Săptămâna 14 - 20 septembrie
Sub aspect termic, în acest interval va predomina o vreme mai caldă decât în mod obişnuit, pe aproape întreg teritoriul agricol al ţării. Cultura de porumb va înregistra predominant fazele de maturitate ceară şi deplinǎ, extinzându-se suprafețele recoltate, în majoritatea zonelor agricole. La floarea-soarelui aflată la maturitatea deplinǎ va fi posibilă finalizarea lucrărilor de recoltare, la nivelul întregii ţǎri. Sfecla de zahǎr va parcurge îngroşarea axei hipocotile şi acumularea zahǎrului în rǎdǎcinǎ, local, fiind posibilǎ declanşarea maturitǎţii tehnologice. La cultura de cartof se vor continua veştejirea vrejilor şi maturitatea de consum, iar soiurile semitardive se vor recolta în continuare. În majoritatea plantaţiilor ...

13 Septembrie 2018, 21:00
Caracteristici meteorologice
Sub aspect termic, în acest interval va predomina o vreme mai caldă decât în mod obişnuit, pe aproape întreg teritoriul agricol al ţării. Temperatura medie diurnă a aerului va fi cuprinsă între 14...26°C, mai ridicată cu 1...7°C comparativ cu mediile multianuale, în toate zonele de cultură. Temperatura maximă a aerului se va încadra între 20...32°C, în majoritatea regiunilor agricole. Temperatura minimă a aerului se va situa între 7...20°C la nivelul întregii ţări. Temperatura medie a solului la adâncimea de 5 cm va oscila între 16...25°C, valori optime efectuării lucrărilor de semănat, precum şi parcurgerii primelor faze de vegetaţie (germinare-răsărire). Se prognozează ploi locale cu caracter de aversă, dar și torențiale, însoţite de descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului, în majoritatea zonelor de cultură. De asemenea, vor fi condiții de producere a grindinei, iar cantitățile de apă pot fi mai însemnate din punct de vedere agricol, îndeosebi în nord-vestul, nordul și centrul țării.
Caracteristici agrometeorologice
Conținutul de apă în stratul de sol 0-20 cm (ogor) va prezenta valori scăzute (secetă pedologică moderată) și deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică și extremă), în Dobrogea și Maramureș, pe suprafețe extinse din Moldova, Muntenia, Banat, nordul și local în sudul și sud-vestul Transilvaniei, sudul, centrul și estul Olteniei, izolat în vestul Crișanei. Rezerva de umiditate din sol se va încadra în limite satisfăcătoare și izolat apropiate de optim, în cea mai mare parte a Olteniei, local în centrul și sud-estul Transilvaniei, vestul și sudul Crișanei, izolat în vestul și nord-vestul Moldovei, nord-vestul Munteniei și al Banatului.
Starea de vegetaţie a culturilor agricole
În condiţiile agrometeorologice menţionate, procesele de coacere la culturile de câmp şi pomi-viticole se vor desfǎşura mai intens, îndeosebi pe terenurile cu o bunǎ aprovizionare cu apǎ a solului. Pe suprafeţele agricole unde se menţin deficite de umiditate în sol, ritmurile de vegetaţie vor fi în continuare stânjenite. De asemenea, regimul hidro-termic din aer şi sol va favoriza desfǎşurarea proceselor de germinare și rǎsǎrire la culturile de toamnǎ (rapitǎ şi orz) semǎnate pânǎ în prezent. Cultura de porumb va înregistra predominant fazele de maturitate ceară (75-100%) şi deplinǎ (50-100%), extinzându-se suprafețele recoltate, în majoritatea zonelor agricole. La floarea-soarelui aflată la maturitatea deplinǎ (90-100%) va fi posibilă finalizarea lucrărilor de recoltare, la nivelul întregii ţǎri. Sfecla de zahǎr va parcurge îngroşarea axei hipocotile şi acumularea zahǎrului în rǎdǎcinǎ, local, fiind posibilǎ declanşarea maturitǎţii tehnologice. La cultura de cartof se vor continua veştejirea vrejilor şi maturitatea de consum, iar soiurile semitardive se vor recolta în continuare. În majoritatea plantaţiilor pomi-viticole se vor înregistra creşterea şi coacerea rodului, maturarea lemnului, precum şi recoltarea la varietăţile de sezon. La culturile de rapiţǎ şi orz de toamnă se vor extinde suprafeţele semǎnate, iar la cele înfiinţate pânǎ în prezent se vor putea înregistra primele faze de vegetaţie, respectiv germinare și rǎsǎrire, îndeosebi pe suprafeţele agricole cu o bună aprovizionare cu apă a solului. Lucrǎrile agricole de sezon (recoltare, transport şi depozitare, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, arături, pregǎtirea patului germinativ, semǎnat, etc.) se vor putea efectua în condiţii bune, fiind temporar întrerupte în zilele cu precipitaţii.
Recomandări de specialitate
Pregǎtirea terenurilor agricole în vederea însǎmânţǎrii culturilor de toamnǎ în epoca optimǎ, îndeosebi pe suprafețele cu o bunǎ aprovizionare cu apǎ a solului în stratul arabil. Efectuarea lucrǎrilor de recoltare, transport şi depozitare la culturile prǎşitoare, pomi-fructiferi şi viţă de vie. Eliberarea suprafeţelor agricole de resturile vegetale.
Director Executiv ANM, Dr. Elena MATEESCU