Săptămâna 11 - 17 mai
Sub aspect termic, în această perioadă va predomina o vreme normală, în cea mai mare parte a țării. %). În funcţie de data semănatului, floarea-soarelui va parcurge răsărirea şi dezvoltarea primei perechi de frunze (10-100%) pe aproape întreg teritoriul, precum şi înfrunzirea în zonele de câmpie din sudul şi vestul ţării. La porumb se vor semnala germinarea (70-100%), răsărirea şi formarea frunzei a 3-a (10-100%) la nivelul întregii ţări, precum şi dezvoltarea aparatului foliar. Sfecla de zahăr se va afla la răsărire (20-100%) şi dezvoltarea primei perechi de frunze, iar cartoful la încolţire şi răsărire (30-100%), precum şi formarea/creşterea lăstarilor şi începutul tuberizării în special la ...

10 Mai 2018, 21:00
Caracteristici meteorologice
Sub aspect termic, în această perioadă va predomina o vreme normală, în cea mai mare parte a țării. Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între 10...22°C, limite apropiate de normele climatologice, în majoritatea zonelor agricole. Temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între 15...28°C, la nivelul întregului teritoriu agricol. Temperatura minimă a aerului se va încadra între 5...16°C, în toate zonele de cultură, posibil mai scăzută în depresiunile din estul Transilvaniei. Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 10 cm va prezenta valori cuprinse între 12...20°C, optime pentru desfăşurarea proceselor de creştere şi dezvoltare la speciile de primăvară. Instabilitatea atmosferică se va manifesta prin ploi locale sub formă de aversă, fiind însoţite de descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului. De asemenea, izolat, în primele zile ale intervalului vor fi condiții de producere a grindinei, iar cantitățile de apă pot fi mai însemnate din punct de vedere agricol.
Caracteristici agrometeorologice
În cultura grâului de toamnă, aprovizionarea cu apă pe profilul de sol 0-100 cm, se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim și izolat optime, pe aproape întreg teritoriul agricol. Conținutul de umiditate din sol va înregistra valori scăzute (secetă pedologică moderată) în estul, local în nordul, nord-estul, centrul și sudul Moldovei, centrul Dobrogei, izolat în centrul și sudul Transilvaniei, nord-vestul Banatului și nord-estul Munteniei. Rezerva de umiditate în stratul de sol 0-20 cm, în cultura de porumb, va prezenta valori satisfăcătoare până la apropiate de optim și optime, în majoritatea regiunilor agricole. Deficite moderate de apă în sol (secetă pedologică moderată) se vor înregistra în estul, local în nord-estul, centrul și sudul Moldovei, sudul și centrul Dobrogei, sud-vestul, sudul și centrul Transilvaniei, estul, nordul și nord-estul Munteniei, sud-vestul și sud-estul Olteniei, nord-vestul Banatului.
Starea de vegetaţie a culturilor agricole
Pe ansamblu, regimul hidro-temic din aer şi sol favorabil va imprima ritmuri normale de creştere şi dezvoltare, atât la culturile de câmp, cât şi la speciile pomi-viticole pe aproape întreg teritoriul agricol al ţării, îndeosebi pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă a solului. La culturile de orz şi grâu de toamnă va fi posibilă definitivarea alungirii tulpinii (80-100%), continuându-se totodată fazele de „burduf”-înspicare (10-100%) şi înflorire (10-60%), în majoritatea regiunilor agricole ale ţării. Sub aspect fenologic, rapiţa semănată pe unele suprafeţe din Dobrogea, Muntenia, Moldova, Transilvania şi Crişana îşi va continua înflorirea (40-100%), formarea silicvelor şi a boabelor în silicve (10-70%). În funcţie de data semănatului, floarea-soarelui va parcurge răsărirea şi dezvoltarea primei perechi de frunze (10-100%) pe aproape întreg teritoriul, precum şi înfrunzirea în zonele de câmpie din sudul şi vestul ţării. La porumb se vor semnala germinarea (70-100%), răsărirea şi formarea frunzei a 3-a (10-100%) la nivelul întregii ţări, precum şi dezvoltarea aparatului foliar. Sfecla de zahăr se va afla la răsărire (20-100%) şi dezvoltarea primei perechi de frunze, iar cartoful la încolţire şi răsărire (30-100%), precum şi formarea/creşterea lăstarilor şi începutul tuberizării în special la soiurile timpurii. La pomii fructiferi se vor înregistra creşterea lăstarilor/frunzelor în majoritatea plantaţiilor. La speciile de sâmburoase (cais, piersic, vişin) se vor continua creşterea fructelor şi coacerea în pârgă la soiurile timpurii de cireş, iar la seminţoase (măr, păr, gutui), legarea şi formarea rodului. În majoritatea podgoriilor vor predomina înfrunzirea, creşterea lăstarilor şi apariţia inflorescenţelor, precum şi înflorirea la soiurile timpurii de masă. În condiţiile agrometeorologice prognozate, lucrările agricole în câmp (tratamente fito-sanitare, fertilizări, erbicidări, praşile, etc.) vor fi întrerupte temporar în zilele cu precipitaţii.
Recomandări de specialitate
Efectuarea lucrărilor de combatere a bolilor şi dăunătorilor în culturile de câmp. Combaterea buruienilor: erbicidări, praşile mecanice/manuale în culturile de primăvară. Aplicarea tratamentelor fito-sanitare în vii şi livezi. Fertilizarea speciilor de câmp cu îngrăşăminte minerale şi foliare.
Director Executiv ANM, Dr. Elena MATEESCU