorită condiţiilor meteorologice prognozate.
Recomandări de specialitate
Verificarea sistematică a viabilităţii plantelor la culturile de toamnă şi a elementelor de rod la pomii fructiferi şi viţa de vie. Administrarea îngrăşǎmintelor minerale pe bază de fosfor şi potasiu la speciile de toamnǎ semănate în epoca optimă. Lucrǎri de întreţinere în plantaţiile pomicole şi viticole.
Director Executiv ANM, Dr. Elena MATEESCU