Ascultă Radio Antena Satelor Live

Săptămâna 11 - 17 septembrie

Sub aspect termic, intervalul se va caracteriza printr-o vreme mai caldă decât în mod obișnuit, la nivelul întregii țări. Sfecla de zahăr din principalele bazine de cultură îşi va continua îngroşarea axei hipocotile, concomitent cu acumularea zahărului în rădăcină, iar cartoful va parcurge veştejirea vrejilor, maturitatea tehnologică şi recoltarea. La pomii fructiferi şi viţa-de-vie vor predomina coacerea fructelor/boabelor, a lemnului şi acumularea zahărului, iar soiurile aflate la maturitatea de consum se vor recolta în continuare. La culturile de rapiţă şi orz de toamnă se vor extinde suprafeţele însămânţate, iar la cele înfiinţate până în prezent se vor înregistra fazele incipiente de ...

Săptămâna  11 - 17 septembrie

10 Septembrie 2020, 21:00

Caracteristici meteorologice

Sub aspect termic, intervalul se va caracteriza printr-o vreme mai caldă decât în mod obișnuit, la nivelul întregii țări. Temperatura medie diurnă a aerului va fi cuprinsă între 15...28°C, abaterile termice pozitive fiind de 1...9°C, în toate regiunile agricole. Temperatura maximă a aerului se va situa între 24...34°C, în cea mai mare parte a țării. Temperatura minimă a aerului va oscila între 5...22°C, în majoritatea zonelor de cultură. Regimul termic mediu diurn al solului la adâncimea de 5 cm, se va încadra între 16...29°C, valori optime pentru pregătirea patului germinativ în vederea însămânțării culturilor de rapiță și orz de toamnă, precum și parcurgerii primelor faze de vegetație la cele semănate până în prezent. Sunt posibile precipitații în general nesemnificative din punct de vedere agricol, însoţite de intensificări de scurtă durată ale vântului.

Caracteristici agrometeorologice

Conținutul de umiditate în stratul de sol 0-20 cm ogor, va prezenta valori scăzute (secetă pedologică moderată) și deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică și extremă) în aproape toată țara. Rezerva de apă din sol se va încadra în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim, în cea mai mare parte a Munteniei, local centrul și estul Moldovei, izolat în sud-estul Transilvaniei.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

Pe fondul stresului termic şi hidric din aer şi sol din perioada cu cerinţe maxime faţă de apă ale plantelor, procesele vegetative la culturile prăşitoare neirigate (porumb, floarea-soarelui) vor fi accelerate şi chiar forţate, cu repercusiuni asupra cantităţii şi calităţii recoltelor. La floarea-soarelui în regim neirigat se va înregistra maturitatea deplină (50-100%), și recoltarea pe aproape întreg teritoriul agricol. În funcţie de data semănatului şi precocitatea hibridului, porumbul se va afla la maturitate ceară (70-100%) şi maturitate deplină (50-100%), extinzându-se suprafeţele în curs de recoltare. Sfecla de zahăr din principalele bazine de cultură îşi va continua îngroşarea axei hipocotile, concomitent cu acumularea zahărului în rădăcină, iar cartoful va parcurge veştejirea vrejilor, maturitatea tehnologică şi recoltarea. La pomii fructiferi şi viţa-de-vie vor predomina coacerea fructelor/boabelor, a lemnului şi acumularea zahărului, iar soiurile aflate la maturitatea de consum se vor recolta în continuare. La culturile de rapiţă şi orz de toamnă se vor extinde suprafeţele însămânţate, iar la cele înfiinţate până în prezent se vor înregistra fazele incipiente de vegetaţie (germinare şi răsărire), precum şi apariţia primelor frunze, îndeosebi pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă a solului. În condiţiile agrometeorologice menţionate, lucrările agricole în câmp (recoltare, transport, depozitarea produselor, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, fertilizări în vii și livezi, etc.) se vor efectua pe ansamblu în bune condiţii. De asemenea, pe arealele agricole unde se menţin deficite accentuate de umiditate în sol, lucrările de arat şi de pregătire a patului germinativ în vederea înfiinţării culturilor de toamnă se vor desfăşura cu dificultate.

Recomandări de specialitate

Eliberarea suprafeţelor agricole de resturile vegetale. Efectuarea arăturilor şi pregătirea patului germinativ în vederea însămânţării culturilor de toamnă în epoca optimă, pe terenurile agricole cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă a solului în stratul 0-20 cm (ogor). În zonele unde se menţin deficite de umiditate în sol, în scopul conservării apei, se recomandă lucrări superficiale de pregătire a terenului. Continuarea lucrărilor de recoltare, transport şi depozitare a produselor agricole de sezon. Lucrări de întreţinere la pomii fructiferi şi viţa-de-vie.

Director Executiv ANM, Dr. Elena MATEESCU

Săptămâna  28 februarie - 06 martie 2023
Agrometeo 27 Februarie 2023, 22:00

Săptămâna 28 februarie - 06 martie 2023

Sub aspect termic, în această perioadă va predomina o vreme în general normală, în aproape toate zonele de cultură. Culturile...

Săptămâna 28 februarie - 06 martie 2023
Săptămâna  21 - 27 februarie 2023
Agrometeo 19 Februarie 2023, 22:00

Săptămâna 21 - 27 februarie 2023

Sub aspect termic, în acest interval va predomina o vreme mai caldă decât în mod normal, în toate zonele de cultură. Datorită...

Săptămâna 21 - 27 februarie 2023
Săptămâna  14 - 20 februarie 2023
Agrometeo 13 Februarie 2023, 22:00

Săptămâna 14 - 20 februarie 2023

Sub aspect termic, vremea normală de la începutul intervalului va intra într-un proces de încălzire treptată, în majoritatea...

Săptămâna 14 - 20 februarie 2023
Săptămâna  07 - 13 februarie 2023
Agrometeo 06 Februarie 2023, 22:00

Săptămâna 07 - 13 februarie 2023

Sub aspect termic, intervalul se va caracteriza printr-o vreme mai rece decât în mod normal, chiar geroasă noaptea şi...

Săptămâna 07 - 13 februarie 2023
Săptămâna  31 ianuarie  - 06 februarie 2023
Agrometeo 30 Ianuarie 2023, 22:00

Săptămâna 31 ianuarie - 06 februarie 2023

Perioada se va caracteriza printr-un regim termic al aerului pe ansamblu normal, în cea mai mare parte a zonelor de cultură....

Săptămâna 31 ianuarie - 06 februarie 2023
Săptămâna  24 - 30  ianuarie 2023
Agrometeo 23 Ianuarie 2023, 22:00

Săptămâna 24 - 30 ianuarie 2023

Sub aspect termic, perioada se va caracteriza printr-un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod obișnuit, în cea mai...

Săptămâna 24 - 30 ianuarie 2023
Săptămâna  17 - 23  ianuarie 2023
Agrometeo 16 Ianuarie 2023, 22:00

Săptămâna 17 - 23 ianuarie 2023

Intervalul se va caracteriza prin menţinerea unui regim termic al aerului mai ridicat decât în mod normal, la nivelul...

Săptămâna 17 - 23 ianuarie 2023
Săptămâna  10 - 16  ianuarie 2023
Agrometeo 09 Ianuarie 2023, 22:00

Săptămâna 10 - 16 ianuarie 2023

Intervalul se va caracteriza prin menţinerea unui regim termic al aerului mai ridicat decât în mod normal, la nivelul...

Săptămâna 10 - 16 ianuarie 2023